Vēstule Ziemassvētku vecītim. Vidusceļš starp dāvanām un dāvināšanas prieku

Tradīcijas ģimenēs ir dažādas. Vieni ļauj rūķiem aiz loga klausīties un sadzirdēt, ko svētkos vēlas katra mazā sirsniņa un lielā sirds. Citi raksta vēstuli, kurā skaidri izsaka savas vēlmes. Vēl kādi dāvanas izvēli atstāj Ziemassvētku vecīša ziņā.
Vēstule Ziemassvētku vecītim. Vidusceļš starp dāvanām un dāvināšanas prieku

FOTO: Shutterstock.com

Katrā ziņā kopējās sabiedrības tendences ir tādas, ka Ziemassvētku vecīša klātbūtne Ziemassvētkos ir ļoti būtiska. Par to daudz runā bērnudārzos, sākumskolā, ģimenē, multfilmās. Protams, šī tradīcija ir ļoti jauka, ja vien vecāki nepiemirst dāvanu gaidīšanas procesā ar bērniem parunāt par garīgajām vērtībām, par ko atgādina Adventes laiks. 

 

Vecāku loma izpratnē par dāvanām

Tuvojoties vēstuļu rakstīšanas laikam, vecāki savā starpā un ar draugiem, kuriem arī ir līdzīga vecuma bērni, mēdz pārrunāt, kā rosināt bērnus izvēlēties tādas dāvanas, kas nav izvēlētas pēc principa – jo dārgāk, jo labāk. Lai arī bērnudārza vecuma bērni neorientējas preču cenās, viņi ļoti ātri saprot, ka ir lietas, pie kurām tik viegli nevar tikt, jo maksā dārgi. 

Psihologi iesaka ar bērniem par Ziemassvētkiem vispirms runāt kā par laiku, ko gaidām ar prieku. Un pārdomāt, vai gadījumā paši neesam tie, kas bērniem dod pārāk lielas cerības un ļauj uzstādīt augstas prasības attiecībā pret dāvanām. Un, kas zina, varbūt paši esam tie, kas vecina, ka ar katru gadu dāvanas kļūst lielākas, vērtīgākas un vairāk. Līdz ar to likumsakarīgs kādā brīdī kļūst jautājums, kā rīkoties, ja bērns vēlas ļoti dārgu dāvanu, ko vecāki nevar atļauties vai uzskata, ka tērēt lielu summu par rotaļlietu nav saprātīgi. Vieglāk ir vecākiem, kuru bērns vēl maziņš. Šiem vecākiem ir iespēja veidot tradīciju, ka Ziemassvētkos zem eglītes atrodam sirsnīgas dāvanas, bet dārgajām pamazām sakrājam paši. 

 

Ko rakstīt vēstulē Ziemassvētku vecītim? 

Pirms ķeraties pie vēstules rakstīšanas, vēlams aprunāties ar bērnu, kā vispār noformēt vēstuli. Galu galā, vēstules rakstīšana mūsdienās vairs nav ikdiena! Kāda būs uzruna? Vai vēstulē būs tikai saraksts ar vēlmēm vat tomēr līdzās būs arī skaidrojums, kādēļ minētā lieta ir nepieciešama vai iekārota. Tas ikvienam vēstules rakstītājam ne tikai liks noformulēt domu, bet arī izvērtēt, vai kaut kas netiek lūgts tik tāpēc, ka ir iespēja. Vēstulē var iekļaut arī cita veida informāciju, domājot par to, lai vēstule vairāk būtu kā saruna, lai saņēmējam būtu interesanti un patīkami lasīt. Varat rakstīt, kāds jums bijis šis gads, ko esat piedzīvojuši, ko izdarījuši. Varat arī pavērtēt, vai esat guvuši gandarījumu no pērnā gada dāvanām. 

 

Vēlēšanos izteikšana

Nenoliedzami vēstulē parādīsies arī vēlmju saraksts, kurā var būt iekļautas vairākas lietas, gan tādas, ko izdosies īstenot, gan tādas, kas šajā reizē paliks sapņu līmenī. Tomēr svarīgi, lai bērns saņem kaut ko no kārotā, lai nezustu prieks par Ziemassvētku brīnumu.

Dāvanu sarakstā arī vecāki var ierakstīt kādas lielākas vēlmes – ceļojumu, pat jaunu mašīnu vai dārgu aksesuāru. Tas nekas, ja šajā reizē kāroto neiegūs, taču bērni redzēs, ka arī vecākiem ir grūti sasniedzamas vēlmes. Savukārt pašiem vecākiem šāds vēlmju saraksts var būt kā prioritāšu sakārtošana turpmākajam gadam vai pat vairākiem gadiem. 

