Ģimenes video dienasgrāmata. Kā filmēt un samontēt priecīgus video paša spēkiem

Mūsdienās viedtelefoni piedāvā brīnišķīgu iespēju – nofotografēt vai nofilmēt ikvienu brīdi, ko vēlamies iemūžināt piemiņai. 

Kā tikt galā ar foto un video arhīvu?

FOTO: Shutterstock.com

Kā tikt galā ar foto un video arhīvu?

Mūsdienās viedtelefoni piedāvā brīnišķīgu iespēju – nofotografēt vai nofilmēt ikvienu brīdi, ko vēlamies iemūžināt piemiņai. 

 

Taču reizē ar iespējām jārēķinās ar zināmām grūtībām. Pamazām uzkrājas daudz bilžu un video, ka kļūst sarežģīti krājumus pārskatīt, izšķirot un atstāt pašu labāko. Te palīgā var nākt  lietotnes, kas palīdzēs no dažādiem video un bilžu failiem izgatavot tematiskus video. 

 

Mūsdienās ar video montāžu vairs nenodarbojas tikai profesionāļi. Ikviens, kuram ir dators, planšete vai viedtelefons, var tikt galā ar šo uzdevumu. Mazliet vēlāk ieteiksim dažas lietotnes, kas var noderēt video montāžas procesā, taču jāatceras, ka noderīgu lietotņu ir ļoti daudz. Līdz ar to katrs var izvēlēties savai gaumei, iemaņām un vajadzībām piemērotāko. 


Ar vairums lietotņu piedāvātajām funkcijām var izdarīt šādas lietas:

  • Rediģēt skaņu, pievienot dažādus skaņas efektus, mūziku;
  • Video veidot ne tikai no kustīga materiāla, bet arī fotogrāfijām un zīmējumiem;
  • Video īsināt un izgriezt fragmentus pēc vajadzības;
  • Savienot vienā video dažādu videoklipiņu formātus;
  • Izmantot zaļā/zilā fona efektu;
  • Video automātiski saglabāt, lai iesāktais darbs nepazūd;
  • Atpazīt cilvēkus konkrētā videomateriālā;
  • Izvietot klipiņus uz laika līnijas ar uzvilkšanas un nomešanas (drag and drop) funkcijas palīdzību;
  • Var apgriezt klipiņus, mainīt atskaņošanas ātrumu;
  • Var ierakstīt aizkadra tekstus;
  • Var video eksportēt dažādos formātos un izšķirtspējās;
  • Un uzreiz publicēt video dažādās sociālās vietnēs.

 

Padomi, ko ņemt vērā, gatavojot video
Video tēma. Lai video izdotos ar skaidru vēstījumu, ir vērts pārdomāt video tēmu un atlasīt atbilstošu materiālu. Labāk izgatavot vairākus video, nevis visus skaistos brīžu satilpināt vienā. 

Materiāla atlase. Kad pārskatāt safilmēto un safotografēto, lai izraudzītos nepieciešamos kadrus topošajam video, ir vērts materiālu izvērtēt ar “nākotnes acīm”, jo ne viss, kas tapis mirkļa iespaidā, ir jāsaglabā nākotnei. Īpaši tad, ja runājam par bērniem. Ja bērns video vai fotogrāfijās redzams dusmīgs, saskumis vai intīmā situācijā, labāk šādus kadrus dzēst, jo bērns var nebūt priecīgs šādus brīžus redzēt pēc vairākiem gadiem un pat vēl vēlāk. Labāk video veidot priecīgu un laimīgu. 

Video noformējums. Bilžu un video apstrādes un montāžas programmas piedāvā dažādas iespējas – “apcakot” malas, likt bildēm pāršķirties dažādos veidos, paspilgtināt video ar skaņas efektiem, uzrakstiem. Taču nav ieteicams pārspīlēt. Labāk izvēlēties dažas no piedāvātajām iespējām un tās izmantot visa video garumā, lai veidotos vienots un gaumīgs kopiespaids. 

Reklāma
Reklāma

Video garums. Mūsdienu laika izjūta ir atšķirīga no tā, kā laiku izjuta pirms gadiem desmit vai divdesmit. Ja agrāk bija laiks un pacietība skatīties garākus video, tad šodiena prasa ātrumu un dinamiku. Tas nozīmē, ka labāk video veidot īsākus un koncentrētākus. Īpaši tad, ja tie ir plānoti plašākam skatītāju lokam. Vēl kāda nianse – video ir vērts bagātināt ar skaidrojošiem tekstiem kadra apakšmalā. 

Video ievietošana sociālajos kontos. Kad video gatavs, protams, ir liela vēlme ar to padalīties sociālajos kontos. Taču pirms to darīt, ir vērts uz brīdi apstāties un padomāt. Vai jaundzimušais tiešām vēlētos, ka viņa kristību vai pirmā gada video nonāk plašākai apskatei? Arī krustvecāku viedoklis būtu jāņem vērā. Varbūt vecmāmiņa negribētu, ka viņas dzimšanas dienas pasākums ir redzams visiem. Ir daži mirkļi, kas ir tik īpaši un privāti, kam labāk palikt tikai un vienīgi pašu priekam. 

 

Lūk, dažas lietotnes, ko varat izvēlēties bilžu un video montāžas procesā!
Windows Live Movie Maker vai iMover. Ērtas lietotnes video un bilžu apstrādei. Programma piedāvā plašu filtru spektru un klipiņa bagātināšanu ar mūziku un tekstu. 
Wondershare Filmora. Arī šai programmai ir bezmaksas versija. Lietotnes izstrādātāji īpaši uzsver, ka ar tās palīdzību var veidot Holivudas cienīgus specifektus. 
Powerdirector Video editor. Šīs lietotnes izstrādātāji kā lielāko ieguvumu min iespēju veidot kvalitatīvus video 4K. Tas nozīmē – ļoti augstā kvalitātē ar lielu izšķirtspēju. 
Ļoti ērta lietotne telefonos ir KineMaster

Te vēl dažas, kuras varat izmantot: Blender; Jahshaka; Virtuadub; Debugmode
Taču atcerieties, ka šīs nav vienīgās! 

Lai arī vairums lietotņu piedāvā mūzikas izvēli, ar ko bagātināt video, ir vietnes, kur ikviens bez maksas var izvēlēties sev piemērotāko mūziku. Piemēram, Freemusicarshive.

Un te piedāvājam video iedvesmai, kā notiek video montāža. Vienkārši, vai ne?