Supersmaržīgie krēmi un losjoni. Cik tie veselīgi - skaidro dzīvesstila blogere Līga Andžāne

Dzīvesstila bloga HappyWhispers.lv autore Līga Andžāne aicina aizdomāties, ko ēdam un kādus skaistumkopšanas produktus lietojam.

Esmu no tiem cilvēkiem, kas veikalā pēta teju katra produkta etiķeti, un bieži vien atlieku atpakaļ plauktā to, kas ir dīvainā krāsā, satur neskaitāmas e-vielas un citus svešādus nosaukumus.

FOTO: Shutterstock.com

Esmu no tiem cilvēkiem, kas veikalā pēta teju katra produkta etiķeti, un bieži vien atlieku atpakaļ plauktā to, kas ir dīvainā krāsā, satur neskaitāmas e-vielas un citus svešādus nosaukumus.


Kad pirms nepilniem pieciem gadiem man konstatēja nopietnu slimību, sāku interesēties par to, kā nostiprināt imunitāti, lai uzlabotu savu iedragāto veselību. Vispirms izrevidēju ēšanas paradumus, pārejot uz augu valsts uzturu, un pamazām pārskatīju arī, kādus skaistumkopšanas produktus un saimniecības līdzekļus lietoju ikdienā.

 

Šo gadu laikā esmu vairākkārt veikusi savu kosmētikas krājumu revīziju, pētot produktu sastāvus un atbrīvojoties no visa, kas rada šaubas. Ķermeņa kopšanas kosmētiku šobrīd pērku lielākoties eko veikalos, taču ar dekoratīvo kosmētiku joprojām mēdzu šad tad grēkot, lietojot arī tādus produktus, kam nav eko sertifikācijas.

 

Esmu no tiem cilvēkiem, kas veikalā pēta teju katra produkta etiķeti, un bieži vien atlieku atpakaļ plauktā to, kas ir dīvainā krāsā, satur neskaitāmas e-vielas un citus svešādus nosaukumus. Ne visām e-vielām, kas atrodamas produktos, piemīt nevēlamas blakusparādības, tomēr daudzas pētījumos ir atzītas par kancerogēnām un var potenciāli izraisīt slimības. Kādēļ lai es ēstu ko tādu? Tāpat vienmēr izpētu, cik daudz cukura satur konkrētais produkts. Bieži vien tieši cukura dēļ veikala plauktā atlieku atpakaļ arī par veselīgiem un dabiskiem uzskatītos batoniņus, brokastu pārslas, maizi, jogurtus un citu rūpnieciski pārstrādātus produktus.

 

Ja ir iespējams, vienmēr dodu priekšroku bioloģiski audzētiem pārtikas produktiem. Ziemā Latvijā man ir ļoti grūti iepirkties lielveikalā, jo liekas, ka visi salāti, zaļumi, augļi un dārzeņi ir mākslīgi audzēti un pilni ar ķimikālijām, tāpēc gada aukstajā periodā ēdu mazāk svaigu produktu. Toties vasarā to atgūstu ar uzviju, ēdot lielākoties termiski neapstrādātu pārtiku, ko izaudzējam savā dārzā, vai iegādājos dārzeņus, salātus un zaļumus pie vietējiem eko zemniekiem. Ja izvēlos produktus, kas nav auguši Latvijā, vienmēr paskatos, vai ir pieejami bioloģiski audzēti, un izvēlos tos arī tad, ja tie maksā dārgāk, jo pesticīdu daudzums, kas atrodams daudzos konvencionāli audzētajos eksotiskajos augļos, ir šausminošs.

Labāk izvēlos konservētos produktus, kas iepakoti tetrapakās, nevis kārbās, jo lielākā daļa konservu kārbu satur veselībai kaitīgo bisfenolu A jeb BPA, kas var nonākt arī kārbas saturā un manā vēderā.

Pievēršu uzmanību arī iepakojumam. Piemēram, labāk izvēlos konservētos produktus, kas iepakoti tetrapakās, nevis kārbās, jo lielākā daļa konservu kārbu satur veselībai kaitīgo bisfenolu A jeb BPA, kas var nonākt arī kārbas saturā un manā vēderā.

Līga Andžāne

Reklāma
Reklāma

Man ir svarīgi, lai kosmētika, ko izvēlos, būtu maksimāli dabiska. Ja uz iepakojuma ir norāde, ka šis līdzeklis nav testēts uz dzīvniekiem, tas ir liels pluss. Ne visa kosmētika, kas atrodama manā mājā, simtprocentīgi atbilst šiem nosacījumiem, tomēr cenšos neapaugt ar lietām, kuru sastāvā ir nevajadzīgas ķimikālijas, jo kaitīgās vielas, kas nonāk uz ādas, nepaliek tikai tur; aptuveni 60 procenti ķimikāliju iekļūst tālāk organismā.

 

Raugos, lai skaistumkopšanas produktu sastāvā nebūtu konservantu, piemēram, parabēnu, kas bojā hormonālo sistēmu, var pastiprināt ādas jutību un izraisīt alerģiskas reakcijas. Jau vairākus gadus nelietoju nekādas smaržas un parfīmus un raugos, lai ķermeņa kopšanas produkti nesaturētu sintētiskās smaržvielas. Lai jaukā smarža būtu noturīgāka, šampūniem, krēmiem, losjoniem, dezodorantiem un citiem produktiem bieži tiek pievienoti ftalāti, kurus kā sastāvdaļu uz iepakojuma nereti nemaz nepiemin, tāpēc labāk izvairos no supersmaržīgajiem līdzekļiem vispār.

 

Ķīmisko ultravioleto filtru, piemēram, oksibenzona, vietā, kas uzkrājas organismā un bojā hormonālo sistēmu, izvēlos pretiedeguma līdzekļus ar minerālu ultravioletajiem filtriem, bez nano daļiņām, krāsvielām un smaržvielām. Skatos, lai sastāvā nav mazgājošo vielu, piemēram, nātrija laurilsulfāta, kas, būdams spēcīgs kairinātājs un attaukotājs, sausina ādu, sekmē matu bojāšanos un izkrišanu, jo nelabvēlīgi ietekmē ādas aizsargslāni.

 

Saku nē arī produktiem, kuru sastāvā ir naftas pārstrādes produkti jeb minerāleļļa, parafīns un sintētiskās krāsvielas, kas angliski uz iepakojuma būs atrodamas ar segvārdiem paraffin un mineral oil. Šīs sastāvdaļas ādu pārklāj ar plēvīti, kas neļauj tai elpot un var saturēt kancerogēnus un mutagēnus piemaisījumus. Tā vietā izvēlos kosmētiku uz augu eļļu bāzes.

 

Teksts: žurnāls "OK!" 

Avots: www.kasjauns.lv