Jaunās mammas ābece – īsumā par ādas izsutumiem un to kopšanu

Autiņu izsitumus, ko tautā sauc par izsutumiem, piedzīvo gandrīz visi zīdaiņi. Šķiet normāli, ja apsārst pavisam jutīgā nesen dzimuša mazuļa ādiņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Laika pārbaudīts palīgs

Autiņu izsitumus, ko tautā sauc par izsutumiem, piedzīvo gandrīz visi zīdaiņi. Šķiet normāli, ja apsārst pavisam jutīgā nesen dzimuša mazuļa ādiņa. Vēlāk mammas iemācās to kopt, arī zīdaiņa āda kļūst izturīgāka, vairs nav tik jutīga. Izsutumi var nomocīt arī otrajā dzīves gadā, jo lielākā daļa bērnu vēl valkā autiņbiksītes.

 

Ādas problēmas pirmajā dzīves gadā

Autiņu dermatīts ir ādas un tās kroku, ko apņem autiņi, iekaisums. Tas rodas tāpēc, ka slapjos autiņos uzkrājas baktērijas, kas ražo amonjaku, kurš kairina ādu. To kairina arī mitrums un fekālijās esošās vielas. Nav svarīgi, vai bērns tiek ietīts audekla autiņos, vai viņam uzliek autiņbiksītes, galvenais, lai tās tiktu mainītas pietiekami bieži. Autiņbiksītēs zīdainis jūtas sauss, jo tās labi uzsūc slapjumu, tomēr amonjaku ražojošās baktērijas nekur nepazūd – tās aizvien kairina ādu.

Zīdainis var izsust arī elementāras higiēnas izpratnes trūkuma dēļ, kad mamma, nomainot autiņus vai autiņbiksītes, zīdaini neapmazgā, rūpīgi nosusinot ādas krociņas, bet steidz to ietīt, aizmirstot, ka gaisa peldes ne tikai norūda, bet arī ārstē.

Mazuļi izsūt arī tāpēc, ka viņu āda ir ļoti jutīga. Jo bērns vecāks, jo mazāks ir izsušanas risks.

 

“Sudocrem” nomierina un pasargā iekaisuma bojāto ādu, anestezējošās iedarbības dēļ mazina sāpes un kairinājumu. Šis krēms piemērots ne tikai autiņbiksīšu dermatīta ārstēšanai. 

 

Kad mazulis sēž pie galda 

Protams, kad bērnu sāk piebarot, ne visi mazuļi sāk vairāk izsust. Tomēr mūsdienās daudzi zīdaiņi ir jutīgi pret dažādiem produktiem, alerģiski, viņu āda, uzsākot piebarošanu, kļūst ievērojami jutīgāka, tā vairāk reaģē uz izkārnījumiem. Tā notiek tāpēc, ka, uzsākot piebarošanu, mainās izkārnījumu saturs un vēdera izejas biežums (parasti zīdaiņiem, ko uzsāk piebarot, vēdera izeja ir biežāka un šķidrāka). Tad atkal jābūt modriem un vairāk uzmanības jāveltī ādas higiēnai. Tiklīdz rodas apsārtums, pamanot, ka āda mainās, tiklīdz kļūst slapja, vajadzētu profilaktiski lietot ziedi vai uzsmidzināmu līdzekli ar cinka oksīdu. Piem., pirms nakts miega, kad domājams, ka mazulis ilgāku laiku būs ar mitriem autiņiem vai autiņbiksītēm.

Ādas ārstēšanai ap tūpli un tā apvidū ārsti visbiežāk rekomendē līdzekļus ar cinku. Tā ir tāpēc, ka tie dezinficē, savelk un sausina ādu. Pateicoties tam, samazinās baktēriju iedarbība uz ādu. Cinka oksīds savienojas ar ādas un brūces sekrētu, veidojot šķīstošus cinka sāļus, kuri audus savelk, sausina un mazliet dezinficē. Turklāt tie nekairina veselo ādu.

 

Kā pareizi lietot līdzekļus ar cinku

Bojāto ādu plānā slānī pārklājiet ar kārtiņu līdzekļa, kas satur cinku. Ja autiņu dermatīts jau sācies, līdzekli lietojiet trīs un vairāk reizes dienā.

