Uztura kļūdas, ko skolēni pieļauj katru dienu

"Vai tu zini, ka ir daudz bērnu un, iespējams, arī tu, kas pieļauj kļūdas uzturā? Diemžēl nākotnē tas var nopietni ietekmēt tavu veselību. Tāpēc pastāstīšu uztura kļūdas, ko bērni pieļauj katru dienu," video padomā stāsta "Rimi Bērniem" bērnu lietu eksperts Klāvs Smildziņš. 

 

Rimi Bērniem eksperts Klāvs Smildziņš citiem bērniem video padomā stāsta, kas katram būtu jāatceras par uztura kļūdām. Foto: ekrānuzņēmums no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Rimi Bērniem" eksperts Klāvs Smildziņš citiem bērniem video padomā stāsta, kas katram būtu jāatceras par uztura kļūdām. Foto: ekrānuzņēmums no video.

 

1. KĻŪDA. Brokastu neēšana un pārāk vēlas vakariņas. Rīts ir aktīvais laiks, kad bērnam noteikti ir jāpaēd brokastis, citādi gribēsies ēst vakarā. Vakarā pēdējai ēdienreizei jābūt 2-3 stundas pirms gulētiešanas. 
Labākā brokastu izvēle – omlete ar kādu dārzeni, karstmaizes ar pilngraudu maizi un sieru vai putra ar mammas gatavotu ievārījumu vai medu. 
2. KĻŪDA. Uzturā pārāk daudz sāls. Ja tu ēd čipsus, krekerus, cīsiņus vai citus pusfabrikātus, varu gandrīz saderēt, ka esi apēdis pārāk daudz sāls. Nākotnē tas var ietekmē tavu nākotnes veselību. Jo vairāk sāls tu apēd, jo vairāk gribas ēst!
3. KĻŪDA. Ikdienā pārāk maz augļu un dārzeņu. Saskaiti, cik dārzeņus šodien esi apēdis? Nevienu dārzeni?! 
Lieliska izvēle 1-2 āboli, 1 apelsīns, 1 liels burkāns 1 burkāns 
4. KĻŪDA. Našķošanās starp ēdienreizēm. Ievēro zelta likumu - 3 pamatēdienreizes un 2 uzkodas! 
Labākā uzkodu izvēle – ogas, rieksti, banāni un nesaldināti skābpiena produkti, piemēram, piens vai kefīrs. 
5. KĻŪDA. Saldināti, gāzēti dzērieni – arī tie ir našķis tāpat kā saldināti piena dzērieni. Tos nevajadzētu dzert katru dienu, jo pus litrā limonādes ir apmēram 10-11 tējkarotes cukura! 
6. KĻŪDA. Ikdienā pārāk maz ūdens. Ja gribam augt lieli un arī nākotnē izskatīties jauni un skaisti, tad jādzer ūdens. 11-12 gadus vecam bērnam dienā ir jāizdzer vismaz pusotrs litrs ūdens, savukārt man vēl pus litrs, jo esmu sportists. 
7. KĻŪDA. Uzturā pārāk maz zivis. Es laikam neesmu vienīgais, kam ar zivīm ir problēmas, taču zivis ir ļoti svarīgas bērna attīstībai. Ko darīt lietas labā? Ēdieniem pievienot linsēklas vai lietot zivju eļļu. 
8. KĻŪDA. Vecumam neatbilstošas porcijas. Bērnam nav jāapēd tik daudz, cik mammai vai tētim! Bērnam jāapēd tik, cik salien abās plaukstās. 

https://www.youtube.com/embed/hXJIuJV7C3Q
Reklāma
Reklāma