Mātes piena bankas ir gandrīz visā Eiropā, izņemot Latviju un Rumāniju. Tā ir ļoti nepieciešama!

Gandrīz visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām mammām, kurām piena nepietiek. Pašlaik Latvija un Rumānijā ir vienīgās valstis Eiropā, kurās nav izveidota mātes piena banka. Salīdzinājumam – Igaunijā ir viena, bet Lietuvā pat divas aktīvas mātes piena bankas.

 

Vislabākais uzturs zīdainim - un jo īpaši priekšlaikus dzimušam - ir mammas piens. Ja tas nav iespējams, tad otrs labākais ir citas māmiņas piens. Tāpēc mātes piena bankas izveide Latvijā ir ļoti nepieciešama.

FOTO: Shutterstock.com

Vislabākais uzturs zīdainim - un jo īpaši priekšlaikus dzimušam - ir mammas piens. Ja tas nav iespējams, tad otrs labākais ir citas māmiņas piens. Tāpēc mātes piena bankas izveide Latvijā ir ļoti nepieciešama.

 

Mātes piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim, bet jo īpaši priekšlaikus dzimušiem bērniem; tas ir būtisks ne tikai, lai izdzīvotu, bet arī, lai nodrošinātu viņa nākotnes veselību, dzīves kvalitāti. Katru gadu Latvijā vairāk nekā 1000 bērniņu (jeb 6%) dzimst priekšlaicīgi. Viņiem ir ne vien lielāks risks neizdzīvot, bet arī saskarties ar veselības problēmām nākotnē. 

Ne visām māmiņām, bērniņam piedzimstot priekšlaikus, ir savs piens, un šādos gadījumos otra piemērotākā izvēle būtu donoru piens.

Kad pirms sešiem gadiem dūloju kādu māmiņu, kurai bērniņš piedzima 25. grūtniecības nedēļā un bija nieka 700 gramus smags, saskāros ar to, kā šiem pašiem mazākajiem klājas. Dūlojamā māmiņa centīgi atslauca savu pienu, lai būtu meitiņai, un ne reizi vien pārdzīvoja, ka citiem maziņajiem, kas piedzimuši ar līdzīgu svaru, netiek ne mammas un tēta siltums, ne mātes piens - vairākas māmiņas apraudzīt jaundzimušo ieradušās vien reizi nedēļā vai retāk... 

"Ir pierādīts, ka mātes piens palīdz izvairīties pat no tādām agrajiem bērniņiem raksturīgām smagām slimībām kā nekrotiskais enterokolīts. Ne visām māmiņām, bērniņam piedzimstot priekšlaikus, ir savs piens, un šādos gadījumos otra piemērotākā izvēle būtu donoru piens,” skaidro viena no mātes piena bankas idejas iniciatorēm, Latvijas Neonatologu biedrības valdes priekšsēdētāja, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas neonatoloģe Amanda Smildzere.

Kad pirms sešiem gadiem dūloju kādu māmiņu, kurai bērniņš piedzima 25. grūtniecības nedēļā un bija nieka 700 gramus smags, saskāros ar to, kā šiem pašiem mazākajiem klājas.

Tieši tāpēc šonedēļ uzsākta vērienīga labdarības kampaņa priekšlaikus dzimušo bērnu atbalstam “Dod spēku vismazākajam!”, kuras laikā Latvijas iedzīvotāji aicināti ziedot mātes piena bankas izveidei. Tāpat sabiedrība tiek iedrošināta paust emocionālo atbalstu, gūstot dziļāku izpratni par priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem un viņu ģimeņu vajadzībām. 

Piena bankas izveide ir apjomīgs projekts, kas tiks īstenots vairāku gadu laikā, un tā kopējās izmaksas būs aptuveni 61 000 eiro, neskaitot PVN. Par līdz gada beigām veiktajiem ziedojumiem būs iespējams ielikt šī projekta pamatus jeb veikt pirmo soli projekta īstenošanā, iegādājoties vienu no vissvarīgākajām ierīcēm – mātes piena analizatoru, kura izmaksas lēšamas ap 27 000 eiro, neskaitot PVN. Jautājums ir par to - kāpēc līdz šim Latvijā nav ieviesta šāda piena banka, ja pētījumi pierāda, ka tas ir veids, kā nosargāt gaidītu un mīlētu bērnu dzīvības? Un kāds būs valsts ieguldījums šajā apjomīgajā projektā, ja mātes piena bankas ieviešanu Latvijā iniciē un rīko privātas organizācijas..? Tik daudz tiek runāts par dzimstības veicināšanu Latvijā, ka rezultātā aizmirstam gādāt par bērniem, kuri jau ir piedzimuši.

Reklāma
Reklāma

Kāpēc līdz šim Latvijā nav ieviesta šāda piena banka, ja pētījumi pierāda, ka tas ir veids, kā nosargāt gaidītu un mīlētu bērnu dzīvības? 

ZIEDOŠANAS IESPĒJAS

Aicinām atbalstīt Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidi: 
- iegādājoties Aptamil 2, 3 vai 4 piena maisījumus ar akcijas uzlīmi Rimi veikalos, tādējādi ziedojot 0,50 eiro par katru iegādāto iepakojumu (akcijas periods: 02.10.2017. – 31.12.2017.)
- zvanot uz Bērnu slimnīcas fonda ziedojumu tālruni 90006988 (ziedojums: 1,42 EUR par zvanu) vai ziedojot mājaslapā bsf.lv, 
- ziedojot Rimi un Supernetto kastītēs vai Mans Rimi naudas uzkrājumu Rimi veikalu kioskos vai mājaslapā Mansrimi.lv. 

KAMPAŅAS SIMBOLS - TAURENIS!

Aicinām ikvienu Latvijas cilvēku paust savu atbalstu un dot spēku priekšlaikus dzimušo bērnu ģimenēm arī simboliski visas kampaņas laikā, piemēram, izveidojot no papīra origami taureni un izvietojot to savā apkārtējā vidē: mājās pie loga, darba vietā, skolā, kafejnīcā, bibliotēkā vai kādā citā sabiedriskā vietā. Tas būs atgādinājums, ka mēs esam tepat, līdzās, domājot labas domas.  

dod spēku vismazākajam

Taurenītis ir izvēlēts par kampaņas simbolu, jo priekšlaikus dzimušie bērni ir kā taurenīši – viņi ienāk šajā pasaulē ļoti mazi, trausli un sargājami, bet vienlaikus taurenis ir arī simbols jaunai, austošai dienai un cerību pilnam sākumam.

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja