Idejas, kā muzeja apmeklējumam dot "pievienoto vērtību"

Visbiežāk tieši vēsais laiks mudina ģimenes ar lielākiem un mazākiem bērniem doties uz muzeju un baudīt šo krātuvju piedāvātās bagātības.

Piedāvājam vairākas idejas, ko vecāki  var darīt papildus, lai muzejā redzētais un piedzīvotais ne tikai iegultu atmiņā, bet arī radītu papildus saikni ar iepriekšējo dzīves pieredzi un veicinātu izpratni par norisēm sabiedrībā un kultūrā.

FOTO: Shutterstock.com

Piedāvājam vairākas idejas, ko vecāki  var darīt papildus, lai muzejā redzētais un piedzīvotais ne tikai iegultu atmiņā, bet arī radītu papildus saikni ar iepriekšējo dzīves pieredzi un veicinātu izpratni par norisēm sabiedrībā un kultūrā.

Visbiežāk tieši vēsais laiks mudina ģimenes ar lielākiem un mazākiem bērniem doties uz muzeju un baudīt šo krātuvju piedāvātās bagātības. Piedāvājam vairākas idejas, ko vecāki  var darīt papildus, lai muzejā redzētais un piedzīvotais ne tikai iegultu atmiņā, bet arī radītu papildus saikni ar iepriekšējo dzīves pieredzi un veicinātu izpratni par norisēm sabiedrībā un kultūrā. 


Daudzie Latvijas muzeji
Latvijā ir ļoti daudz muzeju, kurus vienas sezonas laikā nav iespējams apmeklēt, taču pa kādam ir vērts ieplānot teju katrās brīvdienās, īpaši tad, ja līst lietus vai ir pārāk vējains. Katrā muzejā (pilnu Latvijas muzeju sarakstu var redzēt ŠEIT) noteikti var rast ierosmi jaunu lietu izpētei, zināšanu apguvei, kā arī savas dzimtas un tautas vēstures izzināšanai, jo lielas lietas sākas ar mazumiņu. Minēsim vairākus piemērus, ko varēsiet izmantot idejām, kā no viena muzeja apmeklējuma gūt pēc iespējas lielāku prieku un pievienoto vērtību. 

 

Zīmējam muzeju!
Pēc muzeja apmeklējuma varat veltīt laiku, lai dažādās zīmēšanas tehnikās (lieliska ideja izmantot interesantas lietotnes) uzzīmētu muzejā redzēto. Protams, visu vizualizēt nebūs iespējams, taču varat ilustrēt lietas, kas patika, pārsteidza vai likās neparastas. Skolas vecuma bērni var uzzīmēt, ko vēlētos uzzināt papildus. Un tad jau iespējams izmantot interneta resursus, lai papildinātu zināšanas. Ja esat apmeklējuši mākslas muzeju vai kādu mākslas galeriju, varat mēģināt atdarināt gleznu, kas iepatikusies. Varat vienoties arī par kopēju zīmējumu!

 

Šķirstām vecvecāku fotogrāfiju albumu!
Muzejos var ieraudzīt visdažādākās lietas – tērpus, sadzīves priekšmetus, grāmatas, darbarīkus un specializētos amatu rīkus, greznus rokrakstus un krāšņas servīzes. Vai bērni (un jūs paši - pieaugušie) esat pamanījuši, ka daudzas no muzejā redzamajām lietām ieraugāmas arī vecvecāku fotoalbumos? Sarīkojiet bilžu skatīšanās vakaru. Bet šajā reizē ne tik daudz pievērsiet uzmanību personāžiem, bet apkārtējai videi, interjeram. Būsiet pārsteigti, cik daudz interesanta ieraudzīsiet! Interesantus materiālus varat pētīt arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Digitālajā bibliotēkā

 

Ieraugām dzīvē!
Apmeklējot muzejus, vērtīgi veicināt bērna izpratni par to, ka ekspozīcijās redzamais saturs un izlasāmā informācija nav kaut kas tāls un nesaprotams – tā bieži vien ir pagātne, ko mēs veikli varam savīt ar savu dzīvi, tās ir lietas, kas, paveroties apkārt, ir tepat. Ja uzmanīgi izpētīsiet vecvecāku šķūnīšu saturu, noteikti atradīsiet kādu senlaicīgu gludekli, arklu, ar ko pirms septiņdesmit gadiem jūsu senči apstrādājuši zemi. Pilsdrupās, kas netālu no mājas, pirms vairākiem gadu simtiem pa īstam dzīvojuši cilvēki. Mēģiniet atrast laiku, lai piedalītos brīnišķīgajā akcijā “Toreiz un tagad”

