Rezervēt AirBnb dzīvokli ceļojumam. Izdevīgi ģimenēm, aizraujoši īstiem ceļotājiem

Ceļošana ir kaislība, hobijs, lielākais “draivs”, kas piešķir dzīvei krāsas un piedzīvojuma garšu.  Esmu tāds vidējs “piedzīvojumu meklētājs” – ar grupām ceļot nepatīk, pavisam uz dullo aizbraukt uz svešu valsti un tikai tad domāt, kurp doties un kur nakšņot, arī īsti nav manā gaumē. Nozīme ir arī izmaksām. Vēlams, lai tās ir zemākas, bet ērtībām tomēr ir jābūt. Patīk izbaudīt vietējos ēdienus, bet maksāt restorānu un krogu cenas ne vienmēr varu atļauties. Patīk baudīt vietējo tirgu atmosfēru, nopirkt vietējos produktus, bet pagatavot tos mājas apstākļos, ja ir kur... 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tāpēc jau vairākus gadus regulāri izmantoju ērtu dzīvesvietu meklēšanas un rezervācijas sistēmu AirBNB, kas regulāriem ceļotājiem nav jaunums, bet tiem, kas vēlas izmēģināt to pirmo reizi, iespējams, ka daži padomi noderēs.

 

Kas ir AirBNB
Tie ir dzīvokļi un istabas, kuras izīrē namsaimnieki, lai papildinātu savus ienākumus, bet ceļotājiem tas ļauj tikt pie dzīvesvietas lētāk, nekā apmetoties viesnīcā. Tas ir gan ērti, gan lētāk, nekā dzīvot viesnīcā. Dzīvokļi ir aprīkoti ar sadzīves tehniku, tas nozīmē, ka vakariņas, brokastis un, ja vēlies, arī pusdienas vari pagatavot pats. Īpaši ērti tas ir ceļojot ar ģimeni – ēšanas izmaksas būtiski samazinās, var pagatavot to, ko ēd bērni, jo svešā valstī ēdienkarte var izrādīties nepiemērota mazākajiem ģimenes locekļiem. Nav jāmaksā 2-3 eiro par katru brokastu kafiju vai vakara tējas tasi. Sasmērē sviestmaizes un ietaupi arī uz pusdienu rēķina.

Katrai dzīvesvietai ir savs vietējais šarms. Parasti dzīvoklīši atrodas pilsētas centrā, ir ērti sasniedzami, kas nav mazsvarīgi, ja pilsētā pārvietojies kājām un pēc ilgas pastaigas atgriezies mājās vēlu. Gribi dzīvot lētāk? Ir arī pieejami mazāk smalki un tālāk no pilsētas centra esoši apartamenti. 

Īpaši ērti tas ir ceļojot ar ģimeni – ēšanas izmaksas būtiski samazinās, var pagatavot to, ko ēd bērni, jo svešā valstī ēdienkarte var izrādīties nepiemērota mazākajiem ģimenes locekļiem. 

Līdz šim izmēģināti apartamenti Berlīnē, Budapeštā, Viļņā, Itālijā, Kanāriju salās, Londonā. Ceļots kopā ar kolēģiem, ar ģimeni, ar draugiem.... Kopumā cena ir apmēram par 30% zemāka nekā izvēloties līdzvērtīgu dzīvesvietu bezpersoniskākā viesnīcā. Tiesa, ir pilsētas, kur lētāk būs apmesties  viesnīcā, piemēram, kā tas ir Londonā. 

Izvēle dzīvot apartamentos visdrīzāk nederēs tad, ja kategoriski nevēlies jebkādu personiskāku kontaktu ar vietējiem iedzīvotājiem, lai gan variācijas par to, cik cieši nāksies kontaktēties, ir visai plašas. Sākot ar to, ka Vācijā dzīvokļa atslēgas bija jāpaņem no bārmeņa tuvākajā kafejnīcā, un beidzot ar kopīgām ēdienreizēm pie viena galda ar vegāni komūnas tipa mājā, ko piedzīvoju Itālijā. Bet ceļojums jau tāpēc ir ceļojums, ka ir pārsteiguma momenti.  


 

Kaut ko pārpratu rezevācijas procesā un tiku pie īstas coucserferes - vegānes. Tepat dzīvo meitene no Malaizijas un vācu studente. Ar kaunu ēdu savu desmaizi, bet kopumā dzīve itāļu relaksētajā stilā, iekļaujoties ikdienā bez pārspīlētas piemērošanās nācējiem un gājējiem, ir interesanta pieredze.


Kā izvēlēties un rezervēt  dzīvokli
Reģistrējies vietnē www.airbnb.com. Esmu to izdarījusi ar savu FaceBook profilu, jo saimnieki, apstiprinot tavu pieprasījumu, iespējams, vēlas arī “ieskatīties acīs”, kas taisās apmesties viņa īpašumā. Arī tu redzi saimnieka foto, kas raisa personiskāku komunikācijas sajūtu. 

Speciāla programma vēlēsies ieskenēt tavu pasi ar fotogrāfiju. Der arī pārfotografēta bilde ar telefonu, ko lejupielādē AirBNB sistēmā. Process var aizņemt salīdzinoši ilgu laiku – pat vairākas stundas, jo personas pase, acīmredzot, tiek pārbaudīta pēc noteiktām datu bāzēm, lai pārliedinātos, ka esi īsts, un neesi starptautiskā meklēšanā izsludināts terorists. Kas autentifikācija ir notikusi, tavu profilu aktivizē. 

