Jaunās ģimenes budžeta plānošanas ieteikumi

Ģimenes pieaugums ir viens no brīnišķīgākajiem notikumiem cilvēka dzīvē. Un ir pašsaprotami, ka vecāki vēlas sniegt saviem bērniem visu to labāko. Līdz ar to pieaug arī ģimenes tēriņi un došanās uz veikalu kļūst par arvien lielāku izaicinājumu maciņa saturam. 

Lai, rūpēs par mazuļa labklājību, neciestu ģimenes budžets un kontā vienmēr būtu iztikas līdzekļi, jaunajiem vecākiem ir vērts pieturēties pie dažiem ieteikumiem, kā ietaupīt laikā, kad ģimene saskaras ar papildus tēriņiem.

FOTO: Shutterstock.com

Lai, rūpēs par mazuļa labklājību, neciestu ģimenes budžets un kontā vienmēr būtu iztikas līdzekļi, jaunajiem vecākiem ir vērts pieturēties pie dažiem ieteikumiem, kā ietaupīt laikā, kad ģimene saskaras ar papildus tēriņiem.

Lai, rūpēs par mazuļa labklājību, neciestu ģimenes budžets un kontā vienmēr būtu iztikas līdzekļi, jaunajiem vecākiem ir vērts pieturēties pie dažiem ieteikumiem, kā ietaupīt laikā, kad ģimene saskaras ar papildus tēriņiem. Šis raksts ir tapis sadarbībā ar draudzīgo aizdevēju Ondo.lv.

Internetā pēc izdevīgākiem piedāvājumiem
Protams, katrā ģimenē ir savi iepirkšanās paradumi, no kuriem arī veidojas budžeta plānošanas pasākumi. Viņu vidū īpaši aizņemti ir jaunie vecāki, jo tagad viņu galvenās rūpes aizņem atvasīte. Līdz ar to ir mainījusies ierastā lietu kārtība un ikdiena, piemēram, staigāšana pa veikaliem, jo ar bērnu ratiem tā ir apgrūtinošāka. Par laimi, mūsdienās ir lieliska iespēja, veikt ikdienas pirkumus, neizejot no mājām – internetā. Turklāt internetā par izdevīgākām cenām nekā veikalos var iegādāties ne vien bērna kopšanas preces vai mēbeles mazulim, bet arī medicīnas preces, medikamentus un par bērnu pārtiku un autiņbiksītes. Turklāt internetā var ērti salīdzināt vairāku veikalu piedāvājumus, un izvēlēties to preci, kas ģimenei šķiet pati izdevīgākā. 

Atcerieties par zīdīšanu
Ja vien jaunajai māmiņai ir tāda iespēja, mazulim jānodrošina krūts zīdīšana. Bērna pirmajā dzīves gadā tas ievērojami ietaupīs ģimenes budžetu, jo mākslīgie piena maisījumi ir dārgi. Māmiņas, kuras mazuļus piebaro ar veikalā nopērkamajiem piena maisījumiem, zina, ka mēnesī tie ir vairāki desmiti eiro, kas gada laikā sasniedz ievērojamas summas. Turklāt, kā liecina dažādi pētījumi, krūts zīdīšana nāks par labu ne tikai bērna, bet arī mātes veselībai. Gadījumā, ja zīdīšana nesokas tā, kā Jūs vēlētos, meklējiet iespējas, kur saņemt speciālistu konsultācijas krūts barošanas jautājumos.

Pat tad, ja kulinārijas prasmes nav Jūsu stiprā puse, biezeņu pagatavošana mājas apstākļos būs pa spēkam katrai māmiņai. 

