Aptauja: Latvieši iet uz darbu arī slimi un ārstējas ar kolēģu dotām zālēm

Neskatoties uz to, ka sasirdzis darbinieks nedrīkst turpināt strādāt un ar darba devēja atļauju viņam būtu jādodas mājās ārstēties, 83% “Euroaptiekas” veiktās aptaujas dalībnieku atzīst, ka uz darbu dodas arī tad, ja izjūt slimības pazīmes. Vairāk nekā puse aptaujāto apstiprina, ka nepieciešamības gadījumā lieto no kolēģiem paņemtus medikamentus. 

Ikvienam der atcerēties, ka labs darbinieks ir vesels darbinieks

FOTO: Shutterstock.com

Ikvienam der atcerēties, ka labs darbinieks ir vesels darbinieks

Visbiežāk darba vietā tiek lietoti pretsāpju medikamenti (41%) un preparāti pret saaukstēšanos (17%). Vairums aptaujāto (77%) norāda, ka viņu darba vietā ir pieejama pirmās palīdzības aptieciņa, savukārt kolēģu atnesti bezrecepšu medikamenti darba vietā ir nedaudz vairāk kā trešdaļai aptaujāto. Pusei medikamenti darba vietā netiek glabāti, bet 17% vienkārši nav informēti vai kolēģi arī darba vietā glabā kādus medikamentu.
 

Aptaujā atklājas, ka bez pirmās palīdzības aptieciņas darba vietā darbinieku zāļu skapītī visbiežāk ir pretsāpju medikamenti (30%), medikamenti pret vēdera pūšanos vai vēdergraizēm (19%) un pretsaaukstēšanās preparāti (16%), vienlīdz bieži (5%) pieejami arī medikamenti, kas mazina stresu, un vitamīni, tāpat 21% aptaujāto min, ka darbiniekiem pieejams arī termometrs.


Kā norāda farmaceite Ieva Zvagule, gan gripas vīruss, gan dažādas elpceļu saslimšanas visbiežāk izplatās, cilvēkiem klepojot un šķaudot. Tieši darba vieta ir pateicīga vide vīrusu izplatībai, kurā cilvēki īpaši rudenī ir pakļauti saslimšanai, jo lielākā dienas daļa tiek pavadīta slēgtās telpās un ciešā kontaktā ar kolēģiem vai klientiem.

"Protams, atbildība pret pienākumiem ir svarīga, taču ikvienam der atcerēties, ka labs darbinieks ir vesels darbinieks. Turklāt atrašanās darba vietā slimības laikā var veicināt sarežģījumus, slimībai saasinoties, un apdraudēt arī slimnieka kolēģus vai klientus,” norāda Ieva Zvagule, uzsverot, ka ir labi, ja darbinieki domā par profilaktiskiem pasākumiem, un darba vietā glabā vitamīnus un pirmās nepieciešamības medikamentus, piemēram, pret saaukstēšanos. “Tomēr, pirms aizņemties medikamentus no kolēģiem, svarīgi iepazīties ar to lietošanas noteikumiem vai nepieciešamības gadījumā par zāļu efektu un lietošanu konsultēties darba vietai tuvākajā aptiekā vai, ja iespējams, sazinoties ar savu ģimenes ārstu,” iesaka farmaceite.

Reklāma
Reklāma


Lai izvairītos no infekciju un citu slimību izplatības darba vietā, jāievēro profilakses pasākumi: 

  • Regulāri vēdināt telpas;
  • Mazgāt rokas ar ziepēm vai dezinfekcijas līdzekļiem, un roku slaucīšanai labāk izvēlēties vienreizlietojamos dvieļus vai roku žāvējamās iekārtas;
  • Regulāri ar tīrīšanas līdzekļiem uzkopt virsmas un priekšmetus, kuriem bieži pieskaras darbinieki vai klienti;
  • Stiprināt savu imunitāti ar uztura bagātinātājiem un papildu C vitamīna devu, lai sagatavotu organismu kontaktam ar vīrusiem;
  • Ja tomēr ir slikta pašsajūta un aizdomas par saaukstēšanos vai kādu infekcijas slimību, ieteicams uz darba vietu nedoties un nekavējoties apmeklēt ģimenes ārstu.