 

Reklāma
Reklāma

Dzīvot apartamentos visdrīzāk nederēs tad, ja kategoriski nevēlies jebkādu personiskāku kontaktu ar vietējiem iedzīvotājiem. 

 

Meklētājā ieraksti pilsētu, norādi cenu robežas un citus sev svarīgus iestatījumus. Vietne piedāvās visus dzīvokļus, kas ir norādītajā pilsētā, bet var sašaurnāt meklēšanu, norādot, ka vēlies dzīvot centrā vai kādā rajonā. Skaties bildes, lasi nosacījumus un noteikti - atsauksmes! 


Pievērs uzmanību papildus izmaksām, ko norāda pie katra konkrētā piedāvājuma. Meklējot naktsmājas, Airbnb norāda cenu par nakti, tomēr katrā īpašumā ir norādītas papildu maksas, kas palielinās cenu – Airbnb servisa maksa, tīrīšanas maksa (to izvēlās īpašnieks, pievienot vai nē), nodokļi. Piemēram, meklējot naktsmājas Itālijā, izrādījās, ka visiem jaukajiem piedāvājumiem klāt jāskaita papildus 30-40 eiro par tīrīšanu un pilsētu tūrisma nodokļi. Tas ietekmē gala cenu un nozīmē, ka īrēt dzīvokli uz 1-2 naktīm varētu nebūt izdevīgi. Lai gan viss atkarīgs, kādās cenu robežās esi gatavs iekļauties. 

Izvēloties apartamentus, noteikti izlasi visus dzīvošanas noteikumus. Piemēram, pēdējā viesošanās reizē biju palaidusi garām, ka dzīvokļa saimniece ir vegāne, tāpēc viņas pannās nedrīkst cept neko, kas ir dzīvnieku izcelsmes. Tas sagādāja īslaicīgas neērtības. Bija arī savi plusi - atklāj, ka arī vegāni ēd garšīgi un sātīgi. Cienājos ar saimnieces mammas vārītām kaktusu zaptītēm. 


Atsauksmēs būs arī iepriekšējo viesu komentāri. Neieteiktu izvēlēties apartamentus, pie kuriem nav atsauksmju. Lai arī reti, tomēr arī šajā sistēmā gadās krāpniecības gadījumi, tāpēc - jo ilgāka izīrēšanas pieredze un vairāk komentāru, jo drošāk. 


Kad vēlamā dzīvesvieta ir atrasta, spied podu, ka vēlies to rezervēt un saimnieks dos tev ziņu, vai izvēlētie datumi ir brīvi un vai esi apstiprināts. Saimniekam ir iespēja izvēlēties, vai apstiprināt jūsu “ciemošanos” viņa īpašumā vai tomēr nē.  Drīkst arī atteikt. Ja esi apstiprināts, saimnieks uz norādīto e-pastu atsūtīts konkrētā dzīvokļa adresi un informāciju, kā ar viņu sazināties, lai saņemtu atslēgas.  Komunikācija notiek caur epastu, tālruni vai turpat AirBNB sistēmā.


Ja saimnieks tevi apstiprina, maksājums par dzīvokli bankas kontā pilnā apmērā tiek rezervēts uzreiz. To ir būtiski atcerēties, jo kontā ir jābūt pietiekami līdzekļiem, kas tiks iesaldēti līdz brīdim, kad “izrakstīsies” no dzīvokļa.  Bet neuztraucies, ka tava nauda var vienkārši pazust. Sistēma ir pārbaudīta un droša. Pie katra īpašuma ir norāde par rezervācijas atcelšanas nosacījumiem, rūpīgi iepazīstieties ar tiem pie katra īpašuma. Papildu skaidrojumu par katru terminu (Flexible, Moderate, Strict u.c.) var lasīt Airbnb help sadaļā par atcelšanas nosacījumiem

Piemēram, atceļot rezervāciju laicīgi, nauda tiek atmaksāta pilnībā. Atceļot nedēļu pirms ierašanās, saņem atpakaļ 50% utml.  Par rezervācijas atcelšanu ir jāvienojas ar saimnieku caur AirBNB sistēmu, kas šai komunikācijai seko līdzi,  un strīdu gadījumā iesaistās.  Tieši tāpat var izteikt neapmierinājumu ar saņemto servisu un risināt pārējās problēmas, ja tādas rodas. Kamēr tiek risināts konflikts, nauda netiek pārskaitīta. Ja viesis ar servisu ir apmierināts, nauda no bankas konts tiek aizskaitīta uz saimnieka kontu pēc apartamentu atstāšanas.  Tāpēc rezervēt dzīvokli caur speciāli izveidotu sistēmu, kas ir starpnieks un iekasē 5-6% par pakalpojumu, ir daudz drošāk nekā meklēt dzīvesvietu caur parastiem sludinājumu portāliem. 


Airbnb vietā varat aplūkot arī citus īstermiņa apartamentu un dzīvokļu lapas, kuri piedāvā līdzīgus pakalpojumus: Wimdu, Only Apartments, Home Away, Vrbo  Pieredzes nav, bet, iespējams, ka kādā ceļojumā izmantošu arī šōs pakalpojumus. 

 

Portāla mammamuntetiem.lv redaktore Līga Brūvere