Zīdaiņu un mazu bērnu jutīgās ādas untumi

Jūs cerat, ka tad, ja spējat iegūt zinātnisko grādu, izcept “Napoleonu” un ar “krokodiliem” palaist automašīnu, kaut kā tiksiet galā arī ar to izsutušo sava bērna dibenu. Bet kādu dienu sākat par to šaubīties...

 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Konsultē pediatre AURIKA JUREVIČIENE

 

Vai palīdzēs...

... ūdens un ziepes? Nekas labāk par ziepēm nelikvidē urīnu un fekālijas, kā arī kosmētikas atliekas, kurās vairojas mikroorganismi. Tomēr, ja mazulim ir nosliece uz izsitumiem, tad labāk lietot nevis ziepes, bet speciālus bezsārma bērnu ķermeņa mazgāšanas līdzekļus, kas ādu nepadara sausu. Mitrās salvetes nekad neaizstās ūdeni, tās lietojiet tikai tad, kad nevarat mazuli nomazgāt.

... gaisa peldes? Jā. Gaisa peldes, kas neko nemaksā, ir pats nozīmīgākais ādas bojājumu sadziedēšanas faktors! Tāpēc noteikti ļaujiet mazulim paspārdīties ar pliku dupsi – jaundzimušajam pietiks ar 3 minūtēm, pusgadu vecam mazulim – ar pusstundu.

... aizsargkrēms pret izsutumiem? Tas jālieto ne tikai tad, kad kaut kas jau ir jāsadziedē, bet arī profilaktiski. Visbiežāk šo krēmu sastāvā ir cinka oksīds – dabīgs savienojums, kam piemīt iekaisumu mazinoša iedarbība. Tas samazina šķidrumu zaudēšanu, izveido aizsargājošu plēvīti, kas pasargā no urīna un ekskrementiem, bet vienlaikus arī laiž cauri gaisu.

... talks? Tas būs piemērots iekaisīšanai izsutušās krociņās zem rokām un kājām, nevis zem autiņbiksītēm! Prakse parāda, ka talkam tikt galā ar autiņbiksīšu izraisītajiem izsutumiem ir pārāk grūts uzdevums. Nav vērts lietot arī cieti – tā saveļas lielos kunkuļos, kairina ādu, turklāt tā ir laba vide, kur attīstīties mikroorganismiem.

... kālija permanganāta vanna? Var palīdzēt, jo tai piemīt antiseptiskas īpašības. Tomēr jābūt piesardzīgiem, jo tā ļoti sausē ādu. Ja iebērsiet pārāk daudz graudiņu – var pat apdedzināt ādu. Mūsdienās, kad ir tik daudz jaunu efektīvu un daudzveidīgas iedarbības līdzekļu pret izsutumiem, kālija permanganāta vannas ir zaudējušas savu aktualitāti.

... ārstniecības augi un to vannas? Ja mazulis nav alerģisks, var pamēģināt. Piemērotas būs kliņģerītes un kumelītes, ozolu miza, sunīši. Kad ādiņa tikko apsārtusi, ļoti laba pirmā palīdzība ir lavandu ūdens. Kad izsutumi ir nopietnāki, var palīdzēt lavandas vai tējas koka ēteriskā eļļa. Piecus tās pilienus uzpiliniet uz karotītes sāls (tīru eļļu ūdenī nelej) un sāli ieberiet vannā.

... jāmaina uzturs? Ja ādiņa izsūt bieži, nereti atklājas, ka mazulim ir nosliece uz alerģiju. Tādā gadījumā mammai, kura baro bērnu ar krūti, ir jāvēro savs uzturs, kā arī tas, ko ēd pats bērns. Novēršot alerģiju, sadzīst arī dibentiņš.

 

Reklāma
Reklāma

 

Nopietnāka ārstēšana

Ja izsutums pēc 2–3 dienām nesamazinās, dodieties pie ārsta. Tas ir īpaši svarīgi, ja apsārtumi palielinās, kļūst izteiktāki, parādās pūslīši, plaisiņas, āda kļūst mitra, reizēm pat spīdīga ar apsārtumu malās un sāk lobīties.

Smagākos gadījumos ārsts nozīmēs lokāli lietojamu ziedi – hidrokortizonu (hormonu preparātu), kas samazina iekaisuma reakcijas, niezi, apsārtumu, tomēr ilgāk par nedēļu to lietot nevajadzētu. Pret bakteriālo infekciju saņemsiet recepti ziedei ar antibiotikām, no sēnītes izārstēs tikai zāles, kas paredzētas pret sēnītēm.

 

Vai ir vērts pāriet pie audekla autiņiem?

Tas ir mīts. Vienreizlietojamās autiņbiksītes ir salīdzinoši drošākas, jo uzreiz uzsūc urīnu. Kokvilnas autiņi ne tikai paliek slapji, bet vēl arī rīvējas gar ādu. Lietojot daudzkārtlietojamās autiņbiksītes, ir īpaši svarīgi bieži, apmēram ik pēc 1,5 stundām, tās mainīt, citādi ādiņa sajutīs mitrumu un izsutīs. Vienreizlietojamās autiņbiksītes maina retāk, bet noteikti ne pēc 6 stundām, kā dažkārt atļaujas darīt pārāk taupīgas mammas. Turklāt visai noderīgi ir pamainīt autiņbiksīšu veidus. Dibentiņam vienas vai otras autiņbiksītes (precīzāk, kāds no tajās esošajiem komponentiem) var pavisam nepatikt. Tomēr prakse parāda, ka dibentiņu izsušanā vainīgas visbiežāk ir nevis autiņbiksītes, bet jutīga āda.

 

Rakstu atbalsta UAB Sicor Biotech filiāle Latvijā