Svētku laiks! Kā iegādāties budžetam draudzīgas dāvanas?

Vai atceries, kā klasiskajā Ziemassvētku filmā “Viens pats mājās”, mazais Kevins Makalisters izveidoja plānu “slapjo bandītu” pārmācīšanai? Viņš zināja visu, kas nepieciešams, lai pārspētu ļaundarus gan atjautībā, gan arī paredzēja abu laupītāju rīcību. Mazliet līmes šeit, daži eglīšu rotājumi šeit un, protams, pāris šupojošās krāsas bundžas šeit, sistēma nostrādātu. 

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

kredīts

Ko mēs no tā varam mācīties? Gluži tāpat kā Kevinam, arī tev ir nepieciešams plāns. Un Ziemassvētku budžets šajā gadījumā būs plāns, kas tev palīdzēs veiksmīgi sasniegt visus mērķus, ar noteikumu, ka sekosi visiem tā nosacījumiem!
Lai arī svētku brīvdienas ir neiedomājamas bez papildus izdevumiem, tu tomēr nevēlies, lai dāvanu dēļ tev nākties noformēt kredītu vai arī pēc brīvdienām attapties ar tukšu maku un ledusskapi. Tieši tādēļ nepieciešams izveidot Ziemassvētku budžeta plānu. Ferratum Bank tev ir sagatavojis ieteikumus, kas palīdzēs plāna radīšanā.
Atskaties uz izdevumiem pagājušajos Ziemassvētkos. Daudzus cilvēkus nomoka jautājums – kā saprast, cik daudz naudas atvēlēt Ziemassvētkiem? Vienkāršākais veids, kā to izdarīt ir, mēģināt atcerēties, kādu summu tu iztērēji pagājušajā gadā. Vai tā bija pārāk liela, bet, varbūt, pārāk maza?

Kā saprast, cik daudz naudas atvēlēt Ziemassvētkiem? Vienkāršākais veids, kā to izdarīt ir, mēģināt atcerēties, kādu summu tu iztērēji pagājušajā gadā. Vai tā bija pārāk liela, bet, varbūt, pārāk maza?


Saraksti visus ikdienas izdevumus mēneša griezumā uz papīra, iekļaujot degvielu, apdrošināšanu, kredītu par māju, auto vai studijām, kā arī pārtikas iegādes izmaksas. Pēc tam pievieno citas kategorijas, kuras katru mēnesi var atšķirties, piemēram, pusdienošana ārpus mājas, kā arī citas izklaides. Kas palicis? Vai ar šo summu pietiks Ziemassvētkiem? Ja nē, tad tev, iespējams, ir jāpielāgo kāda no kategorijām tā, lai tu varētu sasniegt iecerētos mērķus un nopirkt dāvanas. 
Sadali savu Ziemassvētku budžetu atsevišķās kategorijās. Nav šaubu, ka dāvanas parasti veido lielāko daļu no visām svētku izmaksām. Taču atceries, ka līdzekļi jāieplāno arī citām lietām, piemēram, dekorācijām, dāvanu iesaiņojumam, braucieniem ciemos, pārtikai un dzērieniem, kā arī citām aktivitātēm, kas ieplānotas brīvdienās. 
Kad esi sapratis, cik daudz vari atļauties tērēt Ziemassvētku laikā, izmanto vienkāršu matemātiku, lai veiktu dažus aprēķinus. Piemēram, tavas izmaksas ir 500 eiro. Tev nepieciešama arī nauda braucieniem (50 eiro), svētku eglītes iegādei (70 eiro), dažām maltītēm ar draugiem (30 eiro), kā arī citām personīgām lietām (50 eiro). Un tad, protams, tev nepieciešamas finanses dāvanu iegādei (150 eiro). Aprēķini kopējo summu, kāda tev nepieciešama, un centies to ņemt vērā ik reizi, kad kaut ko iegādājies. Tu pat nespēj iedomāties, cik ātri ir iespējams pārtērēties, pērkot vairākas, šķietami nelielas lietas. 
Uzraksti, kuriem cilvēkiem tev jānopērk dāvanas. Tagad, kad tu zini precīzu summu, kādu vari atļauties tērēt dāvanām, izlem, ko kuram cilvēkam dāvināsi. Saraksti savus draugus, radus un citas personas, kuras vēlies iepriecināt. Blakus katram vārdam pieraksti arī aptuveno summu, par kādu dāvanu pirksi. 
Ja tev nav pietiekoši daudz naudas, lai atļautos iepriecināt visus, padomā par summu samazināšanu pārējiem cilvēkiem. Turklāt tu vari pieiet šai problēmai radoši un izdomāt, kā pārsteigt cilvēkus ar paštaisītām dāvanām, kuras nemaksā dārgi!

