Kartupeļi ar bešamela mērci

Neparasts veids, kā pagatavot ierastos kartupeļus. Sāls rada kraukšķīgu garoziņu, bet krēmīgā mērce papildina garšas buķeti. Atliek vien piedevās pasniegt svaigus salātus, un otrais ēdiens gatavs.

Foto: Linda Tellgrena

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Linda Tellgrena

 

Izejvielas:

- 500 g rupjās jūras sāls

- 1 kg vidēja izmēra, pēc iespējas vienādu kartupeļu

- 250 g kūpināta cūkas cauraudzīša, sagriezts mazos kubiņos

- 50 g sviesta

- 2.5 ēd.k. “Dobeles dzirnavnieka” miltu “Ekstra” 

- 375 ml piena 

- 2 ēd.k. franču sinepju

- 1 ēd.k. pilngraudu sinepju

- 80 grami rīvēta siera 

- 2 olu dzeltenumi 

Reklāma
Reklāma

- Sāls pēc garšas 

- Zaļie salāti pasniegšanai 


 

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Nomizo kartupeļus un sadursta ar dakšu. Sāli vienmērīgi izkaisa cepamajā pannā. Pa virsu kārto kartupeļus. Cep aptuveni 40 – 50 minūtes vai līdz kartupeļi gatavi. Katru kartupeli iegriež krusteniski četrās daļās. Paver vaļā un sapilda ar ¾ gaļas. 

2. Gatavo bešamela mērci: uz pannas izkausē sviestu, iemaisa miltus, uzkarsē, līdz viss sāk burbuļot. Noņem no plīts un pakāpeniski lej klāt pienu, nepārtraukti maisot. Liek atpakaļ uz uguns un turpina maisīt 2 – 3 minūtes, līdz mērce kļuvusi viendabīga un sabiezējusi. Iemaisa sinepes un lielāko daļu siera. Noņem no plīts un iemaisa olu dzeltenumus. Pievieno sāli pēc garšas. 

3. Cepeškrāsns temperatūru paaugstina līdz 220 grādiem. Pārlej mērci pāri katram kartupelim. Pārber pāri atlikušo gaļu un sieru. Cep aptuveni 15 – 20 minūtes līdz mērce kļūst gaiši zeltaina. Izņem no krāsns un pasniedz ar zaļajiem salātiem.

 

 

 

Sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas virtuve” autori Lindu Tellgrenu un “Dobeles Dzirnavnieks” 

 

Sastāvdaļas