Katra trešā sieviete cietusi no vardarbības ģimenē. Zvans pie durvīm var apstādināt varmāku

No dzīvesbiedra vardarbības Latvijā cietusi katra trešā sieviete. 2014.gadā stājās spēkā pagaidu aizsardzības regulējums, ar kuru policija var nošķirt varmāku. Šī gada pirmajos deviņos mēnešos tas piemērots jau 509 reizes, salīdzinot ar 91 reizi ieviešanas gadā, ziņo portāls LSM.lv

Pierādīt varmācību un ierobežot varmāku nav nemaz tik vienkārši.

FOTO: Shutterstock.com

Pierādīt varmācību un ierobežot varmāku nav nemaz tik vienkārši.

"Lēmumu par nošķiršanu, kas paredz izraidīt varmāku no mājokļa, var pieņemt tikai un vienīgi uz cietušās personas rakstveida iesnieguma pamata. Ja, policijai atbraucot uz notikuma vietu, cietusī persona atsakās rakstīt pieteikumu, tad nav pamata pieņemt lēmumu par nošķiršanu," norāda Valsts policijas pārstāve Iveta Štrausa. "Un arī abām pusēm iesaistītām konfliktā ir jābūt klāt. Ja ir izsaukums uz policiju un pa to laiku varmāka ir atstājis mājokli, tad nav pamata pieņemt lēmumu par nošķiršanu," skaidro policijas pārstāve. 

 

Zvans pie durvīm konflikta situāciju var novērst, jo gan cietušais, gan varmāka sapratīs, ka viņu konfliktu dzird. 

 

Pēc cietušā iesnieguma policija var lemt par nošķiršanu uz laiku līdz 8 dienām. Tomēr ļoti bieži cietusī puse, baidoties no sekām, iesniegumu neraksta. Tādā gadījumā policijai vardarbīgo personu ir tiesības aizturēt uz laiku līdz 12 stundām tikai tad, ja šī persona ir stiprā reibuma stāvoklī.

Reklāma
Reklāma

Iesniegums ir vajadzīgs, lai policija pieņemtu lēmumu par nošķiršanu, bet nav vajadzīgs, lai policija ierosinātu krimināllietu par miesas bojājumiem, skaidro Viktorija Boļšakova, Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte.

Viņa atstāsta arī šausminošu statistiku - 2015. gadā dzīvesbiedri nogalinājuši deviņas sievietes, bet vēl astoņas sievietes nogalinājuši citi tuvinieki. Ir diezgan liels skaits, kad pieaugušie dēli ir vardarbīgi pret saviem vecākiem.

Kaimiņi, kuri vēlas palīdzēt cietušajai pusei, kaut arī cietušais negrib vai baidās ziņot policijai, var mēģināt iejaukties paši, ja vien tas nav bīstami.

Zvans pie durvīm konflikta situāciju var novērst, jo gan cietušais, gan varmāka sapratīs, ka viņu konfliktu dzird. Kaimiņiem ir jāziņo policijai un jāatceras, ka ziņotājs var palikt anonīms.

Visu sižetu var noskatīties šeit LSM.lv