Lielveikalos maisiņus par velti vairs nedos

Nākamā gada vasarā veikalos vairs nebūs bez maksas pieejami vienreiz lietojamie plastmasas maisiņi.

Maisiņi augļu, dārzeņu un saldumu iesvēršanai līdz 2019. gadam jāaizvieto ar pārstrādāta papīra iepakojumu vai bioloģiski noārdāmiem vai kompostējamiem materiāliem.

FOTO: Shutterstock.com

Maisiņi augļu, dārzeņu un saldumu iesvēršanai līdz 2019. gadam jāaizvieto ar pārstrādāta papīra iepakojumu vai bioloģiski noārdāmiem vai kompostējamiem materiāliem.

 

Šāds lēmums pieņemts, jo Latvijas iedzīvotāji plastmasas maisiņus patērē divreiz vairāk, nekā to pieļauj Eiropas Padome. Kaut arī šiem maisiņiem šā gada sākumā par 25% paaugstināts dabas resursu nodoklis, patēriņš pat turpina pieaugt.
“Galvenais, kas ir noteikts, ka plastmasas maisiņi nedrīkstēs būt bezmaksas, kas nozīmē, ka veikalam būs jāskatās, kādu cenu tam uzlikt un kā samazināt plastmasas maisiņu patēriņa apjomu,” LNT raidījumā 900 sekundes skaidro Vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministrijas Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm līdz 2019. gadam jāsamazina plastmasas maisiņu patēriņš vismaz par 80%, nolēmuši Eiropas Parlamenta deputāti.

Dalībvalstis aicinātas noteikt nodokļus un nodevas, ierobežojot vai aizliedzot šo maisu lietošanu mazumtirdzniecībā. Plastmasas iepakojums rada ievērojamas vides problēmas, jo īpaši ūdenstilpju piesārņojumu.

Dalībvalstīm būtu jānodrošina, ka pārtikas tirgotāji neizsniedz bezmaksas plastmasas maisiņus, izņemot pavisam plānos jēlajai gaļai, zivju un piena produktiem.

Dalībvalstīm būtu jānodrošina, ka pārtikas tirgotāji neizsniedz bezmaksas plastmasas maisiņus, izņemot pavisam plānos jēlajai gaļai, zivju un piena produktiem. Maisiņi augļu, dārzeņu un saldumu iesvēršanai līdz 2019. gadam jāaizvieto ar pārstrādāta papīra iepakojumu vai bioloģiski noārdāmiem vai kompostējamiem materiāliem.

Reklāma
Reklāma

2010. gadā ikviens Eiropas Savienības iedzīvotājs izmantojis aptuveni 198 plastmasas maisiņus. Aprēķināts, ka vairāk nekā astoņi miljardi maisu nonāca atkritumos.

Gada laikā visas planētas iedzīvotāji patērē triljonu plastmasas maisiņu – miljardu minūtē. Eiropā katru gadu izlieto 1,62 miljonus tonnu šo maisiņu, Latvijā – vairāk nekā 3000 tonnu.
Plastmasas iepakojums veido trešdaļu no visiem sadzīves atkritumiem, pārstrādāta tiek tikai neliela daļa, pārējais nonāk izgāztuvēs vai pat dabā.

 

Informācija no ziņu portāla www.jauns.lv