5 aspekti, kas jāņem vērā, izvēloties trauku mazgājamo mašīnu

No pirmās trauku mazgājamās mašīnas izgudrošanas brīža ir pagājuši vairāk nekā 120 gadi. Tobrīd to izgudrojusī Džozefīne Kohrana vēlējās pasargāt kalpu sadauzīto Ķīnas porcelānu, bet mūsdienās šī iekārta ir neaizstājams palīgs mājās. 

Trauku mazgāšana trauku mašīnā ir ekonomisks un dabai draudzīgs risinājums

FOTO: Shutterstock.com

Trauku mazgāšana trauku mašīnā ir ekonomisks un dabai draudzīgs risinājums

Droši vien grūti noticēt, bet ir aprēķināts, ka trauku mazgājamā mašīna palīdz ietaupīt 4 reizes vairāk laika, salīdzinot ar parasto trauku mazgāšanu. Vidēji tās ir 200 stundas gadā, kas pielīdzināmas 23 dienām. Būtiski ir arī tas, ka trauku mazgājamās mašīnas ļauj taupīt dabas resursus: nedēļas laikā var „ietaupīt” tik ūdens, lai tā pietiktu 5 mazgāšanās reizēm dušā.
 

Ja mājās dienas laikā trauki tiek mazgāti vismaz divas reizes, trauku mazgājamās mašīnas lietderība ir neapšaubāma. Mūsdienu cilvēks ir sapratis – trauku mazgājamās mašīnas jau ir pietiekami biežs sadzīves tehnikas pirkums. Problēma ir tā, ka to izvēle ir tik liela, ka var viegli apmaldīties izvēles labirintā. Taču, tāpat kā izvēloties jebkuru citu sadzīves iekārtu, lēmuma pamatā jābūt vairākiem noteicošiem aspektiem. 

 

 

Mazgāšanas programmas un speciālās funkcijas

Lielākajai daļai trauku mazgājamo mašīnu ir daudz dažādu funkciju, bet visbiežāk tiek lietotas tikai dažas. Tāpēc, lai nepārmaksātu par funkcijām, kuras neizmantosiet, ir svarīgi izvērtēt savas vajadzības un ieradumus. Jaunākajām trauku mazgājamajām mašīnām ir papildu funkcijas, kas noder steidzīgiem cilvēkiem, piemēram, laika atlikšanas, programmu paātrināšanas. Jaunākajiem modeļiem raksturīgas arī tādas īpašības kā aizsardzība no ūdens notecēšanas trauku mazgāšanas laikā vai šobrīd īpaši iecienītā funkcija – trauku žāvēšana ar ceolītu. 

 

Trauku mazgājamās mašīnas ļauj taupīt dabas resursus: nedēļas laikā var „ietaupīt” tik ūdens, lai tā pietiktu 5 mazgāšanās reizēm dušā.

Reklāma
Reklāma



Ietilpība

Parasti ir divu platumu trauku mazgājamās mašīnas – 60 cm vai 45 cm. Šie 15 cm nozīmē daudz, bet ne mazāk svarīga ir arī trauku mazgājamās mašīnas elastība: iespēja pārvietot galda piederumu grozu, regulēt šķīvju un glāžu turētāju augstumu, tāpat pielāgošana dažādu formu un izmēru traukiem. No pareizas trauku salikšanas daļēji ir atkarīga arī mazgāšanas kvalitāte. Izvēloties trauku mazgājamo mašīnu, tāpat pievērsiet uzmanību tam, cik trauku komplektu var ietilpināt (parasti daudzums svārstās no 10 līdz 14). 


Ekonomiskums 

Parasti tas nozīme, cik daudz elektroenerģijas tiek patērēts, bet, izvēloties trauku mazgājamo mašīnu, jāņem vērā arī patērētā ūdens daudzums. Eksperti iesaka izvēlēties A+++ vai A++ energoefektivitātes klases iekārtas, kas patērē 237-266 kWh elektrības (vidēji gadā ir 280 mazgāšanas ciklu). Ekonomiskas trauku mazgājamās mašīnas gada laikā patērē  ap 2660 l ūdens. 


Klusums

Mūsdienu māju vai dzīvokļu plānojumā virtuve un viesistaba bieži vien atrodas vienā telpā, tāpēc trauku mazgājamās mašīnas radītais troksnis ir ļoti būtisks aspekts, ja vien nevēlamies, lai iekārta nomāktu patīkamās sarunas. Šādā gadījumā eksperts iesaka izvēlēties trauku mazgājamās mašīnas, kuru troksnis nepārsniedz 48 dB. Trokšņa aspekts ir svarīgs arī tad, ja mājas darbiem laiku varat veltīt tikai vakarā vai naktī – tad ir vērts izvēlēties tādu trauku mazgājamās mašīnas modeli, kura trokšņa līmenis ir vēl zemāks, piemēram, sadzīves tehnikas ražotāja „Bosch” trauku mazgājamās mašīnas rada 42 dB troksni.
 

Dizains

Visi sapņojam par māju, kurā ir mājīgi un viss ir iekārtots tā, kā vēlamies. Pirmais aspekts, par ko būtu jāpadomā – vai vēlēsieties trauku mazgājamo mašīnu noslēpt, t.i., izvēlēsieties iebūvētu iekārtu, vai arī vēlēsieties, lai tā iekļautos virtuves interjerā. Pirmajā gadījumā trauku mazgājamās mašīnas dizains nebūs tik būtisks – svarīgākie ir platuma, augstuma un ērtības kritēriji. Otrajā gadījumā vajadzētu izvērtēt to, kādas krāsas iekārtu vēlaties, kāds vadības panelis labāk izskatītos – tas var būt LED ekrāns, bet varbūt lieliski izskatīsies arī podziņas, varbūt vēlēsieties, lai iekārtai būtu pēc iespējas mazāk detaļu u.tml.