Vai mammas un tēta sekss varētu nelabvēlīgi ietekmēt zīdaiņa emocijas? Stāsta psihiatrs Gunārs Trimda

Mīlēšanās pēc mazuļa piedzimšanas ir dabiska jauno vecāku attiecību sastāvdaļa. Taču ir mammas un tēti, kuri kļūst bažīgi, domājot par to, vai viņu seksuālās mīlestības izpausmes neatstāj negatīvu iespaidu uz bērnu, ja viņš atrodas netālu. Vai un kā vecāku intīmās attiecības var ietekmēt zīdaini, stāsta ārsts bērnu psihiatrs Gunārs Trimda. 

Vecākus mēdz satraukt jautājums, ko jūt zīdainis, ja vecāki nodarbojas ar seksu, kad mazais ir aizmidzis savā gultiņā tajā pašā istabā.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākus mēdz satraukt jautājums, ko jūt zīdainis, ja vecāki nodarbojas ar seksu, kad mazais ir aizmidzis savā gultiņā tajā pašā istabā.

Intīmās attiecības patiešām ir svarīga harmonisku savstarpējo attiecību sastāvdaļa. Kad ģimenē ienāk bērns, seksuālās attiecības nezaudē savu nozīmi, taču bieži vien mainās. Dažreiz jaunās māmiņas, ņemot vērā grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā radušās ķermeniskās un emocionālās izmaiņas, var justies neērti, izjust pat kaunu vai vainas izjūtu. Tāpat vecāki, visbiežāk tieši mammas, daudz laika un uzmanības velta jaundzimušajam, līdz ar to ir ļoti nogurušas un seksuālajām rotaļām atliek salīdzinoši maz laika. Tāpēc loģiski, ka maiguma izpausmes un sekss notiek guļamistabā, kur bieži vien guļ arī mazākais ģimenes loceklis, līdz ar to izpaliek radoša un spontāna mīlēšanās. 


Mīlēšanās sākas pirms seksa

Pirmais gads pēc bērna piedzimšanas mammai ir rūpju pilns laiks, kurā tētis var būt liels atbalsts un spēka avots. Mēdz būt, ka jaunajam tētim ir grūti pieņemt, ka mīļotās sievietes uzmanība nu vairāk tiek veltīta mazākajam ģimenes loceklim, var rasties greizsirdība, nesapratne, dusmas un kauns par tām. Taču vīrietis pats daudz var darīt, lai sajustu savu nozīmīgumu sievietes dzīvē. Viņš var padomāt, kā iepriecināt savu sievieti, tāpat uzbudinājumu un seksuālo vēlmi iespējams kāpināt visas dienas garumā caur pieskārieniem, pavedinošiem skatieniem un balss intonāciju, netiešiem mājieniem, erotiskām īsziņām, ikdienas rūpju atvieglošanu. 

Vērojot mammu un tēti, mazulis apgūst, kādām vajadzētu būt viņa attiecībām ar mīļoto cilvēku, kad pats būs pieaudzis. 

 


Svarīgi atrast laiku ne tikai seksuāla rakstura noskaņas radīšanai, bet arī pāra savstarpējo attiecību kopšanai. Kaut dažas minūtes dienā parunāt nevis par bērna aprūpes jautājumiem, bet apjautāties, kā jūtas un ko domā mīļotais cilvēks. Citādi ir risks atsvešināties un nonākt pie nepatīkamas atziņas: man nemaz negribas viņam pieskarties, nav par ko ar viņu runāt, viņš vai viņa mani nesaprot. Noteikti nevajag baidīties izrādīt mīlestību ar koķetīgu attieksmi un dzirksteli acīs. 

Bieži ieteikumos izskan atziņa, ka vecākiem vajadzētu mazuli atstāt kādam pieskatīšanai, kamēr paši izbauda divvientulību un romantisku noskaņu. Taču realitāte nav tik vienkārša – jaunie vecāki var nespēt atbrīvoties, zinot, ka bērns atrodas kopā ar viņam svešu cilvēku, un ne vienmēr tuvumā ir piemērota persona, kurai savu atvasi uzticēt. Labāk ir veidot mazuļa dienas ritumu tā, lai viņš dodas gulēt laikus, līdz ar to vecāki varētu vakarā iegūt dažas stundas paši sev.  


Bērns jūt un mācās vecāku attiecības

Seksualitāte nav tikai sekss. Cilvēka seksualitāte ir saistīta ar ķermeni, ar priekšstatu pašam par sevi, ar psiholoģiskiem uzstādījumiem un attiecībām, ar nepieciešamību būt ar kādu kopā patiesi, brīvi un nepiespiesti. Bērns, jau būdams mātes miesās, jūt to, kas notiek apkārt. Jūt, kā vecāki attiecas gan pret sevi, gan viens pret otru. Kad vecāki mīlējas grūtniecības laikā, bērns saņem visas tās pašas labās emocijas, ko mamma un tētis. Seksuālā audzināšana turpinās ar bērna dzimšanu. Kad bērns kliedz vai raud, mēs viņu paņemam rokās, samīļojam, iečukstam kaut ko mīļu maigi pie auss, nomierinām viņu. Tā bērns sajūt, ka viņš ir svarīgs, ka ir cilvēki, kas atsaucas uz viņa vajadzībām. Mazgājot savu mazuli ar siltu ūdeni un maigi noslaukot ādu, viņš sajūt, cik patīkami mēdz būt pieskārieni. Bērns nomierinās, samazinās arī muskuļu spriedze.

