Rotaļu ieroči un citas mantas, kurām jābūt maza zēna spēļu kastē

Grūti iedomāties puiku, kuru nekad nav aizrāvusi doma par rotaļu ieroci. Pat ģimenēs, kur abi vecāki ir pārliecināti pacifisti un vardarbības ideju noliedz pašā saknē, pienāk brīdis, kad mazais, mīļais dēlēns paņem rokās koka puļķi un mēģina imitēt šaušanu ar pistoli. Vai arī vicinās ar koka zobenu, lai gan neviens un nekad nav mācījis, ka zēnam ir jābūt agresīvam. 

Tad PAR vai PRET rotaļu pistoles dāvināšanu puikam?

FOTO: Shutterstock.com

Tad PAR vai PRET rotaļu pistoles dāvināšanu puikam?

Mamma un vecmāmiņa ir šokā – no kurienes gan puisēns iemācījies šaudīties?  Vai ir vērts uztraukties? Vēl pirms pārdesmit gadiem puikas spēlēja “kariņu”  un nevienam pat prātā neienāca doma par to uztraukties. 



Kāpēc zēnam vajag  rotaļu ieroci
Neatkarīgi no vides, kurā aug zēns, pienāk brīdis, kad viņu interesē ieroči! Vecākiem tas nepatīk, bet interese par ieročiem ir dabīga maziem zēniem.  Parasti tas notiek ap 4 gadu vecumu. Kara tematikas rotaļlietas, neapšaubāmi, ietekmē bērna pasaules uztveri.   
Kāpēc puikas izvēlas ieročus?  Mazajam topošajam vīrietim jau gēnos ir ielikta loma – būt par aizsargātāju. 
Turklāt rotaļu ieroči ir daļa no lomu spēlēm, kas raksturīga noteiktā vecumā. 
“Kariņa” spēles iemāca sadarboties, draudzēties un ievērot spēles noteikumus, jo parasti šīs rotaļas notiek komandās.  
Uz spēles laiku uzvara ļauj iejusties varoņa – uzvarētāja lomā. 
Spēles ar dažādu laikmetu ieročiem ir labs pamats uzsākt noteikta vēsturiskā posma izpēti. Kā gan spēlēt pirātus, ja nav skaidrs, kas tie pirāti vispār tādi ir? 
 

Kāpēc zēnam nevajag  rotaļu ieroci
Kopumā spēles ar ieročiem paaugstina agresivitātes līmeni, bet tajā pašā laikā arī palīdz izpaust savas negatīvās emocijas.  Katrā ziņā spēļu ierocis mazā zēna psihei nodara daudz mazāku ļaunumu  nekā vardarbīgu filmu skatīšanās, uzskata bērnu psihologi.  
Nopērkot rotaļu ieroci, ir jāizrunā tā lietošanas noteikumi, tomēr pārspīlēt ar ierobežojumiem nevajag.  Jo vairāk aizliegumu un tabu tēmu, jo lielāka interese par kautiņiem, karu un vardarbīgu izrēķināšanos. 


Kā pareizi spēlēties ar rotaļu ieroci
Pirms iegādāties zēnam spēļu šauteni vai rotaļu tanku, vecākiem tomēr vajadzētu izskaidrot, ka šīs lietas reālajā dzīvē nogalina, pastāstīt to vēsturi, kā arī pastāstīt to, ka ar ieroci var gan aizstāvēt, gan nogalināt. Rotaļājoties bērns identificējas ar to tēlu, kurā ir iejuties – karavīrs, noziedznieks, policists, apsargs. Tātad  izvēlēties var gan pozitīvo, gan negatīvo tēlu.
Iegādājoties loku šaušanai, izveido mērķi, pa kuru šaut un trenēties precizitātē. 
Palīdzi iejusties lomu spēlēs, lai šaudīšanās par dzīviem objektiem nekļūtu par vienīgo izklaidi. Piemēram, uzbūvē kopā ar bērnu cietoksni. 
Iemāci, ka šaut rotaļas laikā pa cilvēkiem vai dzīvniekiem nedrīkst. Nedrīkst tēmēt sejā!
Aprunājaties, kāda varoņa lomā sevi redz dēls – labais policists vai bandīts? Kā uzvedas katrs no šie  iedomātajiem tēliem. 


Kādam rotaļlietas vēl ir nepieciešamas puikas rotaļlietu kastē
Sasniedzot 4 gadu vecumu un apmēram līdz 7 gadiem bērns jau prot novērtēt dažādību, viņš pamana detaļas, var ilgi darboties ar konstruktoru, mācās iesaistīt spēlē vairākus personāžus, pats izdomāt spēļu sižetus. Tāpēc šis ir piemērots laiks, kad mazā  puisēna rotaļlietu klāstu papildinātu ar:

Reklāma
Reklāma
  • Konstruktoriem, lego
  • Mazām rotaļu figūriņām lomu spēlēm un sarežģītākiem spēļu sižetiem;
  • Rotaļu transportlīdzekļiem, mašīnām, vilcieniņiem;
  • Attīstošām, bet vienkāršām galda spēlēm;
  • Mantām un priekšmetiem, kas piemērotas dažādu profesiju izspēlei – kosmonauts, ārsts, ķīmiķis;
  • Dažāda lieluma klučiem un citiem  „būvniecības” materiāliem.  

Skolas gaitas ir nopietns pārbaudījums puisēna spējai socializēties, atrast draugus, aizstāvēt savu pozīciju.  Bērni konkurē savā starpā.  Skolas soma vai krekliņš ar tobrīd iecienīta filmu varoņa tēlu ir iespēja vieglāk uzsākt sarunu un veidot draudzību. Mazo klašu skolniekam  ir ļoti svarīgi būt daļai no klases kolektīva,  pašapziņa šajā vecumā ir atkarīga  no tā, vai klases biedri pieņem un akceptē bērnu.  Tādēļ par ļoti alternatīvi domājošiem vecākiem dažreiz no savas pārliecības vajadzētu nedaudz atkāpties un piekrist iegādāties kaut ko no modes rotaļlietām vai arī kādu aksesuāru – zīmuli, krekliņu, penāli ar iecienītā varoņa attēlu. 

Septiņus līdz 12 gadus veci bērni ir lieliski fantazētāji. Gādājiet par rotaļlietām, kas šo prasmi veicina – spēles, kas dod vietu fantāzijai, liek līdzdarboties, domāt sižetus, pašam kaut ko pagatavot no piedāvātajiem materiāliem.   Pašam zīmēt kartes, pašam plānotas cīņas taktiku, pašam izgatavot koka ieroci... 


Avots: www.karapysik.ru