Vai zini, kas notiek ar pārmaksāto naudu par pusdienām bērnudārzā?

Tie vecāki, kuru bērni ir pabeiguši vai joprojām apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, lieliski zina, ka rēķins par ēdināšanu tiek apmaksāts uz priekšu, proti, piemēram, oktobra sākumā jāsamaksā par visu oktobri. Nākamā mēneša sākumā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments veic pārrēķinu un sūta jaunu rēķinu attiecīgi par novembri vai citu atbilstošu mēnesi.

Lai saņemtu pārmaksāto naudu, jādodas uz bērnudārzu vai arī jāparaksta iesniegums ar drošo elektronisko eParakstu.

FOTO: Shutterstock.com

Lai saņemtu pārmaksāto naudu, jādodas uz bērnudārzu vai arī jāparaksta iesniegums ar drošo elektronisko eParakstu.

 

Mans dēls Noels šī gada jūnijā nosvinēja bērnudārza izlaidumu un uz pirmsskolas izglītības iestādi vairs negāja kopš 1. jūlija. Attiecīgi jūlija pirmajās dienās saņēmu rēķinu, kur parādās, ka par pusdienām esmu pārmaksājusi - 5 eiro un dažus centus. Nolēmu par šo jautājumu domāt vēlāk. Pēc trešā atkārtotā rēķina zvanīju uz bērnudārzu (jo e-pastā sarkaniem burtiem brīdināts, ka jautājumu gadījumā jāzvana tieši uz turieni). Jā, lai naudu saņemtu atpakaļ, jādodas uz bērnudārzu un jāraksta iesniegums.  It kā pa ceļam būtu, bet kaut kā iegriezties nesanāk. 

 

Pēc kārtējā rēķina saņemšanas nolēmu piezvanīt Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam un mazliet papļāpāt - kāpēc nevar vienkārši pārmaksāto atskaitīt atpakaļ, jo sistēmā taču redz gan to, ka bērns vairs nav bērnudārznieks, gan to, kurš rēķinus apmaksājis. 

Nē, tā nevarot. Bez pamatojuma dokumentiem naudu šurpu turpu skaitīt nevarēšot. 

Vai tiešām jāiet uz bērnudārzu? Jā, tāda ir sistēma. "Patiesībā derēs arī elektroniski parakstīts iesniegums, kas nosūtīts uz oficiālo e-pastu," pēc ilgākas sarunas atzīst Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta darbiniece, kas ir ļoti laipna un izrāda absolūto sapratni, ka vecākiem naudas atgūšana nepavisam nav ērta. Es varot mēģināt iesniegumu parakstīt un sūtīt arī pa pastu, bet neesot garantijas, ka šāds iesniegums tiks atzīts par pietiekamu. 

Ik pēc vairākiem gadiem viņi pārskatot uzkrājumu un lemjot, ko ar bezsaimnieka naudiņu darīt, jo skaidrs, ka ne visi vecāki pārdesmit centu dēļ (jā, reizēm ir pārmaksātas arī tādas summas!) nesteidz papīrus kustināt. 

Un kas notiktu, ja es līdz savai pensijai un vēl mazliet ilgāk par rēķinu neliktos ne zinis? Visticamāk es to atkārtoti saņemtu un saņemtu, jo departaments neko ar pārmaksāto naudu iesākt nedrīkstot. Tiesa gan - ik pēc vairākiem gadiem viņi pārskatot uzkrājumu un lemjot, ko ar bezsaimnieka naudiņu darīt, jo skaidrs, ka ne visi vecāki pārdesmit centu dēļ (jā, reizēm ir pārmaksātas arī tādas summas!) nesteidz papīrus kustināt. 

Reklāma
Reklāma

 

Laipnā darbiniece izstāstīja, ka reizēm vecāki iesniegumā norāda, ka pārmaksāto summu ziedo konkrētā bērnudārza vai grupiņas labiekārtošanai. 

 

Es izvēlējos nosacīti vieglāko ceļu - uzrakstīju iesniegumu, ko parakstīju ar elektronisko eParakstu. Bet tas ir nosacīti vieglākais ceļš. Es tieši pirms nedēļas citas vajadzības dēļ devos uz LMT, lai saņemtu "Mobilo kodu". Pēc tam pusotru stundu ar grāmatvedes palīdzību lauzos cauri visām autorizācijām, lai nopirktu eParakstu un parakstītu pirmo dokumentu savā mūžā. Pretējā gadījumā nāktos meklēt laiku, lai dotos apciemot bērnudārzu. 

 

Noslēgumā jāpiekrīt laipnajai departamenta darbiniecei - ja bērnudārzos būtu brīvpusdienas, vecākiem, protams, atkristu neērtības ar pārmaksātās naudas atgūšanu. Un departamentam nebūtu jādomā, ko iesākt ar naudu, kurai neviens nepiesakās.