Veselības nodoklis būs 4,30 eiro mēnesī

Cilvēkiem, kas neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, veselības apdrošināšanas iemaksas nākamgad varētu būt 1% mēnesī no minimālās darba algas, paudusi veselības ministre Anda Čakša.

Pilnu valsts veselības pakalpojumu grozu saņems valsts apdrošinātas personas, piemēram, bērni, pensionāri, reģistrētie bezdarbnieki, invalīdi.

FOTO: Shutterstock.com

Pilnu valsts veselības pakalpojumu grozu saņems valsts apdrošinātas personas, piemēram, bērni, pensionāri, reģistrētie bezdarbnieki, invalīdi.

 

Runa ir par darbaspējīgām personām, kas nav reģistrēti bezdarbnieki, bet oficiāli nekur nestrādā. 2019. gadā iemaksas apmēru plānots palielināt līdz 3% no minimālās mēnešalgas, bet no 2020. gada – 5% apmērā. Nākamgad minimālā alga plānota 430 eiro, tātad būtu jāiemaksā 4,30 eiro mēnesī, bet pēc diviem gadiem – 21,5 eiro mēnesī, ja vien vēl netiks celta minimālā alga.

 

Kā norādīts Veselības ministrijas izstrādātajā Veselības aprūpes finansēšanas likumprojektā, apdrošināta ir persona, kura veikusi valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veselības apdrošināšanai ne mazāk kā deviņus mēnešus secīgā pēdējo 12 mēnešu periodā vismaz no obligāto iemaksu objekta minimālā apmēra, kā arī persona, kura veikusi veselības apdrošināšanas iemaksas.

 

Tāpat pilnu valsts veselības pakalpojumu grozu saņems valsts apdrošinātas personas, piemēram, bērni, pensionāri, reģistrētie bezdarbnieki, invalīdi.

 

Reklāma
Reklāma

Personas, kas nebūs apdrošinātas un pašas nemaksās neko, saņems tikai valsts apmaksāto minimumu – neatliekamo palīdzību, dzemdību palīdzību, zobārstniecību akūtos gadījumos, ģimenes ārsta sniegtos pakalpojumus, ārstēšanu saslimšanās ar nozīmīgu apdraudējumu sabiedrības veselībai.

 

Teksts: Kas Jauns Avīze

Avots: www.kasjauns.lv