Konjunktivīts bērnam. Ātrā palīdzība mājas apstākļos

Kā pēc iespējas ātrāk izārstēt bērnam konjunktivītu? Pamanīju, ka strauji iekaist actiņa. Domāju, ka ir sapūtis vējš, bet paliek arvien sliktāk. Meitiņa iet dārziņā.

Konjunktivīts bērnam. Ātrā palīdzība mājas apstākļos

FOTO: Shutterstock.com

Atbild  neonatoloģe Ilze Kreicberga.

Konjunktivītu ir acs ābola apvalka iekaisums. To var izraisīt gan baktērijas, gan vīrusi. Vīrusu infekciju gadījumos acis parasti struto maz, var būt tikai acs baltuma apsārtums. Tāpat konjunktivīta iemesls var būt arī alerģija, saskare ar ķimikālijām, dūmiem un citām kairinošām vielām, ievainojums vai pārmērīga berzēšana. Baktēriju izraisīto konjunktivītu var ārstēt ar antibiotikām, bet vīrusu konjunktivīta gadījumā ārstēšana ar antibiotikām būs neefektīva. 

Vīrusa konjunktivīts parasti rodas uzreiz abās acīs un kopā ar organisma vispārējo saaukstēšanos, vai nu kad ir iesnas, klepus vai elpceļu iekaisums.

Bakteriālo konjunktivītu izraisa baktērijas, visbiežāk tās ir stafilokoka vai streptokoka baktērijas. Tas visbiežāk rodas vienā no acīm, bet ātri var skart arī otro aci.

Vienīgais no konjunktivīta veidiem, kas nav lipīgs, ir alerģisks konjunktivīts, kas rodas, kad kāds konkrēts alergēns iekļūst acīs.


Ko darīt
Ja bērnam actiņas asaro, grauž vai ir sapampuši plakstiņi, jāsāk ar to, ka jāpatīra, piemēram, ar kumelītēm. Kumelītes svaigi jāuzvāra, jāatdzesē, jāizkāš (ja tās nav tējas maisiņā), tad ar tīru, stipri saslapinātu vatīti vienu reizi jānobrauc pāri actiņai no viena kaktiņa uz otru.

Reklāma
Reklāma


Ja actiņa nav iztīrījusies, atkal jāņem tīra vatīte un jātīra vēlreiz. Ja situācija neuzlabojas, varētu parādīties ārstam. Turklāt, ja bērnam nav temperatūras un viņš nav ļoti saguris, ar bērnu var doties pie ārsta pašiem, nevis saukt mājas vizītē. Ģimenes ārsta praksē māsiņa actiņas varēs patīrīt, un, ja nepieciešams, parādīt acu ārstam parādīt. Tas, protams, atkarīgs no ārsta prakses vietas.


Svarīgākais, kas jāzina par konjunktivītu – tas ir ļoti lipīgs, tāpēc visiem ģimenes locekļiem bieži jāmazgā rokas. Inficēšanās bērnu vidū notiek tieša kontakta ceļā. Neļaujiet slimajam bērnam lietot kopīgus dvieļus.

 

 

Saistītie raksti