Smēķē saimnieks, smēķē arī suns. Biežākās veselības problēmas smēķējošu saimnieku mājdzīvniekiem

Suns pie saitītes un blakus smēķējošs saimnieks ir bieža parādība uz ielas un pilsētu parkos. Kādu ļaunumu mājdzīvniekam nodara saimnieka cigarete, vaicājām "Terion" veterinārās klīnikas ārste Baiba Ķezbere. 

Ja parkā smēķē suņa saimnieks, viņš apdraud ne tikai sevi un savu suni, bet arī citus parka apmeklētājus.

FOTO: Shutterstock.com

Ja parkā smēķē suņa saimnieks, viņš apdraud ne tikai sevi un savu suni, bet arī citus parka apmeklētājus.

 

"Jāatzīst, ka klīnikā nemaz tik bieži neredzam mājdzīvniekus, kuri smirdētu pēc cigarešu dūmiem, jo pie ārsta savus mīluļus ved apzinīgākā sabiedrības daļa," stāsta daktere Baiba Ķezbere. 

Taču tas nenozīmē, ka problēmu nav. Saimnieku smēķēšana suņiem var izraisīt klepu, šķaudīšanu, alerģiju, veicināt ādas problēmas, atsevišķos gadījumos arī vēzi un bronhītu. 

Pasaules  organizācijas, kas cīnās pret nežēlīgu apiešanos ar dzīvniekiem, piemēram, American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA), norāda vēl uz virkni problēmām. Suņiem ar tālu izvietotām acīm (mopši, čivauvas) var novērot vēl papildu pazīmi – pārmērīgu acu mitrināšanos. Suņiem ar gariem purniem alerģija var novest pie satūkuša deguna, pārmērīgām šķavām un asiņainiem izdalījumiem no deguna dobuma, bet četrkājaiņiem ar īsiem vai vidējiem purniem – apgrūtinātas elpošanas, hroniska klepus, svara zaudējuma un pārmērīga noguruma.

Līdzīgas problēmas vērojamas arī kaķiem.

Reklāma
Reklāma

Vieni no jutīgākajiem mājdzīvniekiem ir truši. Viņiem ļoti ātri var rasties klepus, kas pāriet astmātiskās klepus lēkmēs.

Daktere Baiba Ķezbere stāsta, ka vieni no jutīgākajiem mājdzīvniekiem ir truši. Viņiem ļoti ātri var rasties klepus, kas pāriet astmātiskās klepus lēkmēs. Praksē pieredzēti gadījumi rāda, ka sākotnēji nesaprotams un neizārstējams klepus trusim mazinās dažas dienas pēc tam, kad saimnieki pārtraukuši smēķēt istabā. 

 

Tie saimnieki, kuri smēķē ārā, kad devušies pastaigā ar suni, rada pasīvās smēķēšanas draudus apkārtējiem, jo pa ielu iet citi cilvēki, parkā pastaigājas mammas ar mazuļiem. Un, protams, apsmēķēts tiek arī suns.