Pirkt jaunu, lietotu vai aizņemties? Pirmās nepieciešamās lietas bērnam

Iepirkšanās pirms mazuļa piedzimšanas ir viens no emocionāli patīkamākajiem notikumiem topošajiem vecākiem. Mazas, mīļas drēbītes, skaisti flakoniņi ar specializēto bērnu kosmētiku, glauna gultiņa, moderni rati. Stop! Ne viss, ko piedāvā bērnu preču mārketings un reklāma, ir nepieciešams zīdainim.

Piemērotākais laiks, kad aktīvi pievērsties pūriņa iegādei, ir grūtniecības vidusposms. Šajā laikā sieviete jūtas gana spēcīga, lai varētu izstaigāt veikalus.

FOTO: Shutterstock.com

Piemērotākais laiks, kad aktīvi pievērsties pūriņa iegādei, ir grūtniecības vidusposms. Šajā laikā sieviete jūtas gana spēcīga, lai varētu izstaigāt veikalus.

Ir lietas, kuras krās putekļus, vēl kādas būs nevajadzīga naudas izmešana. Un ir pat tādas, kas jaundzimušajam vairāk kaitēs nekā noderēs. Konsultē „Capital Clinic Riga” pediatre Liene Smane-Fiļipova.


Jaundzimušā pūriņa plānošana

Bērna pūriņa veidošanai vislabāk pieiet ar vēsu un racionālu prātu, izsverot, kuras lietas var iegādāties lietotas, kuras aizņemties, kuras pirkt jaunas. Daļu, iespējams, nākot raudzībās, uzdāvinās radi un draugi. Gaidot viesus, nekautrējieties izveidot vēlamo dāvanu sarakstu, kurā var iekļaut noderīgas lietas dažādās cenu grupās. Labāk noderīga lieta, nevis kārtējā košā rotaļlieta, kas varbūt pat netiks izmantota.  

 

Gaidot viesus, nekautrējieties izveidot vēlamo dāvanu sarakstu, kurā var iekļaut noderīgas lietas dažādās cenu grupās. Labāk noderīga lieta, nevis kārtējā košā rotaļlieta, kas varbūt pat netiks izmantota.  

 

Pirmais emocionālais pirkums bieži notiek tad, kad sieviete uzzina, ka ir stāvoklī. Tad nereti tiek iegādātas gan drēbītes jaundzimušajam, gan mantas un higiēnas preces. Taču labākais laiks, kad aktīvi pievērsties pūriņa sarūpēšanai, ir grūtniecības vidusposms. Šajā laikā sieviete jūtas gana spēcīga, lai varētu izstaigāt veikalus. Lai izvairītos no liekiem uztraukumiem un pārdzīvojumiem, iepirkšanos nevajadzētu atstāt uz pēdējo brīdi – vēlams parūpēties, lai pēdējais grūtniecības mēnesis paiet mierā un sieviete var iekārtot māju mazuļa sagaidīšanai. Gādājot lietas bērnam, ievēro tālāk minētos principus un ieteicamo lietu sarakstu izmanto tikai kā atgādinājumu, ko varētu pirkt, nevis kā obligāti nopērkamo lietu sarakstu. 
 

Principi mazuļa apģērba iegādei

Atkarībā no ģimenes ieradumiem, apsver, cik bieži nedēļas laikā mazgājat veļu. Ja veļas mašīna tiek darbināta katru vai gandrīz katru dienu, zīdainim pietiek ar pavisam nedaudz maināmām drēbēm, jo vienmēr ir iespēja izmazgāt vienu komplektu un, kamēr tas žūst, uzvilkt otru. Tad mainīt. 
Pērkot pirmās drēbes, izvēlies izmēru lielāku apģērbu. Lai arī sākumā tās var būt nedaudz par lielu, jau dažu nedēļu laikā mazulis tajās „ieaugs”. Apģērba biezums atkarīgs no tā, kad bērns piedzims – ziemā vai vasarā. Pirmās drēbītes mazulim derēs tikai pirmajam, otrajam mēnesim. Pilnīgi pietiekami būs, ja tiks sarūpēti pieci apģērba komplekti. Iespējams, daļu no drēbēm un mantām var aizņemties vai vienkārši palīdzēt draugiem atbrīvoties no tā, no kā viņu bērni ir izauguši. Ne vienmēr viss ir jāpērk jauns. 

