Pasaulē atzīmē diabēta mēnesi. Aicina uz bezmaksas pārbaudēm

Pēc Latvijas cukura diabēta reģistra datiem 2016. gadā uzskaitē ir 88 945 pacienti ar cukura diabētu, no kuriem 51 088, kas ir 57,4 procenti no visiem, ir sievietes.

Diabēts sievietēm ir devītais nāves cēlonis pasaulē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Diabēts sievietēm ir devītais nāves cēlonis pasaulē.

Novembris pasaulē tiek atzīmēts kā diabēta mēnesis, tāpēc 11. novembrī no pulksten 12 līdz 14 Kalnciema kvartāla tirdziņā Latvijas Diabēta federācija sadarbībā ar veselības centru "MFD Veselības grupa" sniegs konsultācijas, kā arī dalīs bezmaksas kuponus, ar kuriem ikviens interesents varēs MFD Veselības punktā (Dzirnavu ielā 70, Rīgā) bez maksas pārbaudīt cukura līmeni asinīs.
 

Diabēts sievietēm ir devītais nāves cēlonis pasaulē, tāpēc šī gada Pasaules diabēta dienas tēma ir "Diabēts un sievietes – tiesības uz veselību". Pēc Starptautiskās Diabēta federācijas aplēsēm, pašlaik pasaulē ir vairāk nekā 199 miljoni sieviešu ar cukura diabētu. Četras no desmit sievietēm ar cukura diabētu ir reproduktīvā vecumā.


"Svarīgi ir apzināties, ka ar cukura diabētu nepiedzimst, bet gan saslimst dzīves laikā. Tāpat maldīgs ir uzskats, ka cukurslimību nevar aizkavēt un novērst – līdz pat 80 procentiem diabēta gadījumu iespējams novērst ar diētas maiņu, fiziskajām aktivitātēm un dzīves kvalitātes uzlabošanu. Sievietēm ar cukura diabētu 10 reizes biežāk konstatē sirds un asinsvadu slimības, salīdzinot sievietēm bez diabēta. Cukura diabēts ir pasaulē devītais biežākais nāves iemesls sievietēm ar diabētu," uzsver Latvijas Diabēta federācijas prezidente, medicīnas doktore Indra Štelmane.

Reklāma
Reklāma
  • Uzziņai:
  • Cukura diabēts ir hroniska slimība, kuras pamatpazīme ir paaugstināts cukura (glikozes) daudzums asinīs. Glikoze ir organisma enerģijas avots – šūnas to izmanto enerģijas iegūšanai.
  • Pirmās pazīmes: bieža urinācija, svara zudums, enerģijas trūkums, nepārvaramas slāpes.
  • Diabētam ir divas galvenās formas – 1. un 2. tipa diabēti. Ar 1. tipa diabētu saslimst galvenokārt bērni un pieaugušie vecumā līdz 40 gadiem. Vienīgā izdzīvošanas iespēja ir regulāras insulīna injekcijas. Ar 2. tipa diabētu saslimst pēc 40 gadu vecuma. To ārstē ar veselīgu uzturu, tabletēm un/vai insulīnu.