Kā griezt jaundzimušajam nagus

Uz jautājumiem par zīdaiņa nagu kopšanu atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas tiešās pieejamības „Capital Clinic Riga” un LOR Klīnikas pediatre, „Rimi Bērniem” eksperte Sanita Mitenberga.

Mazulim nagi pēc piedzimšanas ir ļoti izmirkuši, līdz ar to mīksti, tāpēc tos griezt sākumā nevajadzētu, bet gan pagaidīt, līdz tie kļūst cietāki.

FOTO: Shutterstock.com

Mazulim nagi pēc piedzimšanas ir ļoti izmirkuši, līdz ar to mīksti, tāpēc tos griezt sākumā nevajadzētu, bet gan pagaidīt, līdz tie kļūst cietāki.

Ja bērns pasaulē nācis iznēsāts, proti, grūtniecības 37. līdz 42. nedēļā, viņam visbiežāk jau ir izauguši diezgan gari nadziņi. Taču mazulim tie pēc piedzimšanas ir ļoti izmirkuši, līdz ar to mīksti, tāpēc tos griezt sākumā nevajadzētu, bet gan pagaidīt, līdz tie kļūst cietāki. 
 

Pirmie nadziņi nolūst paši

Bieži vien nagi paši nolūst, mazulim ar rokām skrāpējot pa segu vai savām drēbēm. Gadās arī, ka jaundzimušais saskrāpē sev vaigus. Par to uztraukties nevajadzētu, taču pirmajās nedēļās var izmantot speciālos cimdiņus, ko uzvilkt bērnam.  


Sākam griezt!

Apmēram pēc 2–4 nedēļām zīdaiņa nagi kļūst cietāki un garāki, jo tiem ir izveidojies stabils ragvielas slānis. Nagu stiprumu pārbauda, ar pirksta galu viegli uzspiežot uz naga šķautnes. Ja to var skaidri sajust, tad nagus var sākt griezt. To izdarīt nemaz nav tik viegli, jo mazulis savu roku tur, savilktu dūrītē, tāpēc nagus iesaka griezt, kad mazais ir aizmidzis un dūrīte līdz ar to atslābusi. Arī vecāki jūtas drošāk, ja bērns ir miegā. 

 

Interesanti! Vecāki mēdz brīnīties, ka bērniem nagi aug pārsteidzoši ātri, taču tam ir savs skaidrojums – mazuļi pirmajā dzīves gadā strauji pieņemas svarā un garumā. Viņiem aug kauli, smadzenes un muskuļu masa. Arī nagi ir bērna ķermeņa sastāvdaļa, kas aug kopā ar mazo. Tas nozīmē, ka roku nagus var sanākt griezt katru trešo dienu, bet kājām – aptuveni vienu reizi 2–3 nedēļās.

 


Taču vēlāk, kad vecāki jau pieraduši pie jaunās lomas un zīdaiņa aprūpe vairs nešķiet satraucoša, mamma un tētis var pamazām izveidot bērna nagu griešanas rituālu. Vislabāk, ja tas notiek pēc vannošanas, kad nadziņi izmirkuši. Nagu griešanas procesu var pavadīt kāda īpaša dziesma, kas laika gaitā mazajam asociēsies ar veicamo procedūru. 


Kā pareizi apgriezt bērnam nagus

Reklāma
Reklāma

Kad gatavojaties nagu griešanai, izvēlieties sev un bērnam ērtu pozu. Un svarīgi – darba vietai jābūt labi apgaismotai, lai redzat, ko darāt.

Mazulim nagus ieteicams griezt ar speciāli bērniem paredzētām nagu šķērītēm (ar apaļiem galiem) vai knaiblītēm, ko lieto tikai viņam, lai mazinātu infekciju risku. 
Griežot nagu, tā formu vēlams piemērot pirksta formai. Svarīgi neatstāt asus naga stūrus. Tomēr nevajadzētu arī veidot pārāk ieapaļu naga formu, un jāatstāj neliels gabaliņš līdz ādai. Jāatceras, ka arī lielākam bērnam būs patīkamāk, ja nags netiks nogriezts līdz pašam dzīvnadzim. 
Griežot kāju nagus, jāpievērš uzmanība īkšķa naga stūriem, jo tie mēdz ieaugt. Svarīgi nenogriezt pārāk lielu stūrīša gabalu, tāpēc arī kāju nagi jāgriež taisni. 
 

Varbūt drošāk ir... nograuzt?

Praksē ir bijuši gadījumi, kad mammas izvēlas bērna nagus nevis nogriezt ar šķērēm vai nokniebt ar knaiblēm, bet nograuzt. Taču pediatre to neiesaka: graužot pastāv infekciju risks, jo mammas vai tēta mutē ir atšķirīga mikroflora, kā arī nav iespējams izdarīt to pareizi – nags var ieplīst un veidoties robains. 


Ņem vērā! 

  • Ja nagu griešanas laikā tiek iegriezts, nepieciešams brūci dezinficēt ar antiseptisku šķīdumu, piemēram, ūdeņraža pārskābi. Nedrīkst likt apsēju, jo mazulis, bāžot pirkstus mutē, var apsēju noraut un ar to aizrīties.
  • Ja naga stūrītis regulāri ieaug, nepieciešams konsultēties ar speciālistu.

 

Izmantotā literatūra:
1. Baby Basic: Trimming Your Baby’s Nails. Pieejams.
2. http://raisingchildren.net.au/articles/trim.
2. 2. Trimming baby nails. Pieejams.