Kas jāzina ģimenei, kura gatava uzņemt bērnunama bērnus

Lai sniegtu palīdzību bērnunamos mītošajiem bērniem, ģimenei ir vispirms jāsaņem audžuģimenes statuss. Tas varētu prasīt apmēram pusgadu, līdz tiešām var uzņemt mājās bērnu. Savukārt ģimenēm, kuras statusu jau saņēmušas, process prasīs mēnesi.

lai aprūpētu bērnu, vajadzēs institūciju atziņu, ka ģimene tam ir piemērota

FOTO: Shutterstock.com

lai aprūpētu bērnu, vajadzēs institūciju atziņu, ka ģimene tam ir piemērota

Pēc LTV “Panorāmas” rīcībā esošās informācijas, jau divas audžuģimenes ir gatavas uzņemt pie sevis bērnus no Kapseļu ielas. 


Lasi arī: 
Mazuļi Kapseļu ielas bērnunamā - eksperimenta trusīši neapmācītiem aprūpētājiem
Žurnālisti meklē audžuvecākus pieciem Kapseļu ielas bērnunama mazuļiem
Uzzini, kā notiek adopcija? Soli pa solim

 


 

Ģimenēm, kas gatavas uzņemt bērnus no bērnunama, ir jāveic vairāki soļi.

1) Iesniegums bāriņtiesai, pārbaudes;

2) Lēmums par piemērotību;

3) Apmācības;

4) Lēmums par statusa piešķiršanu;

5) Informācija par bērnu; 

Reklāma
Reklāma

6) Tikšanās ar bērnu;

7) Iesniegums par bērna ievietošanu ģimenē;

8) Bērnu tiesību inspekcija vērtē audžuģimenes piemērotību bērnam.

Lai saņemtu audžuģimenes statusu, vispirms jāraksta iesniegums. Bāriņtiesa interesēsies par veselības stāvokli, sodāmību, dzīves apstākļiem un pat jau ģimenē esošo bērnu viedokli. Tāpat gaidāms psiholoģiskais novērtējums un pēc tam – bāriņtiesas novērtējums, vai persona ir piemērota kļūt par audžuvecāku.  Kad apstiprinājums saņemts, būs jāpiedalās kopumā 98 stundu garās bezmaksas apmācības.

Finišā jākārto pārbaudījums un vēlreiz bāriņtiesai jāapstiprina, vai ģimene joprojām gatava bērnu uzņemt.  
Pēc tam seko pārbaudes, kurā bāriņtiesa pārliecinās, vai apmācību laikā nav mainījusies, piemēram, dzīvesvieta, un gaidāms lēmums par to, vai statuss saņemts. Ja lēmums ir pozitīvs un bāriņtiesa var dot audzināšanā kādu bērnu, tā arī uzreiz notiks. Taču ir citādāk, ja audžuģimene vēlas uzņemt bērnu no kāda konkrēta bērnunama, piemēram, Kapseļu ielā.

Pēc tam bāriņtiesā audžuģimenei ir tiesības saņemt pilnu informāciju par bērnu - viņa veselības stāvokli, vajadzībām, attīstību un vecāku situāciju.  

Bet tad tiek nodrošinātas iespējas ar bērnu tikties, jo arī bērnam jāatzīst – jā, es labprāt pie šiem cilvēkiem dzīvotu. Ja viss norit gludi, atkal jāvēršas bāriņtiesā un jāraksta iesniegums par bērna ievietošanu ģimenē.

Visu sižetu skaties portālā LSM.lv