Bērnu slimnīcā īpaša kārtība, lai pasargātu vecākus no nevajadzīgiem maksas pakalpojumiem

Lai pacientam, ierodoties uz ilgi gaidītu izmeklējumu, nebūtu jācieš no nepatīkama pārsteiguma – jādodas atpakaļ mājās vai jātērē neparedzēta naudas summa, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) ir īpaša sistēma. Proti, piesakot izmeklējumu, reģistratūrā izjautā, vai ārstam, kas rakstījis nosūtījumu, noslēgts līgums ar valsti – tātad pakalpojumu apmaksās valsts. Tāpat arī pārbauda, vai nosūtījumu uz konkrētu izmeklējumu rakstījis ārsts, kuram ir tiesības to darīt. 

FOTO: Shutterstock.com

BKUS reģistratūrā vecāki un tuvinieki gaida savu kārtu kopā ar bērniem. Vai viņiem jāzina, piemēram, kuram – ģimenes ārstam vai tomēr ārstam speciālistam bija jāraksta nosūtījums uz izmeklējumu, lai valsts to apmaksātu?

Aptaujājot slimnīcā esošos bērnu vecākus, secināts, ka vairumam trūkst izpratnes, ko nozīmē, piemēram, līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu un kādam ārsta nosūtījumam jābūt.

BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols: "Pirmā situācija, kad bērns ir ieradies uz izmeklējumu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ar nozīmējumu. Taču, kā vēlāk izrādās, nozīmējumu izrakstījušais ārsts nav līguma attiecībās ar Nacionālo veselības dienestu un līdz ar to nav bijis tiesīgs šo nozīmējumu veikt."

Lasi arī: 
Bērnu slimnīcā būs stingrāka kārtību, kādā pieņems bērnus uz radioloģiskajiem izmeklējumiem

Šobrīd ik dienu zvanu centrā pacientu vecākiem jautā, vai ārstam, kas sūta uz izmeklējumu, ir līgums ar valsti. Slimnīcas vadītājs saka: "Tas ir vienkārši brīdinājums, lai viņš netrauktos šurp. Tas ir vienīgais, ko mēs varam izdarīt. Mēs vienkārši varam lieki atgādināt, ka, ja viņam sanāk kontakts ar savu ģimenes ārstu, ka viņš var pārliecināties par to.”

Otra situācija – pacients, piemēram, ieradies uz magnētiskās rezonanses izmeklējumu par valsts naudu. Taču ģimenes ārsts nevar tieši šo pārbaudi nozīmēt. To drīkst darīt tikai ārsts - speciālists.

"Ja, ārstam nosūtot, ir gadījusies kāda kļūme un viņš nav pareizi interpretējis, kādā veidā un ko viņš drīkst darīt, sanāk situācija, ka bērns ar savu ģimeni ir mērojis ceļu pāri visai valstij uz šejieni, bet pakalpojums viņam nav pieejams vai pieejams tikai par pilnu maksu," norāda Ābols.

Tagad BKUS rūpīgi pārbauda, kas nosūtījis uz izmeklējumu. Speciālista nosūtījums vajadzīgs, lai veiktu magnētisko rezonansi, scintigrāfiju un elektroencefalogrammu.

Reklāma
Reklāma

"Šī sistēma pastāv tādēļ, ka speciālists var precīzāk izvērtēt šāda relatīvi dārga izmeklējuma nepieciešamību labāk nekā ģimenes ārsts," radiologu asociācijas vadītāja Maija Radziņa norāda, ka, pacientiem piesakoties slimnīcu reģistratūrās darbinieki parasti izskaidro sistēmu.



Informācija no LSM.lv