Bietes mazuļa ēdienkartē

Meitiņai ir 7 mēneši, sākām piebarot jau no 5 mēnešu vecuma. Vai drīkst piedāvāt arī pašu dārzā audzētas bietītes, jautā Inita, portāla Mamammauntetiem.lv lasītāja. 

 Jo bietēm tumšāka krāsa, jo tās ir augstvērtīgākas un satur mazāk kokšķiedru.

FOTO: Shutterstock.com

Jo bietēm tumšāka krāsa, jo tās ir augstvērtīgākas un satur mazāk kokšķiedru.

 Atbild uztura speciāliste Astra Sabule-Leite.

Bietes ir veselīgs produkts, tās satur dažādas minerālvielas un arī šķiedrvielas. Apmēram a00 g biešu satur 31 kcal, 8,5 g ogļhidrātu, 2–3 g šķiedrvielu, 10 mg C vitamīna,1,5 g olbaltumvielu, folijskābi, fosfora, kālija, dzelzi un magniju, B1, B2, PP vitamīnus, kā arī 10% cukura. Bietes satur daudz antioksidantu. 


Jo bietēm tumšāka krāsa, jo tās ir augstvērtīgākas un satur mazāk kokšķiedru. Biešu lapiņas satur daudz vairāk C vitamīna nekā sakne. Bietes, tāpat kā citus dārzeņus un augļus, kas satur C vitamīnu, neiesaka glabāt nomizotas, jo skābekļa ietekmē C vitamīns noārdās un dārzeņa uzturvērtība mazinās.


Kā gatavot bietes?
Bietes uzturā visbiežāk lieto vārītas. Tās vāra apmēram stundu. Vārīšanai izmanto katlu ar vāku. Vāra nelielā ūdens daudzumā (lai ūdens nosegtu sakni). Ūdenim sāli nepievieno.

Vismazāk vērtīgo vielu tās zaudē, ja pirms vārīšanas nenogriež saknes astīti un augšiņu, kur norautas lapas. To izdara pēc vārīšanas. Bietes var cept arī cepeškrāsnī – šādi gatavotas saknes vērtīgās uzturvielas zaudē minimāli. Bietes cep cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes.

Tomēr jautājumā par biešu došanu mazuļiem īsti vienota uzskata nav. Daļa ārstu uzskata, ka tās var dot mazulim jau sākot piebarojumu, daļa ārstu uzskata, ka bietes nav tie dārzeņi, ar kuriem sākt piebarojumu. Bietes ir diezgan agresīvs dārzenis, tās satur saponītu un betaīnu, kas dažiem cilvēkiem rada  gremošanas sistēmas traucējumus.   Tāpēc vārītas bietes mazuļu ēdienkartē lielākoties iekļauj pēc gada vecuma

Nereti bietes mazuļiem izraisīta caureju, tāpēc, sākot tās dod, sākumā jādod ļoti neliels daudzums un jāvēro mazuļa reakcija. 

 

Reklāma
Reklāma