Kafija bērnam? No kāda vecuma atļauts pagaršot gardo dzērienu

Lasītājs jautā, kā pareizāk rīkoties, ka viņa 12 gadus vecajam dēlam ļoti garšo kafija. To gribētu dzert arī jaunākā meita, ka nupat uzsākusi skolas gaitas.  No kāda vecuma īsti drīkst dzert kafiju un kādu? 

pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

pexels.com

Veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Eva Kataja bērniem un jauniešiem kafiju lietot neiesaka, jo tās sastāvā ir kofeīns. Labāk viņiem ieteiktu dot cigoriņu kafiju, jo tajā nebūs šī stimulanta (kofeīna), kas var radīt pārslodzi bērna sirdij. Ja pusaudzim ļoti patīk kafijas garša, var izmēģināt bezkofeīna kafiju, kas būs jaunietim draudzīgāks variants par parasto kafiju.

Tā kā kafija var traucēt kalcija un citu minerālvielu uzsūkšanos, kas ir nepieciešamas kauliem, kafiju ieteiktu sākt dzert pēc iespējas vēlāk. Konkrēta vecuma ierobežojuma nav, bet jo pusaudzis būs vecāks, jo labāk.”

Ja bērns tiek pie savas mazās kafijas tasītes regulāri, miega režīms var tikt izjaukts tik nopietni, ka nākotnē var nākties meklēt ārsta palīdzību.  Tā kā kafija dod īslaicīgu enerģijas pieplūdumu, ar ko bērna organisms nespēj tik galā, tad  rezultātā var tik traucēta organisma normāla augšana un attīstība. Kafija ietekmē arī sirds darbību un tās ritmu.

Reklāma
Reklāma

Tomēr interesantus faktus atklāj kāds pētījums par Brazīlijas bērniem, kur mazuļi kafiju ar pienu sāk dzert daudz agrāk kā citviet pasaulē. Mazajiem brazīliešu bērniem retāk diagnosticē depresiju, vēsta veselīga uztura portāls Activebeat.com