Fizika var būt ļoti aizraujoša! Ikdienas piemēri, eksperimenti, piemērots saturs viedierīcēs

Fizika ir mācību priekšmets, kura apgūšana sākas pamatskolas pēdējās klasēs. Tajā pašā laikā fizika ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa.

FOTO: Shutterstock.com

Fizika ir mācību priekšmets, kura apgūšana sākas pamatskolas pēdējās klasēs. Tajā pašā laikā fizika ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa, ko redzam un “sajūtam uz savas ādas” visikdienišķākajās situācijās – kad peldamies, slidinoties pa ledu, izsmidzinot gaisa atsvaidzinātāju vai ieeļļojot durvju eņģes. 

Fizika mūsu ikdienā ir visur, līdz ar to ir pavisam viegli pamazām ar šo zinātnes nozari iepazīstināt sākumskolas skolēnu. Patiesībā – iepazīšanās ar fizikas likumiem notiek jau pirmsskolas vecumā un laikā, kad mazulis ir vēl tikai bēbītis. 

 

Fizika mazuļiem
Pavisam mazi bērni, kuri sāk apgūt pasauli, vistiešākā veidā saskaras ar fizikas likumiem -    bumbu var ripināt, aizmest un mest uz augšu. Ja klučus sakrāmē pārāk augstā tornī, tie sagāžas. Piecelties kājās ir vieglāk, ja var pieturēties. Daudzi fizikas jautājumi saistīti ar drošību – mēs taču mācām bērnam, ka gludeklis, tējkanna vai krāsns ir karsti. Ledus gabaliņš ir auksts, bet, papūšot zupu, to padarām vēsāku, lai varētu ēst. Mazuļus parasti sajūsmina ēnu teātris un ziepju burbuļi. Protams, šajā vecumā mēs bērniem nemācām ar fiziku saistītus terminus, taču varam norādīt uz likumsakarībām, piemēram, re, ūdens krānā tek uz leju, bet netek uz augšu. 

 

Fizika bērnudārza vecuma bērnam
Jo lielāks kļūst bērns, jo vairāk viņš ir spējīgs saprast un attiecīgi arī iemācīties. Četru līdz sešu gadu vecumā bērni ir ļoti kāri uz visdažādākajiem eksperimentiem, tādēļ vecāki var droši ieslēgt visu savu radošumu un kopā ar atvasēm izmēģināt, cik ātri ledū sasalst ūdens, cik ātri ābolu sula. Un cik ilgs laiks nepieciešams, lai ledus gabalā pārvērstos sālsūdens. Arī uguns liesmiņa ir interesants eksperimentu objekts. 
Te iedvesmai divi video!


 

Starp citu, nozīmīgs jautājums, ko aktualizēt fizikas kontekstā, ir drošības jautājumi. Vai mazais zina, kādēļ ir svarīgi arī pie zaļās gaismas apstāties un pārliecināties, vai mašīnas vadītājs jūs pamanījis? Lūk, interesanta simulācija, pēc cik metriem apstājas vilciens http://www.dzirdiredzidzivo.lv/spele/. Te būtu vietā arī veikt eksperimentu, kuri atstarotāji ir efektīvāki, lai tos piestiprinātu pie mugursomas vai virsjakas piedurknes. Ja bērns regulāri protestē, ka nevēlas piesprādzēties, noderēs saruna par drošības jostas nozīmi un funkcijām.

 

Fizika sākumskolēnam
Kopā ar sākumskolas vecuma bērnu droši varat dziļāk izprast fizikas norises, ne tikai pētot un eksperimentējot, kas notiek, bet meklējot atbildes uz jautājumiem – kā un kāpēc. Kāpēc naglu var iedzīt kokā, bet vienkāršu metāla stienīti praktiski neiespējami? Kā darbojas urbis un kāpēc tik grūti izurbt caurumu akmenī? Ieteicams par šīm lietām ne tikai runāt, bet arī praktiski izmēģināt.

 

Reklāma
Reklāma

Lūk, 3 idejas, ko varat darīt kopā:
1. Izgatavot raķeti!

