Vai notiks brīnums? Bērnu zobārstus sola padarīt pieejamākus

Pusotrs gads – tik ilgā rindā bērniem jāgaida, lai tiktu pie zobārsta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūtā. Un, lai arī plānveida vizītes citviet pieejamas arī daudz ātrāk, šī situācija ir apliecinājums greizajai pakalpojumu apmaksas sistēmai.

Stomatoloģijas institūtā skaidro – plānveida vizītes nākas attālināt, jo pārsvarā nākas palīdzēt bērniem ar sarežģītākām problēmām vai akūtos gadījumos –  ar sāpošiem, iekaisušiem zobiem.

FOTO: Shutterstock.com

Stomatoloģijas institūtā skaidro – plānveida vizītes nākas attālināt, jo pārsvarā nākas palīdzēt bērniem ar sarežģītākām problēmām vai akūtos gadījumos – ar sāpošiem, iekaisušiem zobiem.

Tur sniedz pakalpojumus, kurus citi zemo tarifu dēļ negrib nodrošināt, arī vecāku bezrūpības dēļ ielaistas zobu slimības, secina institūtā. Veselības ministrija (VM) gan sola vismaz finansiālo pusi nākamgad sakārtot un par bērnu zobu ārstēšanu pakalpojumu sniedzējiem maksāt vairāk.

Rindu garums pie valsts apmaksātā zobārsta dažādās iestādēs ir atšķirīgs. Ir vietas, kur vizīti sola jau pēc pāris nedēļām, dažviet jāgaida daži mēneši, taču lielākajā ārstniecības iestādē, kas specializējusies zobārstniecībā – RSU Stomatoloģijas institūtā – 580 dienas. Tā liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Stomatoloģijas institūtā skaidro – plānveida vizītes nākas attālināt, jo pārsvarā nākas palīdzēt bērniem ar sarežģītākām problēmām vai akūtos gadījumos –  ar sāpošiem, iekaisušiem zobiem.

Apzvanot dažas ārstniecības iestādes, kurām ir līgums ar valsti, arī "Panorāma" pārliecinājās –  ar akūtām zobu sāpēm citur tikt ir praktiski neiespējami.

 

Zobārstu asociācijā atzīst – galvenā problēma, kāpēc pakalpojumus sniegt negrib, ir valsts noteiktie tarifi. Tie sedz aptuveni pusi no patiesās pašizmaksas. 2016.gadā valsts vidēji par vienu apmeklējumu valsts zobārstniecībām maksājusi 16,40 eiro. Tā ir gan samaksa par darbu, gan materiāliem, gan iekārtu lietošanu, gan pārējo, kas vajadzīgs pakalpojuma nodrošināšanai. VM atzīst – problēmu apzinās, un nākamgad zobārstiem maksās vairāk.

Reklāma
Reklāma

Iespējami īsākās rindas var un vajag meklēt arī šobrīd, gan norāda atbildīgajās iestādēs.

"Šī informācija ir pieejama mūsu mājaslapā rindapiearsta.lv. Ja ir problēmas ar šo interneta piekļuvi, var zvanīt. Arī var zvanīt uz mūsu informatīvo tālruni, kur mēs arī varam palīdzēt atrast, kur var palīdzēt sniegt zobārstniecības pakalpojumus ar īsāku gaidīšanas rindu," sacīja NVD Ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Līga Gaigala.

Avots: www.lsm.lv