Liepājas tiesnese skaidro lēmumu piespriest tik maigu sodu vecākiem, kuri ielauzuši bērnam galvaskausu

Pagājušajā nedēļā visu sabiedrību šokēja Liepājas tiesas spriedums kādas meitenītes vecākiem, kuri bērnu teju vai nosituši par to, ka viņa raudāja, bērnam ielaužot galvaskausu. Nu jau bērna bijušie vecāki saņēma nosacītu sodu un piespiedu darbu. Pēc šāda tiesas sprieduma uzvirmoja sociālie tīkli. Sabiedrība neslēpa nosodījumu – tik maigs sods par tik smagiem nodarījumiem ir nepieļaujams.

FOTO: Shutterstock.com

”Vakarā, kad meitenīte raudājusi, vīrietis saķēris bērnu aiz abām rokām, vilcis pa dīvānu no viena gala līdz otram, pēc tam gultas galā zīdaiņa rokas atlaidis – meitenīte nokritusi uz grīdas un pret laminātu atsitusi galvu. Vēlāk slimnīcā bērnam konstatēts smadzeņu satricinājums un paura kaula lūzums – smagi miesas bojājumi, kas var būt bīstami dzīvībai.” 

Raidījums “Bez Tabu” iepazīstina ar apsūdzības rakstā aprakstītajām darbībām, kuras pret savu septiņus mēnešus veco audžubērnu veicis kāds 35 gadus vecs vīrietis. Gan viņš, gan bērna māte nonāca tiesā, jo vīrieša darbības noveda pie tā, ka mazā dzīvībiņa nonāk slimnīcā. 

Ar tiem pierādījumiem, ar kuriem uz tiesu nāca prokurore, nav bijis pietiekami, lai pierādītu, ka vīrietis speciāli zīdainim nodarījis tīšus, smagus miesas bojājumus

 

Tiesas sēde beigusies pagājušajā nedēļā, mātei piespriestas 220 stundas piespiedu darba, bet vīrietim pusotrs gads cietumā, nosacīti. Šāds sods šokējis sabiedrību, tā uzskata, ka sods ir pārāk maigs un ir neizpratnē, kādēļ tāds tiesas spriedums. 


Juriste Ieva Brante komentē, ka likuma bāze ir sakārtota perfekti, šeit stāsts esot par gribēšanu to piemērot. “Es metu milzīgu akmeni policijas lauciņā. Liepāja ir izcēlusies ar vairākām lietām – gan ar slepkavībām, gan pedofiliju, arī bērnu pazušanas lietām. Jautājums ir – ko dara Liepājā bērnu tiesību aizsargājošās iestādes?”

Reklāma
Reklāma


Raidījums sazinājās ar Liepājas tiesas tiesnesi, kura šo lietu izskatīja, viņa atklāj, ka ar tiem pierādījumiem, ar kuriem uz tiesu nāca prokurore, nav bijis pietiekami, lai pierādītu, ka vīrietis speciāli zīdainim nodarījis tīšus, smagus miesas bojājumus. Šobrīd tiekot gatavots pilnais spriedums, kas atklātībā nonāks 2. oktobrī.
 

Kā vēsta reģionālais medijs liepajniekiem.lv, patēvs no 2014. gada augusta līdz 3. novembrim alkohola reibumā un dusmu uzplūdā par to, ka zīdainis raud, kliedzis uz meitenīti un sitis viņai ar roku pa dibenu, kā arī seju, licis bērnu uz vēdera un spiedis viņa seju spilvenā, smacējot mazuli un nomācot viņa raudāšanu. Lai apklusinātu bērnu, aiz žokļa spiedis ciet zīdaiņa muti vai ar pašas meitenītes kājas pēdiņu sitis mazulim pa seju, traumējot lūpu un smaganas. Savukārt tā paša gada 2. novembrī reibumā raudošos bērnu saķēris aiz abām rokām, vilcis pa dīvānu no viena gala līdz otram, pēc tam gultas galā zīdaiņa rokas atlaidis - meitenīte nokritusi uz grīdas un pret to atsitusi galvu.
 

Pēc notikušā abiem atņemtas bērna aprūpes tiesības, un meitenīti nesen adoptējusi cita ģimene. Taču viņas bioloģiskajai mātei pērn piedzimis vēl viens bērns. Apsūdzētie, 23 gadus vecā māte Anna un  37 gadus vecais patēvs Aivars, kopā vairs nedzīvo un arī uz apsūdzēto sola sēž atstatu viens no otra. Ģimene izjukusi pēc tam, kad tolaik septiņus mēnešus vecais bērns ar smagām traumām nonācis slimnīcā. Aivars gan nav mazās meitenītes bioloģiskais tēvs – ar Annu iepazinies, kad viņa jau bijusi mātes cerībās. Tomēr meitenītes dzimšanas apliecībā viņš ierakstīts kā tēvs.