Lasītprasmes attīstīšana soli pa solim. Spēles, grāmatas, lietotnes un mājas lapas

Uzsākot skolas gaitas, no bērna tiek gaidīts, ka viņš spēs izlasīt tekstu un saprast, ko viņš ir izlasījis. Pēdējo gadu pētījumi liecina, lasītprasmes līmenis mazajiem un arī lielajiem skolēniem nav pietiekams.  Lasītprasmei ir izšķirīga nozīme bērna izglītībā gūtajām sekmēm un vēlāk sasniegumiem profesionālajā karjerā.

Lasītprasmes attīstīšana soli pa solim. Spēles, grāmatas, lietotnes un mājas lapas

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ir dažādas metodes, kā bērnam iemācīt ne tikai lasīt, bet arī iemīlēt lasīšanu. Var likt lietā gan tradicionālās metodes – grāmatu  lasīšanu, gan arī padarīt procesu aizraujošāku, izmantojot  mūsdienu tehnoloģijas . 


Pirmais piemērs – vecāki

No mazotnes līdz pat sākumskolas vecumam bērnam ir tieksme atdarināt. Tāpat kā viņš spēlē veikalos, arī lasīšanu bērns izspēlē kā lomu spēli. Ja bērni  redz, ka vecāki paši ikdienā lasa grāmatas, kā arī  bērnam jau no mazotnes regulāri lasa priekšā, tad arī bērnam izveidojas pozitīva pirmā lasīšanas pieredze un attieksme pret lasīšanu kopumā.  Jauks ieradums ir vakara pasaciņas lasīšana mazulim vēl pirms viņš ir iemācījies runāt. Ļoti svarīgi, lai vecāki ar bērnu sarunātos, jo tā tiek trenēta dzirde un skaņas uztvere. 


Turpinām ar burtiem

Burtus bērns sāk pazīt aptuveni no trīs gadu vecuma. Taču nedrīkst uzspiest mācīties burtus, ja mazais to nevēlas. Katrs bērns pats pasaka priekšā, kad grib mācīties lasīt. Viņš sāk burtot uzrakstus apkārtnē, jautā par nezināmajiem burtiem. 
 

Burtu veidošana no plastilīna, mīkstajām stieplītēm, burtu izkrāsošana veicinās burtu vieglāku apgūšanu. Vari uzzīmēt uz papīra lielu burtu, pēc tam to sagriezt mazākās daļās un dot bērnam salikt kā puzli. 

Bērns burtus ‘fotografē’ jeb iegaumē vizuāli. Tāpēc telpās der izlikt uzrakstus ar lieliem burtiem vai vārdiem, sevišķi – jaunapgūtiem, spilgtā krāsā, lai mazais var tos pētīt. 


Košas grāmatas intereses veicināšanai

Sākt apgūt alfabētu lasīt gudri un interesanti izveidotas grāmatas. Joprpojām populāra un skolotāju labi novērtēta ir grāmata ar disku “Joka pēc alfabēts”. Dziesmiņa par alfabētu palīdz viegli iegaumēt burtu izskatu un secību.

 

Reklāma
Reklāma



Ir arī citas grāmatas ar uzdevumiem bērna aktīvai līdzdalībai “Burtu gudrības” (autore Gunta Anuška), “Skat, burtiņi! Sāc lasīt!” (autors Māris Rungulis), “Burtu pusītes un burtu loto" (autore Līvija Baļčūna).

 


Interesantas mājas lapas un lietotnes lasītprasmes apgūšanai 

Lai padarītu mācīšanās procesu interesantāku, laiku pa laikam mazajam var ļaut padarboties ar datoru vai viedtelefonu. 


Izpētiet un izmēģiniet lietotnes “Gudrinieks”, “Burtiņi”(iOs) un "Zilbe" (Android).

Mājas lapas, kurās trenēt burtu prasmes, izmantojot virtuālu spēli, ir  viena no pirmajām bērniem domātajām interaktīvo spēļu lapām Jurjans.lv

Saprast, ka grāmatās ir daudz interesantu stāstu un notikumu, var, klausoties audioierakstus un audiostāstus. 

Interesanta un saturiski daudzveidīga ir LSM.lv portāla jaunā sadaļa “Bērnistaba”, kur var klausīties gan bērnu radioteātri, gan pasakas un grāmatu fragmentus.