Grūtniecības pazīmes

Ja jums rodas aizdomas, ka varētu būt iestājusies grūtniecība, tad noteikti gribēsiet to noskaidrot pēc iespējas ātrāk.  Dažreiz ir grūti saprast, ko jūsu ķermenis vēlas jums pateikt. Noskaidojiet tipiskākās grūtniecības pazīmes. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pampers padoms


Agrīnas grūtniecības pazīmes
Agrīnas grūtniecības pazīmes var būt vairākas.

  • Mēnešreižu kavēšanās
  • Bieža urinēšana
  • Jutīgas, sāpīgas, pietūkušas krūtis
  • Rīta nelabums — nelabums, kas var parādīties jebkurā diennakts laikā
  • Izmaiņas ādas krāsā, piemēram, tumšāki krūtsgali, tumšākas vēnas krūšu rajonā vai tumša svītra no nabas līdz kaunuma kaulam
  • Kāre pēc noteiktiem pārtikas produktiem 
  • Nogurums
     

Ja izjūtat kādus no šiem agrīnajiem grūtniecības simptomiem, veiciet mājas grūtniecības testu.
Parasti grūtniecības testi, kuru veikšanai izmanto dažus pilienus urīna, atbildi sniedz jau 10–14 dienas pēc apaugļošanās. Ja testa rezultāts ir negatīvs, bet joprojām jūtatiet tā, it kā būtu stāvoklī, var nodot asins analīzes, kas daudz precīzākas, un tā grūtniecību var noteikt jau 8–10 dienas pēc apaugļošanās.
Ja tests ir pozitīvs, piesakieties vizītei pie ārsta, kurš apstiprinās grūtniecības iestāšanos, nosakot izmaiņas dzemdē vai dzemdes kaklā, pārbaudot embrija sirdspukstus vai veicot ultraskaņas pārbaudi. 


Biežāk sastopamie grūtniecības simptomi
Grūtniecības laikā jūsu ķermenī notiek dažādas pārmaiņas.
Biežākās grūtniecības pazīmes var būt vairākas.


Vaginālie izdalījumi
Ja esi stāvoklī, blāvi rozā izdalījumi nav nekas neparasts. Varēsiet šos izdalījumus atšķirt no parastām mēnešreizēm, jo tie parādīsies laikā, kad tos negaidi. Izdalījumu daudzums būs mazāks nekā mēnešreižu laikā, tie neizdalīsies vienmērīgi un būs rozā nokrāsā. Grūtniecības laikā izdalījumi var pastiprināties.


Paaugstināta ķermeņa temperatūra
Ar grūtniecību viss ir kārtībā, ja ķermeņa temperatūra ir nedaudz paaugstināta. Tas notiek pirmajās grūtniecības nedēļās, kamēr ķermenis vēl nav aptvēris jauno situāciju.

 

Krampji
Grūtniecības sākumā notiek olšūnas implantācija. Apaugļotā olšūna ieligzdojas dzemdes sieniņā, un var parādīties viegliem krampjiem līdzīgas sajūtas. 
 

Galvassāpes
Galvassāpju cēloņi var būt hormonālās pārmaiņas, nogurums un spriedze, taču tās var liecināt arī par nopietnākām veselības problēmām, piemēram, preeklampsiju. Par galvassāpēm noteikti informējiet savu veselības aprūpes speciālistu.

Reklāma
Reklāma

 

Grēmas un nelaba dūša
Hormonālo pārmaiņu dēļ atslābinās muskulatūra, kas neļauj barības vadā iekļūt kuņģa skābei. Savukārt nelaba dūša parasti parādās 2–10 nedēļu laikā pēc apaugļošanās.  Visbiežāk nelabums jūtams no rīta tukšā dūšā, bet var būt arī jebkurā citā diennakts laikā.


Aizcietējumi un vēdera pūšanās
Tikko sieviete paliek stāvoklī, viņas organismā izdalās īpaši hormoni, kas rada gludās muskulatūras, arī zarnu gludās muskulatūras, atslābumu, līdz ar to rodas aizcietējumi. Šā paša iemesla dēļ mēdz būt zarnu gāzēšanās. Hormonālās pārmaiņas agras grūtniecības laikā var radīt vēdera uzpūšanās sajūtu, līdzīgu tai sajūtai, kādu dažas sievietes izjūt pirms menstruāciju sākšanās.


Bieža urinēšana
Grūtniecības pirmajā trimestrī palielinās asiņu pieplūdums iegurņa rajonā, tāpēc nieres sāk ražot vairāk urīna.
Atslābst arī urīnpūšļa sieniņas, līdz ar to urīnpūsli izdodas iztukšot tikai daļēji. Urīnpūslis ātrāk piepildās, un vajadzība urinēt ir biežāka.
Vēlāk, grūtniecības laikam palielinoties, vajadzība urinēt saistāma arī ar augļa spiedienu uz mazā iegurņa orgāniem.


Nepatika pret noteiktiem pārtikas produktiem
Grūtniecības laikā kāre vai nepatika pret noteiktiem pārtikas produktiem ir normāla parādība.
Daži speciālisti uzskata, ka kāre pēc kādiem produktiem liecina par kādu barības vielu trūkumu jūsu organismā, bet nepatiku pret dažādām smaržām izraisa ožas jutīguma palielināšanās grūtniecības laikā.


Nogurums
Lai radītu un iznēsātu mazuli, jūsu ķermenis darbojas intensīvā režīmā, tāpēc justies nogurušai ir normāli. Nogurums parasti pazūt līdz 10. - 12. grūtniecības nedēļai.




Šīs grūtniecības pazīmes, kuras piedzīvojat katru dienu, var būt nogurdinošas, taču drīz vien pienāks dzemdības un jūs ar savu jaundzimušo mazuli varēsiet doties mājās. Tas liks aizmirst par visiem kaitinošajiem grūtniecības simptomiem, jo tie būs bijuši tā vērti.

Avots: Pampers.com