Arī bērnam var būt migrēna. Iemesli, kas to izraisa un ārstēšanas iespējas

Arī bērniem var būt migrēna. Atšķirībā no pieaugušajiem, bērni ne vienmēr spēj precīzi aprakstīt savas sajūtas, tomēr spēcīgas un regulāras galvas sāpes nedrīkst atstāt bez ievērības. Vairumā gadījumu tā ir ģenētiski iegūta galvas smadzeņu asinsvadu saslimšana. Ļoti bieži ar to slimo bērnu vecāki vai arī vecvecāki.

Ļoti svarīgi uzzināt, kas visbiežāk bērnam izsauc lēkmi, lai pēc iespējas varētu novērst šos kaitīgos apstākļus un samazinātu lēkmju biežumu.

FOTO: Shutterstock.com

Ļoti svarīgi uzzināt, kas visbiežāk bērnam izsauc lēkmi, lai pēc iespējas varētu novērst šos kaitīgos apstākļus un samazinātu lēkmju biežumu.

Migrēnas lēkmes visbiežāk provocē emocionāls stress, pastiprināta slodze skolā, fiziska pārslodze, kross, ilgstoša atrašanās tiešu saules staru ietekmē, laika apstākļu maiņa, sevišķi trešā prognoze. Lēkmi var izsaukt arī galvas mikrotraumas, piemēram, spēlējot futbolu, atsitot bumbu ar galvu. Dažreiz lēkmi var izsaukt dažādi ēdieni: šokolāde, buljoni, siers u.c.


Noskaties video, kurā bērnu neirologs Guntis Rozentāls stāsta, kas var provocēt migrēnas lēkmes bērna pirmsskolas un skolas vecumā.



Lēkmes sākas jau agrā bērnībā. Lēkmei sākoties bērns ir uzbudināts, pastiprināti kairināts, dažreiz jūt galvas reiboni, nogurumu. Dažiem bērniem var būt "tumši plankumi" acīs.

Lēkme sākas ar stiprām galvassāpēm, tā lokalizējas pieres rajonā, bet dažreiz labajā vai kreisajā galvas pusē. Lēkmes laikā var būt nelaba dūša, vemšana. Bērnam nepatīk troksnis, gaisma, tā liekas pārāk spilgta. Retos gadījumos migrēnas lēkmes var izsaukt komplikācijas, piemēram, olftamoplēģija, kurai raksturīgi acu kustības nervu traucējumi, var būt arī acu plakstiņa noslīdējums. Dažreiz ir hemiplēģija ar vienas puses ekstremitāšu vājumu. Līdz dzimumnobrieduma periodam lēkmes zēniem un meitenēm ir vienādi biežas, bet vēlāk meitenēm lēkmes novēro biežāk kā zēniem. Lēkmes kļūst biežākas mēnešreižu laikā.

Migrēnas ārstēšana nav tik vienkārša, kā dažreiz domā vecāki: aizvest pie ārsta, izrakstīt zāles un viss kārtībā. Viens no svarīgākajiem faktoriem ir pareizs režīms un pilnvērtīgs uzturs. Šiem bērniem ir ļoti jūtīga nervu sistēma, viņš ļoti strauji reaģē uz dažādiem pārdzīvojumiem, nepamatotiem apvainojumiem, pastiprinātiem trokšņiem u.c. Ļoti svarīgi uzzināt, kas visbiežāk bērnam izsauc lēkmi, lai pēc iespējas varētu novērst šos kaitīgos apstākļus un samazinātu lēkmju biežumu.

No uztura vajadzētu izslēgt desas, sieru, šokolādi, gaļas buljonus, citrusu augļus, skābus kāpostus u.c.
Ļoti bieži lēkmi izsauc arī bērna badošanās, ja, piemēram, bērns uz skolu aiziet nepaēdis. Dažreiz lēkmi var izsaukt dažādas smakas, piemēram, benzīna, cigaretes dūmu, krāsas smakas, arī odekolons un smaržas.

Parādoties pirmajiem simptomiem, vēlams dot aspirīnu vai paracetamolu, labāk pēdējo, jo bērniem līdz 12 gadiem neiesaka lietot aspirīnu. Ja tas nepalīdz, dod ergotamīnu, sevišķi ieteicams vecākiem bērniem. Ārstēšanu drīkst nozīmēt tikai ārstējošais ārsts pēc rūpīgas slimnieka izmeklēšanas. Ja lēkmes ir biežas - 2 un vairāki mēneši - var iziet paracetamola ārstēšanās kursu, to var nomainīt ar B blokātoriem, amitriptilīnu. Galvenais ir pareizs režīms, diēta, ārstnieciskā fizkultūra. Jāizvairās no garīgas un fiziskas pārslodzes.

Izmantota informācija no www.mfd.lv lapas

 

Reklāma
Reklāma