Kā likt mazulim iemīlēt lasīšanu

Ģimenes locekļi var veicināt lasītprieku caur darbībām, kas veido lasīšanas prasmes un interesi par to.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pampers padoms.

Ceļš uz lasīšanu sākas jau zīdaiņa vecumā, kad bērni iepazīst valodu, kad viņus aizrauj stāstu klausīšanās un brīnumainā ikdienas notikumu ietērpšana vārdos tuvinieku lokā. Ģimenes locekļi var veicināt lasītprieku caur darbībām, kas veido šīs prasmes un interesi.

Esam apkopojuši dažus padomus, kā lasīšanu padarīt par vienu no svarīgākajiem bērna dzīves notikumiem:

Reklāma
Reklāma
  • Runājiet ar savu mazuli. Stāstiet mazulim par pasauli un viņu pašu, izmantojot dažādas sejas izteiksmes un balss intonācijas. Izvēlieties laiku, kad viņš ir kluss un modrs, un sāciet runāt. Viņš pazīst jūsu balss skaņu un ritmu, jo ir to dzirdējis vēl pirms piedzimšanas. Tagad palīdziet veidot saikni starp šīm skaņām un apkārt notiekošo.
  • Atkārtojiet mazuļa sacīto. Atkārtojiet tādas pašas piemīlīgas skaņas, kādas rada jūsu mazulis. Tā viņš iemācīsies, ka ar skaņām var likt apkārtējiem reaģēt un ka vārdiem ir spēks.
  • Kļūstiet par ziņu komentētāju. Pastāstiet mazulim, kāda ir plānotā dienas kārtība, ko jūs ar viņu darāt un arī tad, ja viņa klātbūtnē lasāt kādu savu lasāmvielu, dariet to skaļi. Jūs veidojat saikni starp vārdiem un notikumiem un palīdzat viņam iemācīties, kā veidojas stāsts.
  • Nosauciet priekšmetus vārdā. Aprūpējot mazuli, apzināti uzsveriet viņa vārdu un nosauciet ķermeņa daļas, apģērba gabalus un citus piederumus. Lai gan šī saikne nostiprināsies vairāku nedēļu vai mēnešu laikā, jūs jau veidojat valodas un lasītprasmes pamatus.
  • Kopīgi aplūkojiet bilžu grāmatas. Kad mazulis sasniedzis apmēram sešu mēnešu vecumu, rādiet viņam grāmatas kā kaut ko jautru un aizraujošu. Pieņemiet, ka bērns šajā vecumā nevar ilgi noturēt uzmanību, tomēr arī katra īsā darbošanās veicina patiku pret grāmatām.
  • Skatieties, rādiet un nosauciet vārdā. Mazuļi ar grāmatām iepazīstas, sākumā tikai šķirstot lapas un vispārīgi aplūkojot attēlus; vēlāk viņi aplūko attēlus, kas tiek nosaukti vārdā, pēc tam iemācās ar pirkstu parādīt uz nosaukto attēlu un visbeidzot — paši to nosaukt vārdā.
  • Ņemiet līdzi grāmatu. Ielieciet somā un automašīnā vienu vai divas stāstu grāmatas, kas paredzētas mazliet lielākiem bērniem. Veidojot ieradumu novietot grāmatas tajās vietās, kur uzturaties un kur tās vienmēr ir pa rokai, bērns tās uztvers kā ierastu dzīves daļu.
  • Mācieties skaitāmpantiņus un dziesmas. Bērni eksperimentē ar valodu caur skaitāmpantiņiem, kas veido interesi par vārdiem un skaņām. Skaitāmpantiņi, kurus pavada dažādi žesti, veido saikni starp notiekošajām darbībām un darbības vārdiem. Arī bērnu dzejoļi veicina valodas apzināšanos un patiku pret to.
  • Dāviniet grāmatas. Visiem jums zināmajiem bērniem svētkos dāviniet grāmatas un tad tās kopīgi aplūkojiet. Iekārtojiet mājas bibliotēku atsevišķā, bet ērti pieejamā vietā.
  • Pirms gulētiešanas stāstiet pasaciņu. Kopš agrīna zīdaiņa vecuma padariet stāstus — gan tos, kurus lasāt skaļi, gan tos, kurus stāstāt no galvas, — par rituālu pirms gulētiešanas. Bērns nekad nedrīkst kā sodu saņemt vakara pasaciņas atcelšanu — tā ir neaizskarama!

Centieties ik dienu atrast laiku grāmatai. Padariet grāmatas aplūkošanu vai lasīšanu kopā ar bērnu par ikdienas rituālu. Katru dienu noteikti izlasiet kādu grāmatu, dzejoli vai stāstu.

Avots: Pampers.com