Cilmes šūnas ieguldījums bērna nākotnē

Tikai vienreiz mūžā ir iespēja saglabāt visu laiku vērtīgākās cilmes šūnas cilvēka dzīvē. Tas ir brīdis, kad mazulis nāk pasaulē. Pēc tam mirklis ir palaists vējā. Bērna cilmes šūnu saglabāšana, līdzībās runājot, ir kā apdrošināšanas polise. Cerams, ka tā nebūs vajadzīga, bet sniedz drošības sajūtu. Nepieciešamības gadījumā tās palīdzēs sekmīgi ārstēt smagas saslimšanas vai pat glābs dzīvību ne tikai pašam mazulim, bet, iespējams, arī citiem ģimenes locekļiem. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visnozīmīgākā ir cilmes šūnu spēja veidot jaunas šūnas, jo šīs šūnas parasti atrodas tikai cilvēka kaula smadzenēs. Protams, arī pieauguša cilvēka cilmes šūnas tiek izmantotas medicīnā un tās ir ļoti svarīgas, taču, lai tās paņemtu no kaulu smadzenēm, jārēķinās, ka process ir sāpīgs, bet pašas cilmes šūnas vairs nav tik plastiskas, turklāt var būt daudz lielāka atgrūšanas reakcija, jo organisms tās sliktāk pieņem. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc tik svarīgi būtu saglabāt nabassaites cilmes šūnas. Jo nekad tās vairs nevarēs iegūt tādā kvalitātē kā dzimšanas brīdī. Turklāt nabassaites asiņu savākšana nerada risku ne mātei, ne bērnam, tātad neeksistē ētiski vai morāli ierobežojumi.

 

2015. gadā bērnu neiroloģijas klīnikā (ASV, Kalifornija) dakteris Maikls Čezs (Michael Chez) ir ievadījis nabassaites asins šūnas (saglabātas bērna dzimšanas laikā) 30 bērniem ar autisma simptomiem. Daktera ziņojums par  rezultātiem bija vairāk nekā optimistisks, jo vairāk nekā 50% bērniem parādījās uzlabojumi sociālās mijiedarbības un sociālās saites noturēšanas un komunicēšanas spējās.

 


2017.gada aprīlī Djūka Universitāte (Duke University, USA) oficiāli publicēja klīniskā pētījuma pirmās fāzes rezultātus par autisma ārstēšanas drošību ar paša bērna nabassaites asins šūnām, kas tika saglabātas dzemdību laikā. Pētījumā tika iesaistīti 25 abu dzimumu  bērni  vecumā no 2 līdz 5 gadiem. Par pielietošanas efektivitāti tika spriests pēc vecāku aptaujas un klīniskajiem testiem. Ziņots, ka vairāk nekā 60% dalībniekiem tika novērota autisma traucējumu pakāpes samazināšanās. 

 

Nabassaites asiņu savākšana nerada risku ne mātei, ne bērnam, tātad neeksistē ētiski vai morāli ierobežojumi.

 

Kā orientēties klientiem? Svarīgi būtu noskaidrot, vai visi procesi iestādē ir sertificēti (ISO sertifikāts 9001:2000 un Amerikas Asiņu banku asociācijas akreditācija). “Cilmes šūnu bankas” klientu nabassaites šūnas tiek uzglabātas Polijā, Polski Bank Komorek Macierzysych bankā, kas ir viena no piecām bankām Eiropā, kurai piešķirts Amerikas Asins Banku Asociācijas sertifikāts, kas nodrošina stingrāko kvalitātes standartu ievērošanu visā pasaulē. Tas savukārt nodrošina iespēju glabātās asinis pārsūtīt uz vadošajiem transplantācijas centriem pasaulē. Cilvēkiem izvēloties šo pakalpojumu, noteikti vajadzētu izvēlēties akreditētu iestādi, jo akreditācija garantē, ja būs vajadzība pēc cilmes šūnu pielietošanas, tad klīnika, kurā to paredzēts darīt, neveiks procedūru ar materiālu, kas nav atbilstoši noņemts, uzglabāts un transportēts. Akreditācija ir kvalitātes procesa izsekojamība visā cilmes šūnu dzīves laikā, tādēļ vēl pirms izvēlēties, ar ko noslēgt līgumu par šo pakalpojumu, vajadzētu iepazīties ar pakalpojuma sniedzēja uzticamību. Latvijā ārstniecības uzraudzību veic Zāļu valsts aģentūra, un reģistrā publiski iespējams noskaidrot, vai iestāde ir akreditēta darbam ar cilvēka audiem vai nē.

Reklāma
Reklāma

 

Tikai vienreiz mūžā ir iespēja saglabāt visu laiku vērtīgākās cilmes šūnas cilvēka dzīvē. Tas ir brīdis, kad mazulis nāk pasaulē. Pēc tam mirklis ir palaists vējā. Bērna cilmes šūnu saglabāšana, līdzībās runājot, ir kā apdrošināšanas polise. Cerams, ka tā nebūs vajadzīga, bet sniedz drošības sajūtu.

 

 

Jau gaidību laikā, mēs gatavojamies šim uzdevumam - būt par Mammu, jo mammai ir jābūt gatavai visam. Mēs spējam ar vienu roku ieaijāt bērnu saldā miegā, ar otru atbildēt uz darba e-pastiem, tajā pašā laikā parūpēties par gardām vakariņām, tīru māju, iedot buču vīram un satikties ar draudzenēm.

Kā mamma to paveic? Atklāj mums savu noslēpumu, piedalies konkursā un kļūsti par reklāmas seju!

 

 

Pilnu informāciju par Cilmes šūnu uzglabāšanu un konkursu var iegūt www.nabassaite.lvhttps://www.nabassaite.lv/konkurss vai Cilmes šūnu bankas birojā Rīgā, Tērbatas ielā 4 – 1. tālrunis +371 26572862