Kā ģimenē izvairīties no strīdiem par pie ekrāniem pavadīto laiku?

Dzīve bez strīdiem un regulārām domstarpībām par ekrānā pavadītā laika ilgumu, kopīgas aktivitāte un netraucēts naktsmiers bērniem – tie ir tikai daži no ieguvumiem, ieviešot digitālos noteikumus.

Kā ģimenē izvairīties no strīdiem par pie ekrāniem pavadīto laiku?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Meluškānu ģimene.

Dzīve bez strīdiem un regulārām domstarpībām par ekrānā pavadītā laika ilgumu, kopīgas aktivitātes, netraucēts naktsmiers bērniem un iespēja izbaudīt skaistākos bērnības brīžus reālajā pasaulē – tie ir tikai daži no ieguvumiem, kurus visvairāk novērtēja Anša Bogustova, Sindijas Meluškānes, Līgas Andžānes un Annas Kašinas ģimenes, kas pieņēma izaicinājumu ieviest digitālos noteikumus un ekrāna laika labākai pārraudzībai vienu nedēļu izmēģināt speciālu mobilo lietotni.
 

Vai viedierīču aizliegums ir risinājums, cik reāla ir iedarbīgu noteikumu ieviešana ģimenē un kas rada spraigākās domstarpības starp vecākiem un bērniem? Uzziniet, ko ģimenes domā par šo un citiem jautājumiem, iedvesmojošā video stāstā.


Bērniem virtuālā pasaule ir neatņemama ikdienas dzīves sastāvdaļa, taču pārlieku ilgā pie ekrāniem pavadītā laika dēļ bērni nereti palaiž garām nozīmīgas lietas. Šodien vairs nav aktuāls jautājums, vai bērnam būtu jālieto internets un viedierīces, bet gan, kā tās lietot atbildīgi un jēgpilni. Arī tad, ja ģimenēs ir pārrunāti noteikumi par tehnoloģiju lietošanu, ikdienā to pildīšana nav viegla. “Arī visstriktākie noteikumi laika gaitā mēdz mainīties, deformēties, aizmirsties, pārvērsties un neviens neatceras, ko mēs tur no sākuma runājām un kas tur bija”, atzīst Meluškānu ģimenes tētis Guntars Meluškāns. Tāpēc veselīgu digitālo ierīču lietošanas paradumu veidošanai ir nepieciešams ne tikai pārdomāti ieviest noteikumus, bet arī sekot līdzi to ievērošanai. 
 

Amigo uzaicināja četras ģimenes ar bērniem vienoties par konkrētiem tehnoloģiju lietošanas noteikumiem, kopīgi nolemt par ikdienā pieļaujamo pie ekrāniem pavadīto laiku, un norunas ievērošanai  sekot līdzi ar risinājumu “Palīgs vecākiem”. Lietotne  uzskaita pie ekrāniem pavadīto laiku un liedz pieeju internetam un aplikācijām, kad sarunātais laiks iztērēts, tādējādi ļaujot vecākiem nenonākt pastāvīgi bērnus kontrolējošu policistu lomā.
 

“Ekrāna laika ierobežojums no vecāku pozīcijām ir vajadzīgs, lai nestrīdētos ar bērniem. Lai būtu skaidras robežas un likumi. Un, ja mēs izmantojam lietotni laika uzskaitei, tad ir pilnīgi izmērāmas kategorijas – šodien jau sasniegt limits? Tad šodien mēs pievēršamies citai lietai. Un vairs nav par ko strīdēties.”, uzskata viens no ģimeņu pārstāvjiem TV un radio personība Ansis Bogustovs.
 

Reklāma
Reklāma

Jauno noteikumu ieviešanai vienmēr jāsākas ar sarunu, nevis ultimātu
Diemžēl daudzos gadījumos, vecāki padodas un vienkārši atņem telefonu, taču tas neatrisina situāciju –noteikti ne ilgtermiņā. Pētījumi liecina, ka  bērni ne vienmēr sarunas ar vecākiem par tehnoloģiju  lietošanas kārtību uztver kā norunas, kas jāievēro ikdienā. Proti,  78% vecāku apgalvo, ka ir pārrunājuši tehnoloģiju lietošanas noteikumus ar bērniem, bet tikai 57% bērnu domā tāpat, liecina ikgadējais  pētījums “Amigo laimes indekss”. 
 

Skolu psihologs Edmunds Vanags iesaka: “Vispirms vecākiem un bērniem vajadzētu apzināt un pārrunāt esošo situāciju, un kopā nonākt pie nosacījumiem, cik ilgi un kādās situācijās tiek lietotas viedierīces, kā arī, kāds saturs tajās tiek patērēts. Šeit neder ultimāti – ar bērnu jāpanāk vienošanās, pārliecinoties, ka jūs esat sadzirdēts, bet viņš jūtas uzklausīts. Uzdodiet bērnam jautājumus, vediniet viņu aizdomāties un arī pašam izteikt priekšlikumus, tas palīdzēs pieņemt paradumu maiņu.” Psihologs uzsver, ka jaunu noteikumu ieviešana vienmēr prasa gan laiku, gan iedziļināšanos. “Šeit nav tabletes, kas dotu tūlītējus rezultātus, taču noteikti neatlieciet digitālo noteikumu ieviešanu, jo to var paveikt soli pa solim”, iedrošina E.Vanags. 
 

Ar ko sākt, ja arī jūsu ģimene samazinātu bērnu pie ekrāniem pavadīto laiku?

  • Vienojieties par vismaz dažiem konkrētiem noteikumiem, piemēram, dienā pieļaujamo ekrāna laiku un gulētiešanas laiku, kad visi telefoni un datori tiek nolikti malā.
  • Lai noteikumi darbotos, ir nepieciešama pastāvīga to ievērošana un savstarpēja pārrunāšana, ja kāds no tiem traucē ikdienai vai ir grūtības ar tā ievērošanu.
  • Lai izvairītos no konfliktiem un nenonāktu uzraugu - kontrolieru lomā, izmantojiet “Palīgs vecākiem ” pakalpojumā piedāvāto risinājumu. Tas ļauj noteikt ekrāna laika limitu, pasargā no nevēlama satura internetā un nosaka nakts stundas. Lietotne pieejama visu operatoru klientiem ar Android operētājsistēmu, un, piesakoties amigo.lv, to var izmēģināt bez maksas.


Galvenais ieguvums, ko  uzsver četru bērnu mamma Jolanta Bogustova, ir: “Ierobežojot virtuālo laiku, mēs iegūstam reālo -  laiku, kad būt kopā. Fiziski un emocionāli kopā.”
 

Aicinām vairāk uzzināt par ģimeņu pieredzi un ekrāna laika ierobežošanas eksperimentu arī citos video stāstos amigo.lv/paligsvecakiem