Pamācība, kā pašam uzadīt siltus dūrainīšus

Ir īstais laiks adīt dūrainīšus. Ja pašam pietrūkst zināšanu, vienmēr var palūgt vecmāmiņai vai iegādāties pie kādas tantiņas tirgus laukumā.

Pamācība, kā pašam uzadīt siltus dūrainīšus

FOTO: Shutterstock.com

Ir īstais laiks adīt dūrainīšus. Ja pašam pietrūkst zināšanu, vienmēr var palūgt vecmāmiņai vai iegādāties pie kādas tantiņas tirgus laukumā. Taču interesanti būtu iemācīties dūraiņus uzadīt paša spēkiem. 

 

Turklāt glīti cimdiņi noderēs ne tikai ģimenes locekļu roku sildīšanai, bet arī Ziemassvētku dāvanām. 

 

Klasisku dūraiņu adīšana (iesācējiem)
Šajā pamācībā ir aprakstīts, kā uzadīt M izmēra dūraiņus (plaukstas apkārtmērs 20 cm).
Izmantota vidēja rupjuma dzija (uz dzijas etiķetes norādītais adatu izm. ir 4-5). Dūraiņu
adīšanai nepieciešams 100g dzijas. Kopumā ir uzmesti 52 valdziņi, kuri tiek sadalīti pa 13 uz katras adatas.
Valnītis
1) Uzmet nepieciešamo valdziņu skaitu uz 2 kopā saliktām adatām- šajā piemērā tie ir 52 valdziņ. Kad nepieciešamais valdziņu skaits ir uzmests, vienu no adatām uzmanīgi izvelk laukā.
2) Valdziņus sadala uz 4 adatām, pa 13 valdziņiem uz katras. Tad adatas saliek aplī (jāievēro, lai pīnīte nav sagriezusies)! Uzsāk adīt, savienojot pīnītes pirmo ar pēdējo valdziņu. Adot uz apli, katras adatas pirmo valdziņu jāpievelk nedaudz ciešāk, lai starp adatām adījumā neveidotos atstarpes, un cimdi iznāktu gludi un vienmērīgi.
3) Ada valnīti, cik garu vēlas (parasti apm. 6- 7cm). Klasisko valnīti veido sviķelī - 2 labiski, 2 kreiliski valdziņi utt. vai 1 labiski, 1 kreiliski utt. Šajā piemērā izadītas 20 kārtas jeb apļi. Viena kārta jeb aplis ir uz riņķi izadīti valdziņi no visām 4 adatām.
 

Ja esi iesācējs, tad vienkāršāk būs adīt sviķeli no 1 labiska un 1 kreiliska utt. valdziņa, jo tad būs vieglāk izsekot adījuma raksta gaitai. Kārtas adījumā var saskaitīt, vadoties pēc pīnītes posmiem labiskajā adījumā. Jāatceras, ka vēl viena kārta ir valdziņi, kas atrodas uz adatām.


Delnas daļa
Delnas daļu ada gludajā labiskajā adījumā apm. 6- 7cm garu. Šajā piemērā izadītas 22 kārtas labiskajā adījumā. Adot pirmo labisko kārtu pēc sviķeļa adījuma, jāseko līdzi, lai valdziņi neveidotos griezti. T.i., adot virs labiskajiem valdziņiem, adatu dur valdziņam no apakšas, bet virs kreiliskajiem valdziņiem - no augšas caur viduci.


Īkšķa vietas iezīmēšana
To var iezīmēt divējādi - ieadot īkšķa vietai paredzētajos valdziņos kontrastējošas krāsas dzijas pavedienu vai uzlasot paredzētos valdziņus uz drošības adatas. Man ērtākais veids šķiet valdziņu uzlasīšana uz drošības adatas, jo tad īkšķim paredzētajā vietā paliek atvērums, kas ir ērti, lai darba gaitā varētu labāk uzmērīt cimdu. Tādēļ šajā pamācībā aprakstīts šis otrais īkšķa iezīmēšanas veids.
Vienkrāsainiem cimdiem īkšķa vietu var iezīmēt uz jebkuras no adatām. Adītājiem - iesācējiem iesaku īkšķi iezīmēt uz pirmās adatas labajai rokai un uz otrās adatas kreisajai rokai, jo tādējādi ir vieglāk izprast cimda veidošanas principu.
Tātad uz pirmās adatas izada 2 valdziņus labiski, nākamos 9 uzlasa uz drošības adatas. Tad pie pirmajiem 2 izadītajiem valdziņiem uzmet klāt vēl 9 valdziņus (tik, cik tika uzlasīti uz drošības adatas). Beigās pieada klāt vēl 2 pēdējos valdziņus.


