Rīcības plāns, ja mazulim iekaist dibentiņš

Dažkārt pat pie visrūpīgākās mazuļa dupša kopšanas rodas iekaisums. Kāds ir rīcības plāns šīs problēmas risināšanā, konsultē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tiešās pieejamības un „Capital Clinic Riga” un LOR Klīnikas pediatre, „Rimi Bērniem” eksperte Sanita Mitenberga.

Rīcības plāns, ja mazulim iekaist dibentiņš

FOTO: Shutterstock.com

Pastāv mīts, ka mūsdienās bērniem daudz biežāk iekaist dibens nekā pirms divdesmit un vairāk gadiem. Taču novērojumi neliecina par to – visos laikos ir bijušas problēmas ar mazuļu dupša ādas veselību, tikai atšķiras iemesli. 
 

Kāpēc veidojas iekaisums

Galvenais ādas iekaišanas iemesls ir kairinājums, ko izraisa mitrums. Agrāk, kad izmantoja autiņus, bija situācijas, kad mazulis ilgāku laiku gulēja slapjš. Mūsdienās tiek lietotas autiņbiksītes, kas arī šo problēmu pilnībā neatrisina – arī tajās krājas mitrums vai nu no urīna un izkārnījumiem, kam ir skāba reakcija, tādējādi mainot ādas aizsargslāņa īpašības, vai arī no tā, ka dibentiņš sasvīst. 


Ja dibens ir iekaisis, ir vairāki paņēmieni autiņu nosegtās ādas kopšanai:

1. Mazuļa ādas kopšanā būtiska ir regulāra autiņbiksīšu nomainīšana, īpaši bērna pirmajos dzīves mēnešos, kamēr ir biežāka vēdera izeja un urinācija. Ar krūti zīdītiem bērniem tā ir biežāka nekā mazuļiem, kurus baro ar mākslīgo piena maisījumu. Ja zīdainis svīst, arī tad autiņbiksītes ir biežāk jānomaina. Ja, aizbāžot plaukstu aiz biksītēm, jūtams mitrums, tās jāmaina nekavējoties.

2. Vislabākā ādas tīrīšana ir tās nomazgāšana ar tīru, siltu ūdeni un nosusināšana. Ja ir izveidojies iekaisums, labāk bērna apmazgāšanā neizmantot ziepes, jo tās var kavēt ādas dzīšanas procesu. Drīkst izmantot svaigi vārītu kumelīšu uzlējumu. 

3. Svarīgi ļaut bērnam vismaz divas reizes dienā desmit minūtes padzīvoties kailam un izbaudīt gaisa peldes. Pavisam lieliski, ja ir iespēja mazo novietot vietā, ko apspīd saule caur logu, lai izžūtu pēdējās mitruma paliekas ādas krokās.

4. Ja apsārtums ir pavisam neliels, var nelietot nekādus īpašus kopšanas līdzekļus, bet bērnam mainīt autiņbiksītes biežāk, vienlaikus sekojot līdzi apsārtuma dzīšanai un vajadzības gadījumā tomēr izmantojot kādu no speciālajiem līdzekļiem.

5. Ja lieto kādu no speciālajiem mazuļa ādu dziedējošiem krēmiem, kas satur cinku, jāatceras, ka dibenu un cirkšņus ieziež plānā kārtā. Ir svarīgi, lai šī kārtiņa patiešām būtu plāna, citādi āda nespēs pietiekami elpot. Turklāt pārāk bieza krēma kārta vienreizējās lietošanas autiņbiksītēs iestrādātajam materiālam, kas paredzēts mitruma uzsūkšanai, aizsprosto poras, un urīns noplūst gar krēma slāni un gar kāju un iztek no autiņbiksītēm, saslapinot drēbes un radot kairinājumu.

6. Autiņbiksīšu segtās ādas zonas kopšanai var izmantot arī likopodiju, kartupeļu miltus, talku, taču tie efektīvāki būs, ja lietos padušu un kakla kroku kopšanai. Meitenēm nevajadzētu pulverim nokļūt starp dzimumlūpiņām. Tāpat nevajadzētu lietot krēmu un pūderi vienlaikus, jo tad āda neelpo, līdz ar to apsārtums tikai paplašinās. Gadījumos, ja ir čūliņas, pūderus labāk nelietot. Čūlaina iekaisuma gadījumā mazulis jāatrāda ģimenes ārstam, vai nav sācies bakteriāls iekaisums.

7. Dažkārt zīdainim var iekaist dibentiņš, ja ir kāda produkta nepanesamība un tā dēļ ir šķidrāka vēdera izeja, kuras sastāvā pastiprināti ir skābe. Šādos gadījumos paralēli dibena ādas dziedēšanai jārisina problēmas cēlonis – jāatrod produkts, ko bērns nepanes, un jāizslēdz no mammas ēdienkartes, ja mazuli zīda ar krūti, vai no bērna ēdienkartes, ja jau uzsākta piebarošana. 

8. Ādas atjaunošanai var izmantot ziedes, kas satur dekspantenolu (tas paātrina ādas atjaunošanās procesu un stiprina ādas aizsargbarjeru).

9. Ja bērnam regulāri iekaist dibentiņš par spīti tam, ka tiek ievērota rūpīga kopšana, ir vērts pamainīt autiņbiksīšu ražotāju. Tāpat vajadzētu pārdomāt, varbūt ir iespēja izvēlēties dabiskas izcelsmes autiņbiksītes un mazgājamos autiņus. Pētījumi par vienreiz lietojamo autiņbiksīšu ietekmi uz mazuļu, īpaši puisīšu, reproduktīvo veselību vēl notiek, taču jau pašreizējie pētījumi liecina, ka ietekme ir, tāpēc gaisa peldes un regulāra autiņbiksīšu mainīšana ir ļoti vēlama. 


Svarīgi!

Reklāma
Reklāma
  • Vislabāk mazuļa ādu var notīrīt ar ūdeni, tāpēc mitrās salvetes, kas ir kļuvušas par neatņemamu bērna ikdienas kopšanas sastāvdaļu, labāk atstāt ceļojumiem un situācijām, kad ūdens nav pieejams.
  • Nekādā gadījumā mazām meitenēm nedrīkst lietot sieviešu intīmās higiēnas kopšanas līdzekļus, jo var izjaukt zīdaiņa intīmās zonas mikrofloru. 

     

Izmantotā literatūra:
1. Scrotal Temperature is Increased in Disposable Plastic Lined Nappies. Pieejams.
2. The Harmful Chemicals in Disposable Diapers. Pieejams.