 

Virtuāli apmeklējam muzejus ārzemēs!
Ne tikai Latvija ir bagāta ar muzejiem. Tādi ir visā pasaulē. Ja esat reālā dzīvē izstaigājuši Latvijas nacionālo mākslas muzeju vai kādu gleznu galeriju, iespējams gribēsiet papriecāties par citu muzeju vērienu. Google atbalstītie virtuālie muzeji “Art Project” ļauj ieskatīties desmitiem tūkstošu lielā fotogrāfiju kolekcijā no pasaules lielākajiem mākslas un vēstures muzeju krājumiem. Bilžu kvalitāte ir izcila, tā ļauj aplūkot vissīkākās eksponātu detaļas un mākslinieku darbu otas triepienus. Šeit, piemēram, Van Goga darba “Zvaigžņotā nakts” glezna. Bet šeit pastaigājiet pa Venēcijas Dodžu pili.

Reklāma
Reklāma

 

Runājam par aktuālo un salīdzinām ar mūsdienām!
Jau būsiet ievērojuši, ka muzeji rāda ne tikai pagātnes atspulgu, bet arī aktualizē jautājumus, ar ko saskaramies ikdienā. Tikai daži no piemēriem: pēc Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja apmeklējuma jums noteikti radīsies pārdomas, cik ļoti līdz mūsdienām mainījusies zobu ārstēšana un cik lielu ļaunumu cilvēka ķermenim nodara smēķēšana (te vērts aktualizēt arī jautājumu, kāds ir cilvēka ķermenis un kādēļ nepieciešamas sportiskās aktivitātes). 
Ja esat ciemojušies, piemēram, Ainažu jūrasskolas muzejā, iespējams, radīsies ierosme papētīt, kā zvejošana notiek mūsdienās. Interneta resursā Yotube.com var atrast interesantas filmiņas, kā notiek mūsdienu zvejniecība. Vai tas ir viegls vai grūts darbs? Un ko nākotnē vēlētos darīt jūsu bērns?
Iedvesmai neliels video!
 

 

 

Iepazīstam caur mākslas formām!
Īpašs stāsts ir par latviešu autoru un ievērojamu cilvēku piemiņas mājām. Muzeju darbinieki tajās cenšas saglabāt senatnes auru un konkrētā ievērojamā cilvēka personības atspulgu. Ja cilvēks, kuram muzejs veltīts, jums neko daudz neizsaka, tad pēc laika, iespējams, apmeklējums bērnam pagaisīs no prāta. Tādēļ ir vērts sameklēt kādu asociāciju, kas ļaus atmiņā nostiprināt gida stāstīto. Piemēram, drīz pēc Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja apmeklējuma dodieties uz Dirty Deal Teatro izrādi “Baltā grāmata”. Savukārt pēc Jaņa Rozentāla Saldus Vēstures un mākslas muzeja apmeklēšanas vērts noklausīties Latvijas Radioteātra sagatavotos raidījumus berniem par mākslu. Bet pēc Džūkstes pasaku muzeja aplūkošanas iesakām izlasīt kādu pasaku. 

 

Un viss arī otrādi
Vēlamies ieteikt, ka papildus aktivitātes var plānot ne tikai pēc muzeja apmeklējuma. Viss var notikt arī otrādi. Ja bērns skolā apgūst kādu interesantu tēmu, varat pārdomāt muzeju piedāvājumu, lai izlemtu, uz kuru no tiem doties smelties papildus zināšanas! Interesanti, ka ne vienmēr jādodas uz muzeju. Ir vairāki, kuriem ir lietotnes interesentu ērtībām, piemēram, Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam, Žaņa Lipkes memoriālam, Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam

 

Mēs esam minējuši vien dažus piemērus, kā muzejā piedzīvoto pārnes līdzi uz mājām. Noteikti katrā muzejā jūu ģimene atradīs kaut ko tieši jums saistošu un īpašu.