Valdziņu uzmešana
1) Izveido no dzijas pavediena vienkāršu cilpiņu,
2) uzver to uz adatas,
3) viegli pievelk to, atstājot nelielu atstarpi starp iepriekšējo valdziņu.
 

Kad īkšķa vieta iezīmēta, nākamo trīs adatu valdziņus izada labiski.
Tad ir jāizada valdziņi uz adatas, kur ir izveidots īkšķim paredzētais atvērums. Tos ada šādi:
1. pirmos 2 valdziņus izada vienkārši labiski, t.i., adatu dur valdziņam no apakšas caur vidu,
2. nākamos 9 valdziņus jāizada griezti- valdziņa priekšējo diegu pavelk uz savu pusi, ar
rādītājpirkstu piespiež diegu no aizmugures pie adatas, lai pavediens saglabātos vaļīgs, un izada labiski valdziņu, adatu durot no apakšas caur vidu,
3. pēdējos 2 valdziņus izada parasti labiski.
 

Reklāma
Reklāma

Tālāk turpina adīt delnas daļu - parasti tik kārtas, cik valdziņu ir uz 2 adatām. Lai cimds derētu precīzāk, ieteicams to uzmērīt un adīt tik kārtas, kamēr tiek nosegts mazais pirkstiņš.
Šajā piemērā izadītas 26 kārtas gludajā labiskajā adījumā.

 
Noraukšana
Tad veido cimda noraukumu - vienkrāsainiem dūraiņiem klasiski veido apaļo noraukumu, bet krāsainajiem- trīsstūrveida. Tā kā trīsstūrveida jeb jumtiņa noraukums ir vienkāršāks, tad pirmajiem dūraiņiem iesaku izvēlēties šo noraukuma veidu.
 

Trīsstūrveida jeb jumtiņa noraukums
1.adata - 1.valdziņu izada labiski, otro un trešo saada ar pārcelšanu, t.i., 2.valdziņu noceļ bez izadīsanas, 3.valdziņu izada labiski un nocelto valdziņu pārvelk pāri izadītajam. Atlikušos 1.adatas valdziņus izada labiski. 

2.adata - 10 valdziņus izada labiski, vienpadsmito un divpadsmito labiski saada kopā, t.i., adatu dur caur abiem valdziņiem kopā no apakšas caur vidu. Pēdējo 1 valdziņu izada labiski.
3.adata - ada tāpat kā 1.adatas valdziņus.
4.adata - ada tāpat kā 2. adatas valdziņus.
Valdziņus saada katrā kārtā, līdz uz adatām kopumā paliek 8 valdziņi. Pēdējos 8 valdziņus saada kopā šādi - nogriež diegu (jāatceras atstāt tik garu diega galu, lai to pēc tam būtu ērti atšūt) un katrus 2 valdziņus saada kopā- 1. un 2.valdziņus saada ar pārcelšanu un izvelk pavedienu, 3. un 4.valdziņus saada labiski, nākamos divus atkal ar pārcelšanu un pēdējos divus - saadot labiski.
 

Ja grib veidot spicāku cimda galu, tad var noraukt vēl vienu kārtu un atstāt uz adatām 4 valdziņus (uz katras adatas pa vienam). Pēdējos 4 valdziņus saada kopā šādi - nogriež diegu, un to izvelk cauri katram valdziņam atsevišķi.
(Lai adatas neslīdētu ārā, uz to galiem var uzmaukt nelielus dzēšgumijas gabaliņus, bet es daru tā - kad uz katras adatas paliek 2 valdziņi, uzlasu uz pirmās adatas otrās adatas valdziņus un tāpat uz trešās adatas uzlasu 4.-tās valdziņus.)


