Pamanot netipiskas traumas, ārsti ceļ trauksmi par vardarbību pret mazu bērnu Dagdā

Vardarbība pret divus gadus vecu bērnu vai nelaimes gadījums, nokrītot no pārāk lielas rotaļlietas? Šāda lieta jāizmeklē Krāslavas policijai, kura saņēmusi Rēzeknes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārstu iesniegumu par iespējamu vardarbību pret divgadnieku. 

FOTO: Shutterstock.com

Pēc notikušā Dagdas bāriņtiesa bērna aizbildni atstādinājusi no pienākumu pildīšanas. Taču bāriņtiesā vardarbībai netic un uzskata, ka daudzie zilumi gūti, nokrītot no pārāk lielas automašīnas. 

 

Parasti spēlējoties bērni traumas gūst ceļgalos, apakšstilbos, elkoņos. Taču ir ārkārtīgi netipiski ir zilumi uz vēdera, dibena, locītavu virsmās, uz kakla

Bērnu slimnīcas ārsti nav panikas cēlāji. Taču, ieraugot no Rēzeknes slimnīcas uz reanimāciju Rīgā pārvestā bērna traumas un zilumus, vairāku ārstu viedoklis ir identisks – visticamāk, vardarbība. Lai gan divgadnieki krīt un sasitas, iepazīstot pasauli, zilumu atrašanās vietas atšķiras no tiem, ko rada pāridarītāji.

"Mūs aizdomīgus darīja neparastas lokalizācijas zilumi. Kas nesaskan ar audžuvecāku teikto par traumas gūšanas mehānismu. Parasti spēlējoties bērni traumas gūst ceļgalos, apakšstilbos, elkoņos. Taču ir ārkārtīgi netipiski ir zilumi uz vēdera, dibena, locītavu virsmās, uz kakla," atzina BKUS reanimatologs Ivars Veģeris.

Iesniegumu policijai par iespējamu vardarbību aizbildņa ģimenē uzrakstījuši gan BKUS reanimatologi, gan ārsti Rēzeknē, kur bērns tika ievests vispirms. Tāpat ārsti uzskata, ka daudzie zilumi bija jāpamana ikvienam, kas mazuli satika ikdienā.

"Tas būtu jāredz jebkuram apkārt esošajam. Galvenais nebūt vienaldzīgam. Ja ir šādas pazīmes, tas būtu jāpamana! Bērnudārza audzinātājai, ģimenes ārstam, kaimiņam," sacīja ārsts.

Reklāma
Reklāma

BKUS ārsti nolēmuši palīdzēt bāriņtiesām, sociālajiem darbiniekiem un ģimenes ārstiem atpazīt zilumus un sasitumus, kas rodas pāridarījuma dēļ. Mediķi rīkos kursus, kuru laikā stāstīs un rādīs, kā atpazīt vardarbību.

 

Visu sižetu sakties šeit LSM.lv