Diena kopā ar ģimeni bez viedierīcēm

Lai atslēgtos no nepārtrauktās informācijas plūsmas, Ziemassvētku laikā Samsung skola nākotnei iesaka jauniešiem kopā ar ģimeni veikt digitālo detoksu. 

Mūsdienu digitālajām tehnoloģijām piesātinātajā pasaulē, digitālais detokss kļūst arvien populārāks, it sevišķi brīvdienu un atvaļinājumu laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsdienu digitālajām tehnoloģijām piesātinātajā pasaulē, digitālais detokss kļūst arvien populārāks, it sevišķi brīvdienu un atvaļinājumu laikā.

Viedtālruņi, datori, planšetdatori un citas ierīces kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Lielu daļu sava laika veltām e-pastu pārbaudīšanai, informācijas meklēšanai un apstrādei, kā arī dažādu komunikācijas rīku izmantošanai. Lai atslēgtos no nepārtrauktās informācijas plūsmas, Ziemassvētku laikā Samsung skola nākotnei iesaka jauniešiem kopā ar ģimeni veikt digitālo detoksu. 
Digitālais detokss jeb attīrīšanās ir apzināta atteikšanās no dažādu ierīču lietošanas uz noteiktu laika posmu un citkārt tehnoloģijām tērētā laika veltīšana draugiem, ģimenei un arī pašam sev. Mūsdienu digitālajām tehnoloģijām piesātinātajā pasaulē, digitālais detokss kļūst arvien populārāks, it sevišķi brīvdienu un atvaļinājumu laikā.

1. Izslēdz datoru. Pacenties datoru neizmantot nemaz, būtisko informāciju pārbaudot viedtālrunī. Ja plāno datorā klausīties mūziku vai skatīties filmas, pārliecinies, ka piekļuve internetam ir izslēgta. 

2. Samazini pie viedtālruņa pavadīto laiku. Telefona lietošanas paradumus var iepazīt, izmantojot īpašas lietotnes. Piemēram, QualityTime vēsta, cik bieži telefons atbloķēts, kādas lietotnes un cik ilgi izmantotas. Kad paradumi ir iepazīti, sāc tos mainīt. 

3. Ierobežo laiku, ko pavadi sociālajos tīklos. Laiks, kas pavadīts sociālajos tīklos, skrien ātri. Turklāt bieži vien iztērētās stundas pavadītas nelietderīgi. Lai sociālos tīklus izmantotu jēgpilni, apmeklē tos ar konkrētu mērķi – sazināties ar draugiem vai aizsūtīt vēlējumus radiem ārvalstīs, bet nepadodies kārdinājumam bezmērķīgi klīst pa paziņu ievietotajām foto galerijām.  

Reklāma
Reklāma

4. Izslēdz mobilos paziņojumus. E-pasti, sociālie tīkli, WhatsApp ziņas un citas lietotnes ik brīdi ģenerē virkni ziņojumu. Ikviena vibrācija un skaņas signāls vilina paziņojumus apskatīt uzreiz pēc to saņemšanas, mazinot spēju koncentrēties. Lai ierobežotu traucēkļus, izslēdz ziņojumus. 

5. Izbaudi klusumu. Viedtālrunī nomaini iestatījumus uz klusuma režīmu. Ja vēlies sevi patiesi izaicināt, izslēdz telefonu un ieliec to galda atvilktnē. 


Avots: www.skolanakotnei.lv