Kad bērns jau ir lielāks, vecāki var skaidrot, ka viņi rotaļājas. Bērns lieliski zina, ka, aizrautīgi rotaļājoties, mēdz būt visādas skaņas un trakulīgas kustības. Var arī sacīt, ka vecāki mīļojas. 

Reklāma
Reklāma



Arī pavisam mazs bērns vēro, jūt un redz notiekošo. Vai, vecāki pārnākot no darba, viens otru sagaida ar sirsnīgu apskāvienu un skūpstu? Bērnam svarīgi ir redzēt, kā vecāki viens pret otru attiecas, kā smejas, mīlinās, pieglaužas viens otram. Sajūtas – tas ir pamats mācībai par seksualitāti. Ja mamma nesagaida tēti no darba ar apskāvienu un skūpstu, bet nosaka: „Kāpēc tu tik vēlu no darba esi atnācis?”, arī tā ir mācība – gan par attiecībām, gan seksualitāti. Esot pašiem vērīgiem pret otra emocijām, arī bērni iemācās būt vērīgi. Katru dienu mēs rādām viņiem, kā cienīt vai arī kā necienīt otru. Vērojot mammu un tēti, mazulis apgūst, kādām vajadzētu būt viņa attiecībām ar mīļoto cilvēku, kad pats būs pieaudzis. 

Bērnu psihiatrs Gunārs Trimda atzīst, ka mūsdienās daudzi pāri dodas uz konsultācijām pie ģimenes terapeita, jo tā arī nav iemācījušies izrādīt jūtas un paust emocijas, jo viņu vecāki bērnībā nav parādījuši piemēru, kā būt mīļiem vienam pret otru. Terapijas laikā ir iespēja labāk sajust un sadzirdēt vienam otru, iegūt jaunu attiecību pieredzi.


Kaili vecāki bērna priekšā

Vecāku mīlēšanās un romantiskās izpausmes nav vienīgais veids, kad bērns saskaras ar mammas un tēta dzimumu atšķirībām un intimitātes izpausmēm. Ikdienas situācijas, kad mamma vai tētis iznāk kails no dušas vai vienkārši pārģērbjas, arī ir ļoti intīmas. Taču tas nav jāslēpj no bērna acīm. Redzot savus vecākus bez apģērba, atvase saprot, ka kails ķermenis ir dabisks un skaists. Tas veicina veselīgas seksualitātes veidošanos un sava auguma pieņemšanu. Piesegties vajag, ja sajūtam, ka bērns sāk izrādīt īpašu uzmanību, skatās uz dzimumorgāniem pastiprināti. Un noteikti jāpaskaidro, kāpēc tā darām. Nevajag vairīties nosaukt vārdā visas ķermeņa daļas. Lielākam bērnam ar grāmatas palīdzību var ilustrēt vīrieša un sievietes dzimumpazīmju atšķirības. Un vecāki droši var mācīt robežas, kuras nepārkāpjam ne tikai attiecībā pret sevi, bet arī pret bērnu.

 

Mazulis turpat blakus? 

Vecākus mēdz satraukt jautājums, ko jūt zīdainis, ja vecāki nodarbojas ar seksu, kad mazais ir aizmidzis savā gultiņā tajā pašā istabā. Ja šis jautājums tiešām ir satraucošs, iespēju robežās labāk būtu, ja vecāki mīlētos citā istabā. Daži vecāki mēdz izmantot aizslietni vai izslēgt gaismu. Ja bērns augs mierīgā un drošā vidē, tad viņa psihei, pēkšņi pamostoties un ieraugot vecākus nodarbojamies ar seksu, netiks nodarīta paliekoša trauma. Mīlēties var ar dusmām, no varas pozīcijas, un mīlēties var arī, otru sajūtot un cienot. „Ja tu otru cieni, vari mīlēties arī tad, ja bērns istabā ir aizmidzis. Lai seksuālās attiecības būtu labas, arī attiecībām jābūt labām,” norāda Gunārs Trimda. 

Ja mīlēšanās ir skaļa un agresīva, zīdainis var sabīties un sākt raudāt. Kad bērns jau ir lielāks, vecāki var skaidrot, ka viņi rotaļājas. Bērns lieliski zina, ka, aizrautīgi rotaļājoties, mēdz būt visādas skaņas un trakulīgas kustības. Var arī sacīt, ka vecāki mīļojas. Bērns jūt vecāku pozitīvās emocijas, tāpēc viņam var rasties vēlme tikt pie vecākiem gultā un arī samīļoties. Labi, ja vecāku teiktais ietu roku rokā ar emocijām. 

Reizēm tēvi meitām saka, ka mīl viņu, bet brīdī, kad meita vēlas apskauties, tēvs saspringst un atgrūž viņu. Tas rada dažādus pieķeršanās traucējumus, kuru rezultātā bērnam turpmāk būs grūti izveidot labas attiecības. Jo viņš tad domās ko vienu, jutīs ko citu un darīs vēl ko citu. Vecākiem jāatceras, ka seksualitāte ir cieši saistīta ar sevis izjūtu. „Vecāki, esiet tādi, kādus jūs vēlētos redzēt savus bērnus! Dzīvojot blakus un redzot to, kas ir jums svarīgs, ievērojot arī to, kā vecāki ģērbjas un uzvedas, izveidojas bērna vērtību sistēma. Iespējams, ka tas nenotiks uzreiz. Iespējams, to īsti nemanīsiet arī pusaudžu gados. Bet, kļūstot par pieaugušajiem, vecāki jau varēs ļoti labi atpazīt bērnos paši sevi,” teic bērnu psihiatrs.