Kā pilsētas dzīvoklī glabāt marinējumus un citas konservu burkas?

Ja gatavo krājumus ziemai – ievārījumus un marinētus dārzeņus burciņās –, vispirms tiec skaidrībā, cik lielu vietu varēsi tiem atvēlēt ledusskapī, un tikai pēc tam ķeries pie recepšu izvēles. Un receptes jāizvēlas pēc principa – konservus, kuru uzglabāšanai vajadzīga vēsa vieta, tas ir, ledusskapis, gatavo vienīgi tik daudz, cik vietas vari atvēlēt ledusskapī.

Ir daudz tādu konservu, kuru uzglabāšanai nav vajadzīgs ledusskapis. Ja nav ne balkona, ne terases, atrodi dzīvoklī visvēsāko vietu un novieto burkas tur.

FOTO: Shutterstock.com

Ir daudz tādu konservu, kuru uzglabāšanai nav vajadzīgs ledusskapis. Ja nav ne balkona, ne terases, atrodi dzīvoklī visvēsāko vietu un novieto burkas tur.

1. Ja dzīvoklī ir neapkurināma pieliekamā telpa vai pieliekamais ar atveramu logu, šādus marinējumus gatavo tik daudz, cik vietas vari atstāt tiem  pieliekamajā.

 

2. Ja dzīvoklim ir balkons vai terase, tad nedrošākus marinējumus līdz salam vari uzglabāt tur, protams, tā, lai izskatās kārtīgi. Šim nolūkam ierīko kādu nelielu skapīti ar plauktiem vai izmanto glītas kastes. Drošības labad katru burku atsevišķi vai pa divām kopā iepako vai nu auduma maisos, vai arī, piemēram, agrotīklā. Tas pasargās burkas gan no saplīšanas, gan pirmajā brīdī no negaidīti uznākuša sala.

 

3. Ir arī daudz tādu konservu, kuru uzglabāšanai nav vajadzīgs ledusskapis. Ja nav ne balkona, ne terases, atrodi dzīvoklī visvēsāko vietu un novieto burkas tur. 

Vēlams, lai tās atrastos tumsā, jo gaisma nelabvēlīgi ietekmē gan produktu krāsu, gan kvalitāti. 

Šim nolūkam vislabāk piemēroti slēgti plaukti – kā ar bīdāmām, tā aizveramām durvīm. Der arī plaukti ar aizkariem. Slēgti plaukti izskatās arī glītāki un kārtīgāki.

 

4. Nekādā ziņā neglabā burkas radiatoru un plīts tuvumā un arī zem vai pie izlietnes.

 

5. Ja ir liela un plata palodze, zem kuras nav radiatoru, arī to var izmantot burciņu uzglabāšanai.

Ieliec burkas glītā kastē vai arī pārsedz ar dekoratīvu galdautu vai audumu.

Reklāma
Reklāma

 

6. Burku uzglabāšanai laba vieta ir arī skapji vai sekcijas nodalījumi dzīvojamā istabā, kuri atrodas tieši pie mājas ārsienas – tur bieži vien ir aukstāks nekā pārējās telpās.

 

7. Kārto burkas pēc izmēriem, jo tad uzglabāšanai atvēlēto telpu var izmantot racionālāk, piemēram, salikt burciņas divos stāvos. Ja burkas saliek, kā pagadās, parasti vietas paliek mazāk.

 

8. Tiklīdz kādu burku atver, bet neizēd, turpmāk to uzglabā ledusskapī.

 

9. Ievārījumu un marinējumu krājumus dzīvoklī regulāri pārbaudi! Tad nebūs jāpiedzīvo nepatīkami pārsteigumi, kad kādas burkas saturs sabojājas un sabojā arī plauktu vai sienu.


 

Avots: www.kasjauns.lv