 

Vēstules noformēšana

Būtiska vēstules rakstīšanas sastāvdaļa ir tās noformēšana. Vēstules malas varat izrotāt svētku tematikā, varat pat katrs uz atsevišķas lapas uzzīmēt Ziemassvētku vecīti un viņa mazos palīgus rūķus. Varbūt pat varat sacerēt dzejoli, kas iepriecinātu Ziemassvētku vecīti. Vēstules noformēšana un piedomāšana pie vizuālā izskata noteikti rosinās vēstules rakstītājus atbildīgāk pieiet arī tās saturam. Šajā brīdī vēstules autors vai autori, ja tā ir ģimenes kopējā vēstule, vairāk padomās par dāvanu nesēju – arī viņš ir dzīvs cilvēks, kurš priecājas, skumst, pārdzīvo un izjūt virkni emociju. Rūpīga vēstule liecina par pieklājību un cieņu pret saņēmēju. Un, ja runājam par slepeno daļu, pēc daudziem gadiem, kad bērni slepeni gādās dāvanas saviem bērniem, būs interesanti šajās dienās rakstītās vēstules apskatīt un izlasīt. Pašiem būs prieks un gandarījums par rūpīgi veiktu darbiņu.

 

Reklāma
Reklāma

Vēstule no Ziemassvētku vecīša

Mūsdienās tiek piedāvātas plašas iespējas, kā no Ziemassvētku vecīša saņemt vēstuli. Tas gan ir maksas pakalpojums. Taču nekas netraucē pašiem sagatavot vēstulīti, ko kopā ar dāvanām atrast zem eglītes. Ja pašiem trūkst kaligrāfijas iemaņu, palīdzību var meklēt interneta dzīlēs. Ir dažādas lietotnes, kas rada iespaidu par skaistiem un gaumīgiem rokrakstiem, piemēram, Handwriting Fonts for Flipfo.

Tekstu varat izdrukāt uz kāda neparasta papīra. Domājot par saturu, varat apdomāt, ko vēlaties pateikt saviem bērniem un citiem ģimenes locekļiem, kuri būs klāt vēstules lasīšanas brīdī. Un tam nav jābūt aizvadītā gada darbu un nedarbu vērtējumam, labāk, lai tās ir priecīgs vēstījums un labi vārdi. 

 

Video sveiciens Ziemassvētku vecītim

Vai esat padomājuši, ko zem eglītes svētkos saņem pats Ziemassvētku vecītis? Liela iespēja, ka neko, jo viņš taču pats sev dāvanu nenesīs! Ziemassvētku vecītis visam nākamajam gadam uzlādējas ar pozitīvajām emocijām, ko saņem vēstulēs vai piedzīvo garajā ceļā no mājas uz māju. Lai iepriecinātu vīru ar balto bārdu, varat sagatavot īpašu video sveicienu. Ja ģimenē bērni ir tik mazi, ka vēl neprot rakstīt, video var būt arī vēstules vietā. 

Idejas, ko varat iekļaut video sveicienā:

    • varat skaitīt dzejoļus;

    • varat kopā dziedāt kādu dziesmu;

    • katrs varat parādīt savus īpašos talantus;

    • varat padomāt, lai fons, uz kura darbojaties, ir skaists un tematisks;

    • darbība var notikt arī ārā. 

 

Paši esam rūķīši!

Kad vēstule uzrakstīta un nosūtīta, varat rosināt tālāku sarunu par dāvanām, to saņemšanu, un, pats galvenais, dāvināšanas prieku. Varbūt bērni ir aizdomājušies, ka dāvanas Ziemassvētku vecītis visbiežāk nes ģimenēs, kurās ir bērni. Bet mēdz būt arī vientuļi cilvēki. Un kā būtu, ja jūs paši kādam kļūtu par slepeno Rūķi? Varbūt jūsu radu vai paziņu lokā ir kāda jauka tante vai onkulis, ko gribētos pārsteigt ar sirsnīgām dāvanām – pašu lietām svecēm, keramikas nodarbībā veidotiem greznuma priekšmetiem vai pašu ceptiem šokolādes mafiniem un piparkūkām. Varat izdomāt svētku plānu, kā ik pa laikam sagādāt pārsteigumu kādam citam. Bet varbūt šis ir brīdis, lai aprunātos par labdarību un paši piedalītos kādā no akcijām. 

 

Krāsaini un emocijām bagāti svētki ir jūsu pašu rokās!

Saistītie raksti