Izsutušās vietas nekādā gadījumā neieziediet ar spirtu vai jodu, neapkaisiet ar cieti. Nelietojiet arī bērnu pūderi, jo sacietējušais pūderis skrāpē ādu, kad zīdainis kustas.

Autiņi, ādas kopšanas līdzekļi un lielākā daļa to sastāvdaļu ir liela slodze zīdaiņa ādai. Pētījumi ir parādījuši, ka mammu viedoklis par zīdaiņa ādas kopšanas līdzekļiem ir tāds pats, kā par kosmētiku. Mammas pašas lieto daudz līdzekļu (atsevišķus krēmus sejai, zem acīm, rokām, ķermenim) un tāpat gribētu bagātīgi ar krēmiem un ziedēm “lutināt” arī bērnu. Ja tiek lietoti visi ādas kopšanas līnijas izstrādājumi, vesela zīdaiņa āda ieziesta ar 7–8 dažādiem produktiem, to sastāvā var būt līdz 60 dažādām vielām. Tāda slodze ādai var nevis palīdzēt, bet kaitēt. Ja mamma bieži maina produktus, vielu skaits, kas var kairināt ādu, aizvien palielinās. Nepareizi izvēlēti ādas kopšanas līdzekļi ādiņu var sausināt, kairināt, var būt traucēta ādas reģenerācija gaisa caurlaidības traucējumu dēļ, var parādīties alerģiskas reakcijas. Tāpēc vislabāk, ja zīdaiņa ādas kopšanas līdzekļus izvēlēsieties kopā ar ārstu.

 

Neviens līdzeklis neglābs, ja tiek ignorēta higiēna. Varat tos smidzināt un ziest desmit reizes dienā, bet, ja nemainīsiet autiņus, mazuli nemazgāsiet, neveiksiet gaisa peldes, bērnam tomēr būs izsutumi.

 

Ja izsutumi nedzīst 

Atkarībā no ādas bojājuma smaguma ieteicama ārstēšana: ar viegliem barjeru veidojošiem krēmiem, kas pasargā ādu no tālākas ārējo faktoru iedarbības un palīdz tai sadzīt; ar hormonu preparātiem, kas samazina kairinājuma simptomus; vai ar līdzekļiem, kas likvidē infekciju. Viens no šādiem plaši lietojamiem krēmiem ir “Sudocrem”.

 

Reklāma
Reklāma

“Sudocrem” sastāvdaļas: 

Cinku saturošie preparāti tiek lietoti kopš senseniem laikiem. Dažādi cinka krēmi un ziedes tika lietotas aizsardzībai pret saules stariem kā ādas kairinājumu mazinošs līdzeklis. Ar laiku dermatoloģijā cinku sāka lietot vēl plašāk, cinka oksīds tiek lietots nomierinošās un aizsargājošās iedarbības dēļ.

“Sudocrem” sastāvā ir ne tikai cinka oksīds, bet arī hipoalerģisks lanolīns, kas nomierina kairinātu ādu, un lavandas eļļa, kam piemīt antibakteriālas īpašības.

“Sudocrem” nomierina un pasargā iekaisuma bojāto ādu, anestezējošās iedarbības dēļ mazina sāpes un kairinājumu. Šis krēms piemērots ne tikai autiņbiksīšu dermatīta ārstēšanai. Kad bērns sāk staigāt, pētot pasauli, viņš neizvairīsies no skrāpējumiem, nelielām brūcītēm vai sasitumiem. Ādas nobrāzumi rodas tad, kad bērni noskrāpē elkoņus vai ceļus: tajās vietās āda kļūst jutīga, jo tiek zaudēta ādas slāņa viengabalainība. Notīrot nobrāzto vietu ar tīru audumu vai vates tamponu, kas samitrināts vārītā ūdenī (ja nepieciešams, – dezinficējošā šķīdumā), un, ieziežot bojāto ādu ar “Sudocrem”, to nomierināsiet un aizsargāsiet.

Ārī pieaugušajiem ir pienācīgi jārūpējas par savu ādu. “Sudocrem” produktus var izmantot, kad lielākā vecumā ādai nepieciešams vairāk kopšanas un uzmanības. Īpaši tad, ja cilvēka kustību iespējas ir ierobežotas vai nākas valkāt autiņbiksītes.

