Pusaudža dzīves traģēdija – pumpas, un kā ar tām cīnīties

Visiem tīņiem labi zināms, ka pumpas prot "izlekt" visnepiemērotākajā brīdī. Pirms ballītes, randiņa vai uzstāšanās klases piekšā. Puberitātes pīķis, kad hormoni trako visvairāk, ir vecumā no 12 līdz 17 gadiem.  Vairumam jauniešu izvairīties no šīs bēdas neizdodas, bet ievērojot pareizu higiēnu un koriģējot ēdienkarti, ir iespējams nedaudz mazināt šo postu. 

Rokas nost no pumpām. Spaidīšana nepalīdzēs.

FOTO: Shutterstock.com

Rokas nost no pumpām. Spaidīšana nepalīdzēs.

Kosmetoloģe Līga Pētersone stāsta, kam ir jāpievērš uzmanība, lai nesabojātu ādu un pēc iespējas vieglāk pārdzīvotu  šo hormonālo vētru laiku.


Higiēna un ādas mitrināšana

Tradicionāli izplatītākais iemesls pusaudža vecuma pumpām ir vētrainās hormonālās  pārmaiņas pusaudža organismā. Pastiprināti sāk strādāt tauku un sviedru dziedzeri, uz sejas sakrājas atmirstošās ādas šūnas. Tas viss kopā veicina iekaisīgus procesus ādā.
Ir ļoti svarīgi ievērot pareizu sejas kopšanas higiēnu. Sejas āda ir jāattīra divas reizes dienā, īpašu vērību pievēršot sejas attīstīšanai no sviedriem un putekļiem vakaros pirms miega. Lieliski līdzeklim šim nolūkam ir dažādi micelārie ūdeņi, ar kuriem seju der notīrīt arī tad, ja nav likta kosmētika. Tie noņem putekļus, dienas laikā izdalījušos taukus un sviedrus. 
Aizsprostotās pinnes ar melniem galiem palīdz attīstīt aptiekās  nopērkamā salicilskābe. Par tās lietošanu gan jākonsultējas ar speciālistu, jo līdzeklis sausina un loba ādas virskārtu un pārcensties ar šādām procedūrām nevajadzētu.
No specializētajiem mazgāšanas līdzekļiem var izvēlēties kādu, kura nosaukumā ir vārdi “Sebium”.  Svarīgi ādu ir mitrināt, bet izvēloties krēmus, tiem jābūt pēc iespējas neitrāliem un bez smaržvielām.


Pārskatīt ēšanas paradumus

Attīstoties zinātnei, arvien vairāk ir skaidrs, ka viss, ko ēdam, vistiešākajā veidā ietekmē izskatu. Diemžēl tieši tīņi visvairāk grēko, izvēloties neveselīgas, cukurotas uzkodas. Par lielākajiem vaininiekiem uzskata šokolādi, cukuru, produktus, kas satur daudz tauku un baltos miltus. Protams, arī saldinātie gāzētie dzērieni. Ja daudz tiek ēsti produkti, kuros ir augsts holesterīna līmenis (trekni dzīvnieku izcelsmes produkti), tad pumpas parādās arī uz muguras.

Novērots, ka izsitumus provocē produkti ar augstu glikēmisko indeksu, kurus apēdot, asinīs strauji palielinās insulīna līmenis, kas savukārt aktivizē jau tā pārlieku centīgi strādājošos tauku dziedzerus. ASV uzturzinātnieki atklājuši, ka piena lietošana uzturā, jo īpaši – attaukota vājpiena lietošana, palielina piņņu daudzumu.  Arī citi piena produkti – pilnpiens, siers, biezpiena sieriņi, palielināja piņņu rašanās intensitāti. 

Kosmetoloģe iesaka arī noskaidrot, vai pusaudzim nav kāda pārtikas produktu nepanesība.



Iedzimtības faktors 

Novērots, ka arī attiecībā uz pupām ir nozīme iedzimtībai. Der izjautāt, kāds ādas stāvoklis tīņu vecumā bija mammai, tētim un pat vecmāmiņai. 

Reklāma
Reklāma


Svarīgie vitamīni

Sekojiet, vai jaunietis saņem pietiekami D  vitamīnu, B grupas vitamīnus, dzelzi, magniju. Īpaša nozīme ir cinkam, kura trīkums ievārojami paliktna ādas stāvokli.  Meitenēm ļoti labi palīdz dabīgā estrogēna avots – naktssveces eļļa, ko var sākt lietot, ja ir jau sākušās mēnešreizes. Tā palīdz sakārtot hormonālo fonu un mazināt hormonālo piņņu parādīšanos.


Pārāk ilga uzturēšanās tiešos saules staros pumpas var provocēt, bet mērena atrašanās saulītē ādas stāvokli uzlabos. 

Lai arī ir ļoti grūti atturēties no pumpu spiešanas pie spoguļa, tīnim jāizskaidro, ka katras izspiestās pumpas vietā veidojas sīku asinsvadu – kapilāru, tīklojums, kas vēlāk radīs netīras, pleķainas ādas izskatu.  Veidosies problēma, ko dermatologi dēvē par rozāciju. 

Tā kā daudzus izsitumus un pumpas ir grūti atšķirt un tā kā tie bieži vien ir tikai kādas citas, vairāk vai mazāk nopietnas saslimšanas simptomi, tad, parādoties negaidītām ādas virsmas izmaiņām un dziļām strutainām pumpām, drošības labad jākonsultējas ar dermatologu.