Raķetes izgatavošanā vajadzēs šādas lietas – koka mietu, ko iedzīt zemē, gumijas cauruli (tā nedrīkst būt resnāka par virtuves papīra dvieļu kartona vidiņu), ko piesiet pie mieta tā, lai viens gals būtu nedaudz augstāk par koku, bet otrs gals brīvi gulētu zemē. Vēl vajadzēs 1,5 vai 2 litru plastmasas pudeli, ko ar stipru līmlenti piestiprina pie zemē gulošā caurules gala. Kad tas paveikts, raķešu palaišanas iekārta gatava. Pašu raķeti izgatavo šādi – ņem minēto virtuves papīra dvieļu kartona vidiņu, tam no cieta papīra izgatavo spicu cepurīti, ko stingri pielīmē. Var izgatavot arī spārnus, ko pielīmē raķetes sānos. Korpusu, spārnus un spicīti atvase var izkrāsot pēc sirds patikas. Kad darbiņš padarīts, raķeti novieto uz caurules augšējā gala. Tad bērns ar visu spēku var lēkt uz zemē esošās pudeles. Gaiss raķeti uzšaus augstu līdz koku galotnēm!


2. Izgriezt no papīra puķi, kas atveras ūdenī!
Papīra puķi labāk izgriezt no krāsaina, biezāka papīra. Krāsaina – lai interesantāk. Bet mazliet biezāks papīrs būtu ieteicams, jo plāns pārāk ātri izmirks, un zieds neatvērsies. Puķes trafaretu meklē ŠEIT. Kad zieds izgriezts un salocīts, ņem trauku ar ūdeni, derēs arī lielāks šķīvis. Tajā ievieto ziedu un gaida, kad tas brīnumaini atvērsies!


3. Eksperiments ar smaržām. 
Vispirms labi izvēdiniet istabu, lai tajā nav intensīvu smaržu. Tad varat paņemt kādu smaržu vai dezodoranta flakoniņu ar izsmidzinātāju. Palūdz, lai bērns nostājas vienā istabas galā, pats paliec otrā. Reizē ar smaržu izsmidzināšanu uzņem laiku ar tālruņa hronometra palīdzību. Kad bērns sajutis smaržu, nospied hronometra beigu pogu. Cik sekundes pagājušas? Nu ir īstais brīdis pārrunāt, kā izplatās smarža!

 

Grāmatas, izrādes, zinātnes centri
Fizikas mīļotājiem palīgā var nākt grāmatas, tematiskās izrādes un zinātnes centri. Lūk, dažas grāmatas – Zinātniskie eksperimenti, 365 dabaszinību eksperimenti, 101 lielisks dabaszinību eksperiments, Izpēti, eksperimentē un atklāj zinātni.

Pamazām popularitāti iekaro izrādes bērniem, kas veltītas zinātnes tēmām. Šādas izrādes piedāvā “Laboratorium”, “Zili brīnumi”, “Dirty Deal Teatro” (izrāde “Mākoņi”). Vietas, kur pašiem aizbraukt un piedzīvot fizikas eksperimentus ir ne tikai jau minētie “Laboratorium” un “Zili brīnumi”, bet arī “Tehnoannas pagrabi” un “AHA” zinātnes centrs Igaunijā. 
Nupat LTV1 sācis raidīt jaunu raidījumu bērniem par fiziku “Oskara laboratorija”


Piemērots saturs viedierīcēs
Thinkrolls un Thinkrolls 2 ir divas lietotnes, kas paredzētas pirmsskolas vecuma bērniem līdz skolas vecumam. Bērni spēlējas ar puzzle spēlēm un apgūst tādus zinātnes jēdzienus kā gravitācija, peldspēja, elastība, blīvums, temperatūra, paātrinājums. 

Spēle Crayon Physics vienā lietotnē viennozīmīgi apvieno zīmējumu un fiziku. Bērns spēles gaitā var veidot zīmējumu, kas, viņaprāt, palīdzēs sasniegt spēles mērķi un vērot, kas notiek, kad zīmējumi kļūst bezgalīgi.

Lietotne Monster Physics ļauj bērniem izstrādāt savas mašīnas un tās izmēģināt. Tā ir praktiska fizikas laboratorija, kur bērni var redzēt, kā viņu dizainparaugi darbojas "reālajā" pasaulē.

Coaster Physics. Spēks, ātrums un kinētiskā enerģija ir fizikas jēdzieni, kas bērnam var izklausīties garlaicīgi. Taču ar šīs lietotnes palīdzību minētos fizikas jēdzienus atvase apgūs pavisam drīz.

Grandpa in Space ir brīnišķīga lietotne kosmosa apgūšanai. Bērns var izvēlieties planētu, izveidot savu raķešu kuģi un skatīties videoklipus par kosmosa izpēti. Bērni, kas vēl neprot lasīt, novērtēs intuitīvo dizainu. 

 

Der atcerēties – fizika ir ik uz soļa, atliek vien to apzināties un par to priecāties!