Pārliecinies par sava bērna auguma un svara atbilstību vecumam!

Jau vairākus gadus Latvijā tiek  atzīmēta  Starptautiskā bērnu veselīgas augšanas diena (International Children`s Growth Awareness Day). Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību tam, cik svarīgi ir sekot līdzi bērna auguma un svara attiecībai, veicot regulāras pārbaudes. Kā arī atgādināt, ka zīdaiņi līdz viena gada vecumam ir jāsver un jāmēra katru mēnesi. Bērni līdz četru gadu vecumam jāsver un jāmēra vismaz reizi sešos mēnešos, veselam bērnam pēc četru gadu vecuma auguma un svara mērījumi jāveic vismaz reizi gadā.

Seko sava bērna augšanas dinamikai!

FOTO: Shutterstock.com

Seko sava bērna augšanas dinamikai!

Bērna attīstību un augšanu regulē gan iedzimtība, gan apkārtējā un emocionālā vide, fiziskā un psihiskā veselība, uztura kvalitāte, gan arī hormonālās sistēmas darbība. Maza auguma problēmu dēļ Latvijā ik gadu mediķu palīdzību meklē vairāk nekā 500 bērnu vecāki; aptuveni 20 bērniem laika gaitā tiek konstatēti augšanas traucējumi.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) endokrinoloģe Dr. Iveta Dzīvīte-Krišāne norāda, ka bērna attīstību un augšanu visos vecumos ietekmē augšanas hormons, kas atstāj iespaidu ne vien uz bērna ārieni, bet ietekmē vielmaiņas procesus organismā, kā arī veic nozīmīgas funkcijas kaulu augšanas procesā. Ja augšanas hormons izdalās nepietiekami, bērna augums būs ievērojami mazāks nekā citiem bērniem attiecīgajā vecumā, savukārt, ja hormons izdalās pastiprināti, bērns izaugs lielāks par saviem vienaudžiem.

 

Šeit ir pieejams bērnu augšanas kalkulators.

Reklāma
Reklāma


Protams, ne vienmēr mazs augums bērnam nozīmē to, ka viņam ir veselības problēmas. Arī gēni nosaka gan bērna garumu, gan svaru, taču gadās, ka vecāki par iespējamajām problēmām aizdomājas tikai tad, ja, piemēram, meitenei pusaudžu vecumā nesākas mēnešreizes. Lai pārliecinātos, ka bērns tiešām ir vesels, vajadzētu veikt regulāras pamata pārbaudes, jo arī augšanas problēmu veiksmīgas risināšanas pamatā būtiska loma ir agrīnai diagnostikai.



Portālā www.esaugu.lv pieejama visaptveroša informācija par bērna augšanu un iespējamiem augšanas traucējumiem, tostarp augšanas kalkulators, ar kura palīdzību var noskaidrot, vai bērns aug atbilstoši vecumam. Vietnē iespējams uzzināt arī par bērnam piemērotu un augšanu veicinošu uzturu, par veselīgu miegu un tā lielo lomu augšanas hormona izdalē un par citiem svarīgiem priekšnosacījumiem, lai bērns augtu veselīgi.