Veselīgas un gardas brokastis skolēnam: iesaka mamma un gardēde Signe Meirāne

Par spīti tam, ka vairums pusaudžu zina, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot to ar dubultu porciju pusdienās. Šis ir viens no biežāk izplatītajiem, neveselīgajiem ēšanas paradumiem, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties.

Mamma Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu!

FOTO: Shutterstock.com

Mamma Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu!

Lai Tavam skolēnam turpmāk aizbildinājumi nebūtu vienīgā brokastu sastāvdaļa, Rimi Gardēde un mamma Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu.

Lūk, piecas Signes Meirānes ģimenes iecienītākās brokastu receptes.

Medus un kanēļa granola

Sastāvdaļas:
150 g ātri vārāmo auzu pārslu
150 g pilngraudu auzu pārslu
50 g linsēklu
50 g kokosriekstu skaidiņu
100 g zaļo griķu
100 g lazdu riekstu
2 tējk. kanēļa
180 g medus
40 g kokosriekstu eļļas*

Pagatavošana:
Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj pannu ar cepamo papīru. Bļodā samaisi abu veidu pārslas, linsēklas, kokosriekstu skaidiņas, zaļos griķus, lazdu riekstus un kanēli. Katliņā uz mazas liesmas izkausē medu ar kokosriekstu eļļu, pielej maisījumam un samaisi, lai viss pārklājas.
Uzber maisījumu uz pannas, izlīdzini un liec krāsnī cepties uz 25 minūtēm, ik pa laikam pārliecinoties, vai nav nepieciešams samaisīt, lai nepiedeg pārslas, kas ir pannas malā, un lai tās iekrāsojas vienmērīgi brūnas. Kad pārslas ir zeltainas, izņem no krāsns, atdzesē un uzglabā granolu burkās. Pasniedz no rītiem ar govs, mandeļu vai auzu pienu vai arī bezpiedevu jogurtu.
* Vari aizstāt to ar kvalitatīvu vīnogu kauliņu eļļu vai pat neitrālu rapšu eļļu.

 


Gaisīgās un sulīgās brokastu pankūkas


Sastāvdaļas:
180 g kviešu miltu
40 g griķu miltu
1 tējk. dzeramās sodas
1 ēd.k. cukura
šķipsniņa jūras sāls
280 ml piena
2 ēd.k. citrona sulas
50 ml vīnogu kauliņu eļļas

Pagatavošana:
Bļodā ieber abu veidu miltus, sodu, cukuru un sāli, samaisi un uztaisi iedobi. Ielej tajā 180 ml piena, citrona sulu un maisi ar putojamo slotiņu. Kad mīkla kļūst biezāka, pievieno vēl daļu piena un turpini maisīt. Beigās pievieno eļļu un atlikušo pienu, samaisi un noliec malā uz 5 minūtēm. Ja tev ir panna ar pārklājumu, cep pankūkas uz sausas pannas, bet, ja ir panna, kas rauj klāt, uzlej nedaudz eļļas un tad cep. Pankūkas jācep uz mazas liesmas, līdz apakša kļūst zeltaina, bet virspusē parādās daudz gaisa burbulīšu. Apgriez otrādi un cep kamēr gatavas. Pasniedz ar ko vēlies.


Auzu pārslu un ābolu putra

Reklāma
Reklāma


Sastāvdaļas:
100 g auzu pārslu
nedaudz kanēļa vai vaniļas pulvera
nedaudz kardamona pulvera
400 ml auzu vai mandeļu vai sojas piena*
2 mīkstas dateles, smalki sakapāts, lai labāk izkūst
200 ml ūdens, ja vajag
300 g tīra ābolu biezeņa bez cukura

Pagatavošana:
Katliņā ieber auzu pārslas un kanēli, kardamonu, dateles, pielej pienu un vāri uz nelielas liesmas 7 - 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz putra ir gatava. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni. Pirms pasniegšanas iemaisi putrā ābolu biezeni un pasniedz.


Sātīgais brokastu kokteilis


Sastāvdaļas:
350 ml sojas vai mandeļu piena
kļavu sīrups pēc garšas
1,5 tējk. kakao pulvera
1 banāns (var aizstāt ar gatavu bumbieru vai avokado)
2 ēd.k. auzu pārslas
1 tējk. linsēklas


Pagatavošana:
Vakarā pārslām un linsēklām uzlej aukstu ūdeni, lai pārklājas 1 cm augstāk par pārslām un atstāj istabas temperatūrā. No rīta lej blenderī, pievieno pienu, kakao, banānu vai avokado un saldinātāju, ja nepieciešams, un sablenderē, kamēr krēmīgs. Pasniedz. 


Plānās lutināšanas pankūkas

Sastāvdaļas:
150 g griķu miltu
150 g smalko kviešu miltu
šķipsniņa jūras sāls
3 vidējas olas
500 – 600 ml piena (var sajaukt pusi uz pusi ar ūdeni vai likt sojas pienu)
1 tējk. Demerara cukura
20 g izkausēta sviesta


Pagatavošana:
Iepriekšējā vakarā gatavo mīklu. Bļodā ieber abu veidu miltus, cukuru un sāli. Uztaisi vidū iedobi, iesit olas, pielej pusi piena un ar putojamo slotiņu maisi, lēnām iemaisot miltus. Kad masa vidū ir viendabīga, lej klāt alikušo pienu vai ja izmanto ūdeni, iemaisi un tā pa daļām pievieno visu škidrumu, līdz mīkla ir kā vaniļas mērce – bieza, bet viegli līstoša. Pārvelc bļodu ar pārtikas plēvi un liec ledusskapī līdz rītam.
Sakarsē pannu, ietauko ar nedaudz eļļas, ja vajag, bet, ja nevajag, gatavo tāpat un lej kausiņu mīklas (pirms pirmās reizes samaisi mīklu). Cep pankūkas no abām pusēm zeltainas. Pasniedz, ar ko vien vēlies.