 

Pērkot drēbes, vispirms jādomā par ērtību un funkcionalitāti, tikai pēc tam par dizainu:

  • mazas podziņas uz muguras vai apkaklē nebūs ērtas, ne aizpogājot tās, ne arī valkājot apģērbu;
  • neizvēlies apģērbu, kuram ir garas šņores un bantes, jo tas var apdraudēt mazuļa drošību, ir lielāks nožņaugšanās risks;
  • izvēlies audumus, kas ir viegli mazgājami un nekrāsojas;
  • novērtē, vai, valkājot noskatītās bikšeles vai rāpulīti, būs viegli nomainīt autiņbiksītes;
  • izvērtē, vai apģērbam nav biezas, raupjas vīles, kas var noberzt bērna maigo ādu.



Vai pirkt pakaviņu, šūpuļkrēsliņu, ķengursomu

Nepērc lietas, kuras nav nepieciešamas uzreiz pēc bērna piedzimšanas. Piemēram, barošanas krēsliņu, sarežģītas rotaļlietas, šūpuļkrēsliņu vai ķengursomu. Iespējams, daudzas lietas tiks uzdāvināts, bet var gadīties, ka konkrēti tavam mazulim nemaz nepatiks sēdēt ķengursomā. Līdz ar to būtu labi šīs preces vispirms izmēģināt. 

Vecākiem mēdz rasties jautājums, vai ir nepieciešams pakaviņš. Ir divu veidu pakaviņi – krūts barošanai, ko mammai palikt puslokā zem savas muguras un atbalstot bēbīti. Tas ir platāks un ne tik garš, kā zīdainim paredzētais. Otrs ir zīdaiņa pozicionēšanai domātais pakaviņš, ko likt gultā vai izmantot, darbojoties ar mazuli, koliku profilaksei un attīstošiem vingrojumiem. Pakaviņš var izrādīties ļoti praktisks pirkums, ja vien vecāki iepazīstas ar tā daudzpusīgo izmantojumu. Pakaviņu var iegādāties arī lietotu, ja vien tam var noņemt virskārtu un to kārtīgi izmazgāt karstā ūdenī.

 

Gultiņas iegāde

Gādājot mēbeles bērnistabai, vissvarīgāk ir domāt par drošību. Gultiņu var iegādāties gan jaunu, gan lietotu. Gulēšanas kvalitāti, higiēnu un drošību tas neietekmēs. Dažkārt jaunie vecāki atzīst, ka jauna gulta noteikti nebija nepieciešama – pirmos dzīves mēnešus bērns lielākoties gulējis ar vecākiem. 

Ja ir izvēlēts šūpulis, jāņem vērā, ka to varēs izmantot tikai aptuveni pirmos četrus mazuļa dzīves mēnešus. Pēc tam viņš no tā būs izaudzis, bet, kļūstot kustīgākam, šūpulis vairs nebūs droša vieta, kur uzturēties. 
Gultā jāieklāj matracis, sedziņa, palags, taču nekādā gadījumā ne spilvens. Mazuļiem spilvenu var sākt piedāvāt pēc gada vecuma.

 

Vai ir nepieciešams pārtinamais galds

Reklāma
Reklāma

Ja istabā ir pietiekami vietas un arī finanšu līdzekļi ļauj, to var nopirkt. Bet ir arī ekonomiskāki risinājumi – uz kumodes uzliekama pārtinamā virsma ar maliņām, lai bērns nenoveltos. Pārtinamā galda ar kumodi priekšrocība ir tā, ka kumodē atrodas visas mazuļa drēbes un higiēnas piederumi. Tas ļauj ar vienu rokas stiepienu paņemt nepieciešamo, ne uz mirkli neatstājot bērnu uz augstās virsmas nepieskatītu (nepieskatītu nedrīkst atstāt arī jaundzimušo!). Ir nopērkamas arī uz gultas uzliekamas pārtinamās virsmas. 

 

Neizmantojiet lietotus knupīšus, pudelītes, ķemmes un citus higiēnas piederumus!

 


Izvērtējot, kur tiks pārģērbts mazulis, būtiski ir ņemt vērā vecāku muguras labsajūtu. Virsmai būtu jāatrodas tādā augstumā, lai nav vajadzības noliekties. Ilgstoša un regulāra noliekšanās, piemēram, virs gultas virsmas, lai uzvilktu bērnam tīras drēbes, daudziem vecākiem beidzas ar sāpošu un pārslogotu muguru.

 

Higiēnas piederumi jaundzimušajam

Nereti vecāki jau pirms mazuļa piedzimšanas dodas uz aptieku, lai iegādātos ne tikai higiēnas preces un ziedes, bet arī dažādus pretkoliku līdzekļus un citus preparātus. Tos gan labāk pirkt tad, kad bērns jau mājās un kad tiešām rodas nepieciešamība, turklāt konsultējoties ar ārstu. 