Reklāma
Reklāma

Ja neesi maksājis ar skaidru naudu jau sen, iespējams, ir laiks pamēģināt. Izmantojot bankas karti, mūs motivē tērēt vairāk nekā varam atļauties, jo neredzam reālo naudas daudzumu. 


Seko līdzi saviem izdevumiem. Kā tu zināsi, ka iekļaujies noteiktajā budžetā? Kā jau minējām iepriekš, tev ir jāpiefiksē ikviens izdevums, arī mazākais. Protams, ja tu pārsniegsi savu limitu pat 5 eiro, tas nebūs pasaules gals, taču, ja summa pieaugs, tu sastapsies ar grūtībām realizēt visus savus plānus. 
Tāpat ņem vērā to, ka budžeta pārskatīšana jāveic vismaz reizi nedēļā, nevis tikai mēneša beigās, jo tad jau var būt par vēlu. Centies piefiksēt visas izmaksas uzreiz pēc tam, kad esi veicis pirkumu. Turklāt mūsdienās ir dažādas mobilās aplikācijas, kas ļauj viegli sekot līdzi visiem izdevumiem. 
Pārdomā skaidras naudas izmantošanu. Ja neesi maksājis ar skaidru naudu jau sen, iespējams, ir laiks pamēģināt. Iespējams, nebiji par to aizdomājies, taču iepirkšanās, izmantojot bankas karti, mūs motivē tērēt vairāk nekā varam atļauties, jo neredzam reālo naudas daudzumu. Summa šajā gadījumā ir virtuālā veidā, un tā mūsu smadzenes apmuļķo, liekot domāt, ka esam bagātāki, nekā mums šķiet. Ziemassvētku laiks ir īstais brīdis, lai atsauktu atmiņā vecos laikus un sāktu iepirkties, maksājot skaidrā naudā. 
Domā par nākotni. Tu zini, ka Ziemassvētki pienāk katru gadu, un vienmēr ir nepieciešami papildus līdzekļi – gan dāvanām, gan ēdienam, gan citām lietām. Tieši tāpēc, ka skaidri apzinies šo svētku tuvošanos, pārtērēšanos nevari attaisnot. Ja reiz zināji, ka papildus līdzekļi būs vajadzīgi, jau laicīgi varēji sāk krāt naudu šim mērķim. To vari darīt jau vasarā. Apdomā, kāda summa tev būs vajadzīga, un izdali to uz atlikušajiem mēnešiem. Kas gan ir 20 eiro katru mēnesi? 
Vai tas patiešām strādā? Jā, protams! Budžeta plānošana ir vienkāršākais veids, kā parūpēties par to, ka tavi finansiālie mērķi tiek sasniegti. Naudas krāšana Ziemassvētku dāvanām? Tev nepieciešams budžets! Līdzekļu ietaupīšana vecumdienām? Arī šeit tev noderēs budžeta sastādīšana! Turklāt, ja nezināji, arī miljonāri plāno savas finanses. 
Atceries to, ka tu esi savas finansiālās situācijas kontrolētājs. Tikai tu pats vari noteikt, kam tiks tērēts katrs eiro, kuru mēnesī nopelni. Protams, ja tev ir otrā pusīte un bērni, budžeta plānošana ir mazliet sarežģītāka, taču jebkurā gadījumā šāda veida plānošana tev palīdzēs justies drošāk. Un kurš gan nevēlas justies droši? It īpaši, kad nāk skaistie un baltie Ziemassvētki!