Bērna kopšanas atvaļinājums nedod tiesības uz darba devēja atvaļinājumu

Vai, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA), netiek uzkrātas atvaļinājuma dienas darbavietā? Aizgāju BKA pirms gada, bet atvaļinājuma dienas uz šodienu 0. Vai tā var būt? Un otrs jautājums – ja, atrodoties BKA, uzņēmumā notiek reorganizācija un tiek likvidēta mana darbavieta, un tās vietā izveidota cita darbavieta ar citu nosaukumu, un uz šo amatu tiek pieņemts cilvēks, kurš mani aizvieto BKA laikā, vai darba devējam ir tiesības mani atlaist un nepiedāvāt šo jauno darbavietu? Un kādas ir manas tiesības šajā situācijā?

 

FOTO: Shutterstock.com

Īsā atbilde uz Jūsu jautājumu ir šāda – vienlaikus izmantot divus atvaļinājumus – BKA un darba devēja – tiesiskais regulējums nepieļauj.

Darba likuma 152. panta normas, kas nosaka darbinieka tiesības uz darba devēja atvaļinājumu, otrajā daļā paredz, ka šajā laikā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma laiku un atvaļinājuma laiku bez darba samaksas saglabāšanas, kas ir ilgāks par četrām nedēļām viena gada laikā.

Savukārt darbinieka, kas atrodas BKA, tiesības saistībā ar pārmaiņām uzņēmumā, tai skaitā reorganizāciju, īpašnieka maiņu utt., likumā ir aizsargātas. Darba likuma 156. pants nosaka, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Jums arī nebūtu jārūpējas, ka uz Jūsu prombūtnes laiku Jūsu darba pienākumus pilda cits, īpaši nolīgts cilvēks. Parasti šādās situācijās ar aizvietotājiem tiek noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku. Atstāt šo aizvietotāju Jūsu vietā pēc tam, kad atgriezīsieties darbā, darba devējs nav tiesīgs.

E-konsultācijai ir informatīvs raksturs.

Reklāma
Reklāma

 


  •  
  •