Pirkt lietotu vai aizņemties var vanniņu. Tomēr daudzas ģimenes atzīst, ka var iztikt bez krāsainajām plastmasas vanniņām. Kamēr bērns mazs, viņu var mazgāt lielā plastmasas bļodā, savukārt vēlāk var ļaut apgūt lielās vannas plašumus, atceroties, ka mazuli nekad vannasistabā neatstāj vienu. 
Neizmantojiet lietotus knupīšus, pudelītes, ķemmes un citus higiēnas piederumus!

 

Auto sēdeklītis ir obligāts!

Nepieciešama lieta mazulim ir auto sēdeklītis, kas noteikti jāņem līdzi, jau dodoties uz dzemdību iestādi. Šī nu ir tā lieta, ko iegādāties lietotu no nepazīstamiem cilvēkiem nedrīkst. Ja sēdeklītis jau ir pabijis avārijā, tas vairs nepilda sargājošo funkciju – arī tad, ja vizuāli šķiet, ka sēdeklītis nav cietis. 

Ražotāju ieteicamais auto sēdeklīša mūžs ir seši gadi, bet ne vairāk kā desmit. Tāpēc, ja pērc lietotu, pārbaudi, vai tam nav redzamu bojājumu, lūzuma vietu, vai tas nav ārkārtīgi nolietots un vai ir nosakāms tā modelis, lai varētu pārbaudīt tā izdošanas gadu. 

 

Ratiņi

Ratiņiem – mazuļa „pirmajam auto” – jābūt pēc iespējas viegliem, ērti vadāmiem, stabiliem un viegli kopjamiem. Jāatceras, ka bērns piedzimst ar ļoti vārgiem muskuļiem. Muguru satur tā sauktā korsete un starpskriemeļu muskuļi, kas ir būtiski vertikalizācijai, un tos ir svarīgi nostiprināt pamazām. Tāpēc būtiski izvēlēties ratiņus, kuros gulēšana nodrošināta uz taisnas, stingras pamatnes. Nekad ratu kulbu neizmanto par auto sēdeklīti. Tas var būt bīstami, jo ratu kulbā mazulis nav piesprādzēts tik droši kā sēdeklītī, kā arī pati kulba nav pienācīgi nofiksēta.

 

Kas bērnam nav nepieciešams

Nereti jaunie vecāki, gaidot mazuli, veic virkni spontānu pirkumu un iegādājas lietas, kuras nemaz nav nepieciešamas. Piemēram, mīkstās rotaļlietas. Bērnam tiešām nav vajadzīgi plīša lāči un zaķi, ar kuriem tiek piekrauta viņa gulta. Ņem vērā, ka tie ir vieta, kur uzkrājas putekļi!

Staigulis mazulim nebūs vajadzīgs nekad, jo tā ir bērna veselībai un drošībai bīstama prece. Daudzās Eiropas valstīs staigulīšus tirgot ir aizliegts. Viens no svarīgiem iemesliem, kāpēc teikt „Nē!” staigulim, ir tas, ka mazulis apgūst nepareizu līdzsvara un ķermeņa izjūtu, rodas maldīgs iespaids, ka vienmēr būs, kur atbalstīties. Turklāt mazulis iemācās nepareizi balstīties uz kājām. Bieži, esot staigulītī, bērns atsperas ar pirkstgaliem vai arī iesēžas un staigā ar saliektām kājām, tādējādi iemācoties nepareizu iešanas veidu, ko vēlāk ir grūti mainīt.
 

Lasi arī:
Jā vai nē ērtajam "staigulītim". Komentē fizioterapeite
Autokrēsliņu analīze. 14 vērtīgi padomi no mammas pieredzes
 


Karuselītis virs guļvietas neveic nekādu attīstošu funkciju. Drīzāk nogurdina bērnu, jo viņam nemitīgi ir jālūkojas uz krāsainām mantām. Nepareizi pielikts, tas var veicināt šķielēšanu. 

Baldahīns virs gultas var būt noderīgs, ja tā atrodas saules apspīdētā un ļoti gaišā vietā istabā. Citādi tas ir lieks priekšmets, kurā krāsies putekļi. Baldahīnu drīkst lietot pirmajos mēnešos, jo vēlāk, kad mazulis jau pats var līdz tam aizsniegties, viņš to var uzraut sev virsū.