Apaļais noraukums
Klasiski apaļo noraukumu veido, saadot labiski 2 valdziņus katras adatas vidū un beigās (adatu dur caur abiem valdziņiem no apakšas).
1) Lai iegūtu pāra skaitu valdziņus uz katras adatas, tad pirmajā kārtā saada 2 valdziņus tikai katras adatas vidū- 6 labiski, 2 saada, 5 lab. utt.
2) Turpmāk saada valdziņus katras adatas vidū un beigās- 4 labiski, 2 saada, 4 lab., 2 saada utt.
3) Tad izada 3 kārtas gludajā labiskajā adījumā bez valdziņu saadīšanas.
4) Nākamajā kārtā atkal saada- 3 labiski, 2 saada, 3 lab., 2 saada utt.
5) Divas kārtas izada bez valdziņu saadīšanas.
6) 2 labiski, 2 saada, 2 lab., 2 saada utt.
7) Viena kārta bez valdziņu saadīšanas.
8) 1 lab., 2 saada, 1 lab., 2 saada utt.
9) Tad saada katrus 2 valdziņus.
10) Tad var rīkoties kā aprakstīts iepriekš- diega pavedienu izvilkt caur pēdējiem 8 valdziņiem, vai saadīt vēl katrus divus valdziņus un diegu izvilkt caur pēdējiem 4 valdziņiem.


Īkšķa adīšana
Pieaugušo cimdiem īkšķi ada uz 4 adatām, bet bērnu cimdiem to var adīt arī uz 3 adatām, lai atvieglotu darba gaitu. Tādā gadījumā īkšķa aizmugures valdziņus atstāj uz vienas adatas, bet priekšējos valdziņus sadala vienādās daļās uz 2 adatām.
Uzlasa uz adāmadatas 9 valdziņus no kniepadatas jeb “drošības adatas”.
No īkšķa otras malas arī jāuzlasa 9 valdziņi. Cimdu tur ar valnīti pret sevi un uzlasa pīnītes valdziņus, kas atrodas ārmalā. Adatu valdziņos dur no apakšas caur vidu, un tos uzlasa no labās uz kreiso pusi.
Tālāk ir jāuzņem brīvie pavediena pārstaipi no īkšķa sāniem- uz katras adatas uzņem vienu pārstaipu.
Tagad uz katras adatas ir 10 valdziņi, kurus vienmērīgi sadala uz 4 adatām- pa 5 valdziņiem uz katras.
Īkšķi sāk adīt no tās adatas, uz kuras atrodas no drošības adatas uzlasītie valdziņi- šī turpmāk būs
1.adata, tālāk secīgi ir 2., 3. un 4.adatas.
1.adatas visus 5 valdziņus izada labiski.
2.adatas 4 valdziņus izada labiski, bet 5. valdziņu- labiski griezti (adatu dur valdziņam no augšas caur vidu).
3. un 4.adatas visus izada labiski griezti- adatu dur valdziņiem caur apakšu. Ja valdziņš nav elastīgs, tad ar adatu aizķer priekšējo valziņa pavedienu un pavelk uz savu pusi, ar rādītājpirkstu diegu piezpiežot no aizmugures pie adatas.
 

Tad ada gludajā labiskajā adījumā tik kārtas, cik valdziņu ir uz 3 adatām, vai cimdu piemēra un īkšķi ada tik garu, lai tiek nosegts nags apmēram līdz pusei. Šajā piemērā kopumā adīju 17 kārtas.
Kārtas var saskaitīt, vadoties pēc īkšķa sākuma 1.valdziņa, kurš pirms diega nostiprināšanas ir vaļīgāks un adījumā ir labi pamanāms.


Īkšķa noraukšana
Īkšķa noraukšanai izmanto to pašu veidu, ko cimda delnas daļas noraukumā, piem., ja delnas daļā tika izmantots trīsstūrveida noraukums, tad arī īkšķa noraukšanai jāizmanto šis pats veids.
1) Trīsstūrveida jeb “jumtiņa” noraukums tiek veidots kā aprakstīts iepriekš.
2) Apaļais noraukums īkšķim tiek veidots nedaudz atšķirīgi kā delnas daļas noraukums (valdziņus saada katras adatas beigās un starpās izada pa vienai kārtai bez raukšanas).
Šajā piemērā uz katras adatas ir 5 valdziņi, tātad pirmajā kārtā uz katras adatas 3 valdziņus izada labiski un 2 saada. Tad seko 1 kārta bez saadīšanas.
Nākamajā kārtā 2 valdziņus izada labiski un 2 saada, atkal seko 1 kārta bez saadīšanas.
Vienu valdziņu izada labiski, 2 saada.
Uz katras adatas palikuši 2 valdziņi- tos var saadīt un diega pavedienu izvilkt caur 4 valdziņiem, bet var arī to izvilkt caur pēdējiem 8 valdziņiem.
Tāpat uzada otru cimdu un kreisajā pusē atšuj diegu galus. Viss, dūraiņi gatavi!