Stādi arī rudenī! Kādus augus vislabāk dēstīt septembrī

Rudens ir lieliski piemērots laiks ne tikai pagalma sakārtošanai, bet arī dārza iekopšanai, turklāt dārza darbu veikšana rudenī ļaus biežāk atvilkt elpu pavasarī. Rudenī saule vairs nav tik spoža un arī augsne ir mitra, tādēļ tas ir labākais laiks stādīšanai. Stādīšana rudenī ir ne tikai labvēlīga augiem, bet arī maciņam, jo daudzi stādi rudenī ir lētāki. Savos padomos, kā uzlabot augsni un kādus augus stādīt rudenī, dalās “Fiskars” eksperts Kristaps Brizga.

 Augsnes rakšana un uzaršana ir smags darbs, tādēļ, lai iekārtotu stādīšanas laukumu, būs nepieciešama ērta un atbilstoša izmēra lāpsta.

FOTO: Shutterstock.com

Augsnes rakšana un uzaršana ir smags darbs, tādēļ, lai iekārtotu stādīšanas laukumu, būs nepieciešama ērta un atbilstoša izmēra lāpsta.

Augu atrašanās augsnē arī rudens laikā uzlabos tās kvalitāti, sekmējot ilggadīgu augu augšanu. Jāatceras, ka augi daudz labāk aug augsnē, kurā augi jau ir auguši. Izmantojiet smailu lāpstu vai kapli, lai atbrīvotos no nezālēm, akmeņiem vai celmiem pagalmā. 


Laukuma iekārtošana
Augsnes rakšana un uzaršana ir smags darbs, tādēļ, lai iekārtotu stādīšanas laukumu, būs nepieciešama ērta un atbilstoša izmēra lāpsta. Pārliecinies, lai lāpstas gals nav pārāk īss vai garš – tam vajadzētu būt augstumā līdz jostas vietai. Atceries, jo smagāka būs lāpsta, jo vairāk spēka un enerģijas patērēsi, tādēļ izvēlies sev piemērotāko. Pirms augu stādīšanas kārtīgi nepieciešams pārdomāt vietu, kur tos stādīt, bet pēcāk augšanas laikā augiem jānodrošina viss nepieciešamais un ziemā jāsargā no grauzējiem un zīdītājiem. 



Mauriņa iekārtošana
Savukārt vietās, kurās vairs nevēlies audzēt augus, vienmēr iespējams ierīkot mauriņu. Pievērs uzmanību augsnes īpatnībām, lai zinātu, kā veicināt zāliena augšanu. Augsni var uzlabot to uzarot aptuveni lāpstas asmens garumā. Mālainu augsni iespējams uzlabot, izkaisot rupjas smiltis, kūdru vai kompostu. Smilšainai augsnei savukārt ir nepieciešamas barojošas vielas – šajā gadījumā noderēs māls. Savukārt dārzniekiem, kuriem paveicies ar barības vielām bagātu augsni, galvenais uzdevums ir atbrīvoties no nezālēm.
Gatavojies krāšņam pavasarim jau rudenī!

Iztēlojies, cik krāšņi tavs dārzs izskatīsies pavasarī! Tas kalpos par iedvesmu, lai dārza iekopšanas dārziem ķertos klāt jau rudenī, jo tieši šajā laikā ir jāsāk stādīt pavasara ziedu puķu sīpolus. Sīpolus ieteicams stādīt dziļumā, kas trīs reizes pārsniedz paša sīpola izmēru. Ja tomēr neizdodas šo nosacījumu ievērot – nesatraucies, jo tie spēj pielāgoties un atkarībā no augsnes tipa ieaugt vispiemērotākajā dziļumā. “Fiskars” eksperts Kristaps Brizga sīpolus iesaka stādīt septembrī vai oktobrī, ja rudens ir silts, tad pat vēlāk, jo siltā laikā sīpoli var sākt dzīt asnus jau rudenī, kas apdraudēs to izdzīvošanu ziemā.


Ko stādīt rudenī
Tādu puķu, kā tulpju, hiacinšu un zilsniedzīšu, sīpolus stādi saulainā vietā, bet narcišu, Rūtaino fritilāriju, krokusu un sniegpulkstenīšu sīpolus var stādīt arī ēnainajā dārza daļā. Sīpolus iespējams stādīt arī zālienā – labākā vieta būs laukums, kur nav pārāk daudz augu, bet tuvu koku saknēm. Vislabāk zālienā iederēsies sniegpulkstenīši un krokusi. Viegli izveidot bedrītes sīpolu stādiem palīdzēs maza dārza lāpstiņa.

 

Reklāma
Reklāma