Trešā daļa vecāku bērna palaišanai skolā tērējot ap 500 eiro. Vai jūs arī?

Šodien lasu ziņu, kas momentā izsauc pārsteiguma reakciju. Izrādās, ka 36% aptaujāto vecāku tērē līdz 500 eiro viena bērna palaišanai skolā. liecina interneta izpētes un tehnoloģiju uzņēmuma Gemius veiktā iedzīvotāju aptauja*. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Iesākot jauno mācību gadu, Latvijas iedzīvotāji, kam ir skolas vecuma bērni, vidēji tērējuši līdz 499 eiro uz vienu skolēnu.

 

Izglītības likums nosaka, ka vecāku vai aizgādņu pienākums ir savu materiālo iespēju robežās nodrošināt sava bērna izglītošanai nepieciešamos individuālos mācību piederumus, savukārt darba burtnīcas un mācību grāmatas nodrošina izglītības iestāde. Tomēr arī šogad liela daļa vecāku atzīst, ka ir nācies iztērēt vairākus desmitus vai pat simtus eiro dažādu mācību līdzekļu un apģērba iegādei.
 

Gandrīz tikpat vecāki atzinuši, ka viņu tēriņi ir robežās no 100 līdz 499 eiro (36 %). 9% atzina, ka skolas lietas saņem "mantojumā"  no vecākajiem bērniem, draugiem, paziņām, rāda aptaujas dati.

 

Kā 4. un 8. klases skolēnu mammu mani šis cipars patiešām pārsteidza. Pašreizējā personiskā pieredze ir pilnīgi cita - jo lielāks bērns, no mazāk izdevumu skolas lietām. Ceturtklasnieces burtnīcu, aplikācijas papīru un jaunu guaškrāsu iegādei šogad iztērēju mazliet virs 10 eiro. Dārgāko komponentu - skolas somu, meita saņēma mantojumā no māsas.

Pieļauju, ka pirmklasnieku palaist skolā iznāk dārgāk, jo nepieciešams gan galds, gan jauna soma un vispār jau gribas visu tādu svaigu un stilīgu...  


Astotās klases uzsācējai bija jānopērk jaunas klades, bet skolas soma vairs šajā vecumā neesot stilīgi, nemaz nevajagot, tomēr ko līdzīgu somai (cenā ap 10 eiro) nopirkām gan, izmantojot internetveikalu izdevīgos piedāvājumus. ...Protams, te vēl jāpieskaita sporta tērpa daļu iegāde, ja bērns ir izaudzis un vēl šādi tādi sīkumi. Jāpiebilst, ka mūsu skolās nav formas tērpu, tāpēc speciālu apģērbu nav jāgādā.

 

Reklāma
Reklāma

Pieļauju, ka pirmklasnieku palaist skolā iznāk dārgāk, jo nepieciešams gan galds, gan jauna soma un vispār jau gribas visu tādu svaigu un stilīgu... Tāpēc būtu ļoti interesanti dzirdēt, cik daudz līdzekļu un jo īpaši - kurās pozīcijās, iztērēja citi skolas bērnu vecāki? 

 

Šorīt, 1. septembrī, LNT raidījumam "900 sekundes" tiesībsargs Juris Jansons vēlreiz atgādināja, ka viss, kas saistās ar mācību programmas apguvi skolās, ir jānodrošina mācību iestādei, nevis vecākiem. Arī obligātās skolas formas, ja tādas ir ieviestas, nedrīkst būt dārgākas par bērna ikdienā valkājamām drēbēm. Pretējā gadījumā, tas uzskatāms par vecāku līdzdalību izglītības procesa nodrošināšanā/  Tiesībsargs norādīja, ka pašlaik nav saņemtas sūdzību par būtiskiem pārkāpumiem. Galvenokārt cilvēki vēršas Tiesībsarga birojā ar lūgumu izskaidrot situāciju un konsultēt.

 

*Aptaujā piedalījušies 945 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kas atzīmējuši, ka viņiem ir skolas vecuma bērni un tā veikta, izmantojot interneta aptauju – gemiusAdHoc ar izlecošo interneta anketu palīdzību, kas tika rādītas pēc nejaušības principa izvēlētiem interneta lietotājiem. Aptauja īstenota šī gada 30.-31. augustā.

 

Līga Brūvere, Mammamuntetiem.lv redaktore