Gatavojiet mājās

biezeņu gatavošana
Laikā, kad tiek uzsākta piebarošana, daudzas māmiņas nonāk izvēles priekšā – pirkt gatavu pārtiku (biezeņus, ātri vārāmās putras u.c.) veikalā vai gatavot mazajam mājās. Lai gan burciņās vai speciālos iepakojumos nopērkamie biezenīši ir ērti un garšas ziņā daudzveidīgi, maltīti mājās gatavot tomēr ir izdevīgāk. Pat tad, ja kulinārijas prasmes nav Jūsu stiprā puse, biezeņu pagatavošana mājas apstākļos būs pa spēkam katrai māmiņai. Kā apgalvo pieredzējušas mammas, lai pagatavotu biezeni no mīkstiem produktiem – banāniem, vārītiem kartupeļiem vai burkāniem, to sasmalcināšanā ne vienmēr vajag blenderi vai mikseri, jo sasmalcināšanai var izmantot  dakšiņu, sietu un stampiņu. Tāpat mājās pagatavotam biezenim varat pievienot tieši tās garšas produktus, ko iecienījis Jūsu mazulis. Tāpat mamma var eksperimentēt virtuvē, ar jaunām garšām pārsteidzot ne vien mazuli, bet arī pārējos ģimenes locekļus.

Apģērba iegādē neesiet pārsteidzīgi

apģērba iegāde bērnam
Zīdaiņi aug ātri, tāpēc ar mazu bērnu apģērba pirkšanu nevajag pārspīlēt un to nevajadzētu darīt jau iepriekš. Piemēram, ziemas kombinezonu vislabāk ir iegādāties sezonas sākumā, nevis pusgadu pirms, jo katrs bērns attīstās savādāk. Ja izrādīsies, ka mazulis ir izaudzis no kombinezona, kuru vēl ne reizi nav vilcis mugurā, tad tas atstās ievērojamu iespaidu uz ģimenes budžetu, jo būs jāgādā jauns ziemas apģērbs. 

Izvēlieties neitrālas krāsas
Arī apģērba toņu izvēle var ietekmēt budžetu, ja nākotnē plānojat lielu ģimeni, ar diviem vai vairāk bērniem. Tādā gadījumā, pērkot jaunu apģērbu, izvēlieties unisex – abiem dzimumiem piemērotus toņus un stilus, nekoncentrējoties uz zilo vai rozā krāsu. Mūsdienās veikalos ir plašs piedāvājums apģērbu, ko var valkāt kā meitenes, tā zēni. Ja šobrīd ģimenē aug brašs puika, varbūt pēc gada vai pāris viņam pievienosies arī māsiņa peciņa. Tad Jūsu vienīgais uzdevums būs sameklēt pirmā mazuļa drēbītes un nodot tās pūriņā nākamajām atvasītēm.

Reklāma
Reklāma

Alternatīva dārgiem veikaliem
Ne vienmēr dārgs apģērbs ar firmas zīmi ir tas labākais variants, jo īpaši, ja apģērbs bērnam paredzēts tikai vienai sezonai. Tādēļ, lai ietaupītu, daudzas jaunās māmiņas dodas uz lietoto apģērbu veikaliem, kur atrodamas arī tā saucamās „ekstra” preces – no sezonas modes izgājušās drēbes vai vienreiz, divreiz, bērnam uzvilkts apģērbs. Tā ir lieliska vieta, kur meklēt ne vien firmas virsjaku vai bikses, bet arī princešu kleitu vai uzvalku mazajam džentlmenim svinīgam pasākumam.

Lielie iepakojumi – maciņam draudzīgākie piedāvājumi

iepirkšanās
Neapšaubāmi, ka autiņbiksītes būs jaunās ģimenes iepirkumu saraksta augšgalā, vismaz līdz laikam, kad, mazais sāks pats iet uz podiņu. Praktiskas māmiņas zina, ka visizdevīgāk autiņbiksītes var iegādāties akciju laikā, turklāt lielajos iepakojumos. Šāds pirkums kalpos ilgākam laikam, un ne mammai, ne tētim nebūs jāraizējas par to, ka autiņbiksītes ir beigušās neīstajā laikā. Nereti dažādi veikali piedāvā īpašas mazuļu atbalsta programmas un daudzi tās arī. Proti, jaunās māmiņas zina, ka, izmantojot konkrēta veikala klienta karti vai kuponus, izvēlētās bērnu preces, tostarp autiņbiksītes, var iegādāties krietni lētāk, nekā prece maksātu bez kartes vai kupona.


Jaunas ģimenes budžeta plānošanas ieteikumus sagatavoja Ondo.lv - novēlam veselību un prieku jaunajai ģimenei!