Kā bērnam izstāstīt, kāpēc sportot ir labi

Reizē ar moderno tehnoloģiju attīstību un ienākšanu mūsu dzīvē, arvien vairāk jārunā par sportisko aktivitāšu nozīmi ikviena cilvēka ikdienā. 

Nav nekāds noslēpums, ka noturīgākie ieradumi veidojas, ja tos sākam īstenot jau bērnībā.

FOTO: Shutterstock.com

Nav nekāds noslēpums, ka noturīgākie ieradumi veidojas, ja tos sākam īstenot jau bērnībā.

Reizē ar moderno tehnoloģiju attīstību un ienākšanu mūsu dzīvē, arvien vairāk jārunā par sportisko aktivitāšu nozīmi ikviena cilvēka ikdienā. Nav nekāds noslēpums, ka noturīgākie ieradumi veidojas, ja tos sākam īstenot jau bērnībā. Tāpēc ir likumsakarīgi domāt par to, ko mēs bērnam varam izstāstīt par viņa organismu, ķermeņa attīstību, lai labāk izprastu, kāpēc ir tik svarīgi baudīt kustību prieku, un kā motivēt kustību priekam.


Viena lieta ir dauzīties ārā, skraidīt, dzīvoties pa spēļlaukumiem, spēlēt bumbu pagalmā ar draugiem, doties kopā ar ģimeni velo izbraucienā vai garākā pārgājienā, bet mazliet cits stāsts ir tad, ja ar sportu nodarbojas kaut mazliet nopietnākā līmenī. Katrā ziņā abos gadījumos ir vērts ar bērnu aprunāties, vai viņš maz zina, kādēļ viņa sportiskās aktivitātes organismam ir tik svarīgas. 


Iepazīt savu ķermeni
Mazam bērniņam, kurš iepazīst pasauli, mēs daudz rādām uz stāstām par viņa ķermeni – tās ir acis, ausis, rokas, kājas, vēderiņš. Arī ar lielākiem bērniem šo tēmu vajadzētu turpināt, jo izpratne par savu ķermeni ir nepieciešama, lai bērns pēc iespējas labāk iemācītos rūpēties par sevi un nedarītu sev pāri. Viens piemērs – lai arī tas būtu sporta skolotāja uzdevums, ne visās skolās bērniem ir izstāstīts, kādēļ ir tik svarīgi iesildīties sporta stundas sākumā un, stundu beidzot, veikt atsildīšanās vingrinājumus. 
Iedvesmai internetā var sameklēt dažādus iesildīšanās vingrojumu piemērus.
 

 

Tieši sportošana un fiziskās aktivitātes ir tās, kas ļauj cilvēkam justies labi, būt mundram. Kustēšanās veicina bērna augšanu, jo uzlabo asinsriti un veicina skābekļa pieplūdi asinīm. Runājot par šīm tēmām palīgā var nākt vecāki, izmantojot plašo materiālu klāstu. 
Lūk, pāris vērtīgas grāmatas: Izzini savu ķermeni. Grāmata ar lodziņiem vai Es un tu no galvas līdz papēžiem.

Informatīvi bagātas ir dažādas lietotnes par cilvēka ķermeni: 
Lietotnē "My Incredible Body" atrodami jauki attēli un video, kas parāda cilvēka anatomiju. Lietotne piemērota dažāda vecuma bērniem. 

"The Human Body by Tinybop" ir jautra un interaktīva lietotne bērniem. Tajā bērni var izspēlēt dažādas situācijas, piemēram, barot cilvēku ar ēdienu, dot dzert nedaudz ūdens, un tad vērot ķermeņa reakciju un caur to arī saprast, kādēļ sportošanas laikā nepieciešams padzerties. 

Reklāma
Reklāma

Heart and Lung Lab māca bērnus par asinsrites un elpošanas sistēmu. Bērni var uzzināt par šīm sistēmām, izmantojot interaktīvās funkcijas, un pēc tam var veikt testu, lai uzzinātu, cik daudz viņi iemācījušies.

Toca Doctors ir jautra lietotne pirmsskolas bērniem, kas māca, kā rūpēties par savu ķermeni. Lietotne veidota tā, ka to var izmantot ikviens bērns visā pasaulē. 

 

Rādīt piemēru un darīt kopā
Kā jau daudzās dzīves jomās tas ir pierādīts, nepietiek ar gudriem padomiem. Ļoti svarīgs ir pieaugušā cilvēka labais piemērs. Ja mamma un tētis nodarbojas ar sportu, tad, protams, arī bērnam par fiziskām aktivitātēm būs daudz lielāka interese. Ja bērns saka un dažādi izrāda, ka viņš patiešām nevēlas pievienoties vecākiem sporta aktivitātēs vai arī apmeklēt kādas pieaugušo izraudzītās nodarbības, ieteicams mēģināt saprast, kāds tam ir iemesls. Varbūt paveicamais bērnam ir par grūtu. Varbūt atvase patiešām ir pārāk noslogota citās nodarbēs. Bet varbūt bērnam patiešām konkrētā aktivitāte nepatīk – labāk izvēlētos kaut ko citu. 
Reizēm vecāki steidz bērnu ievirzīt kādā sporta veidā, taču vienmēr ir vērts pārdomāt, vai tas ir nepieciešams. Varbūt labāk ieviest ģimenes sporta pēcpusdienas, kad visi kopā darāt ko jauku un aizraujošu – kārtīgi izstaigājas, brauc ar skrituļslidām un velosipēdiem, uzspēlē bumbu, dodas visi uz peldbaseinu. Iespēju ir tik daudz!
 
Mērīt rezultātu
Ne vienmēr rezultāts ir būtiskākā procesa sastāvdaļa. Taču ir reizes, kad bez tā iztikt varētu būt grūti. Rezultāta fiksēšanai nav jābūt ar mērķi salīdzināt, kā veicas citiem, bet sekot līdzi savai attīstībai. Tādēļ ir vērts iekārtot “sportista dienasgrāmatu”, kurā var ierakstīt, kad un kādas aktivitātes ir bijušas. Ja ir mērķis uzlabot kādas prasmes, piemēram, peldēšanas māku vai izturību, braucot ar riteni, tad, ilgākā laika posmā fiksējot rādītājus, progress noteikti būs redzams. “Sportista dienasgrāmata”var būt arī elektroniskā formā, jo ir daudz lietotņu, kas paredzētas cilvēkiem, kas nodarbojas ar sportošanu. Piemēram, Runner's World Go, Endomondo, Runtastic u.c. 
Tomēr atkal jāuzsver, ka ne vienmēr noskrietie metri ir svarīgi, bet tas, ko šī spēja mums dod – būt veseliem, stipriem un augt arvien garākiem un spēcīgākiem. Noteikti mājās jums ir bērnu garumu mērīšanas siena. Varat kopā pavērot, cik ļoti atvase vasarā pastiepusies. Un tas lielā mērā notiek tādēļ, ka bērns daudz vairāk laika pavadām ārā un kustībās. 

 

Spēlēt sportu
Ja ikdienā ir gana daudz kustību, nav nekas traks padzenāt bumbu, paslidot vai piedalīties autosacīkstēs virtuālajā vidē. Viedierīcē App Store vai Google Play meklētājā, ierakstot vārdus “Sport game” var atrast visdažādākās spēles ikvienai gaumei. Varat rīkot sacensības ģimenes locekļu starpā un izbaudīt azarta garšu!


Galvenais neaizmirst parādīt bērniem, ka sporta aktivitātes uzlabo garastāvokli un rada lielu dzīvesprieku!