 

FOTO: Shutterstock.com

 

Kāpēc “Sudocrem” tiek saukts par klasiku 

“Sudocrem” ir drošs un efektīvs līdzeklis, kas palīdz aizsargāt ādu un ko lieto jau ne viena vien paaudze. “Sudocrem” sastāvs nav mainījies jau vairāk nekā 85 gadus. Šis krēms ieguvis vairāk nekā 15 dažādus apbalvojumus un atzīts par neaizstājamu zīdaiņu ādas kopšanas līdzekli.

Krēma vēsture aizsākās 1931. gadā, kad farmācijas profesors un Dublinas aptiekārs Tomass Smits izstrādāja īpašu krēmu nelielu ādas bojājumu ārstēšanai. Krēms ātri kļuva populārs, tā ražošanai bija nepieciešamas lielākas telpas. 1960. gadā šo nomierinošo krēmu sāka saukt par “Sudocrem”. Ar laiku krēmu iecienīja ne tikai mammas Īrijā, to sāka pārdot arī Anglijā. Pašlaik “Sudocrem” produktus var iegādāties vairāk nekā 40 pasaules valstīs.

Jau 85 gadus “Sudocrem” tiek lietots kā universāls ādas kopšanas līdzeklis visai ģimenei.

 

PIRMĀ PALĪDZĪBA IZSUTUMA GADĪJUMĀ 

1. Jo sausāk, jo labāk. Bērna, kuram ir nosliece uz izsutumiem, ādai jābūt pēc iespējas sausākai, jo mitrums ir lieliska vide, kur vairoties mikroorganismiem, kas izraisa ādas iekaisumu.

2. Speciāla sausināšana. Kad nomazgājat mazuļa dibentiņu, noslaukiet to ar maigu dvieli. Nekādā gadījumā to nedrīkst berzēt, tikai noņemt mitrumu, viegli piespiežot dvieli. Vairums frotē dvieļu var būt pārāk raupji, tāpēc izvēlieties maigu materiālu, piemēram, flaneli. Ādu var pažāvēt ar remdenu matu fēna gaisa strūklu.

3. Krēmi. Pilnīgi sausu ādiņu ieziediet ar līdzekli, kura sastāvā ir cinks. Ja izsutumi jau ir radušies, ieziest nepieciešams pēc katras autiņbiksīšu mainīšanas.

4. Autiņbiksīšu mainīšana. Autiņbiksītes vai autiņus pirmajos mēnešos vajag mainīt pirms un pēc katras ēdienreizes, kā arī katru reizi pēc vēdera izejas (10–12 reizes dienā). Vēlāk pietiek autiņbiksītes nomainīt pēc katras ēdināšanas, bet ne retāk kā 6 reizes diennaktī.

5. Autiņbiksīšu izmērs. Autiņbiksītēm jābūt atbilstoša izmēra – tās nekādā gadījumā nedrīkst būt pārāk mazas. Autiņbiksītēm ir labi jāpieguļ, tomēr tās nevajag aiztaisīt pārāk cieši. Pielipinot lentes, starp autiņbiksīšu priekšējo daļu un zīdaiņa vēderiņu būtu jāietilpst mammas pirkstam.

6. Autiņbiksīšu veidi. Ja zīdainim ir izsitums, var būt, ka viņam nav piemērots izvēlētais autiņbiksīšu veids. Reizēm nākas izmēģināt visas, kuras piedāvā tirdzniecības centri... un pāriet pie daudzkārtlietojamiem autiņiem.

7. “Stop” ziepēm. Nevajadzētu pārāk bieži dibentiņu mazgāt ar ziepēm. Ziepes lietojiet tikai pēc vēdera izejas. Ziepju atlikumus vienmēr vajag rūpīgi noskalot.

8. Gaisa peldes. Zīdaini biežāk turiet neietītu. Vasarā viņš kails var būt lielāko dienas daļu.

9. Mitrās salvetes neder. Izsutušās vietas netīriet ar mitrām higiēniskajām salvetēm: tajās esošās vielas var vēl vairāk kairināt jau sakairināto ādu. Nekādā gadījumā neko neziediet uz mitras ādas, nekaisiet pulverus – tie uz bojātas ādas var veidot savdabīgu čaulu, zem kuras izsitumi turpinās paplašināties.

10. Nekādas pašdarbības. Neārstējiet autiņu izsitumus ar antibiotikām un hormonu ziedēm. Nepareizi lietojot, šādas ziedes var tikai kaitēt.

 

Rakstu atbalsta UAB Sicor Biotech filiāle Latvijā